Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NMK_KPU-2013_B-1.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
24.03.2015
Размер:
784.9 Кб
Скачать

2. Конституційні засади побудови і діяльності органів державної влади України

Побудова і діяльність органів державної влади України базується на певних засадах, що закріплені, насамперед, в Конституції України і втілені у відповідних законах.

До загальних конституційних засад формування і функціонування органів державної влади належать наступні: - народовладдя; - поділу влади на законодавчу, виконавчу і судову; - верховенства права; - законності та ін.

3. Система органів державної влади України, конституційно-правове регулювання

Відповідно до статі 6 Конституції України, організація і функціонування державної влади в Україні здійснюється на засадах її поділу на законодавчу, виконавчу та судову гілки.

Кожна із гілок державної влади представлена відповідними органами державної влади, а саме: законодавчу владу представляє Верховна Рада України, виконавчу владу - Кабінет Міністрів України та інші центральні й місцеві органи виконавчої влади, судову владу - Конституційний Суд України, загальні суди, що очолює Верховний суд України, спеціалізовані суди, інші органи, що наділені відповідною компетенцією.

Главою нашої держави є Президент України.

Лекція 9. Законодавча влада в Україні

1. Поняття і сутність законодавчої влади; Верховна Рада України - єдиний орган законодавчої влади в Україні

У відповідності із теорією поділу влади, законодавча влада є одним із проявів єдиної верховної влади і являє собою одну із трьох самостійних, формально незалежних гілок державної влади. Носієм верховної законодавчої влади, згідно із теорією поділу влади, виступає парламент.

Правова регламентація діяльності першої гілки державної влади в Україні - законодавчої влади, здійснюється у Розділі 4 Конституції України, у законах України, у Регламенті Верховної Ради України, в інших нормативно-правових актах, що прийняті на основі Конституції України та законів України.

2. Внутрішня структура Верховної Ради України

Як державна організація України, Верховна Рада України складається з відповідних структурних підрозділів. До них належать: - керівні посадові особи Верховної Ради України; - апарат Верховної Ради; - комітети Верховної Ради України; - тимчасові спеціальні комісії; - тимчасові слідчі комісії.

Організація і порядок діяльності комітетів Верховної Ради України, її тимчасових спеціальних і тимчасових слідчих комісій встановлюється, на основі Конституції України, законами України, Регламентом Верховної Ради України.

3. Основні функції і повноваження Верховної Ради України

До основних функцій Верховної Ради України як парламенту - органу законодавчої влади, належать наступні: - представницька; - законодавча; - установча (державотворча); - контрольна.

Повноваження Верховної Ради обумовлюються тими функціями, які вона повинна виконувати як парламент, як орган законодавчої влади. Вони визначені в Конституції України (розд. 4, ст 85, 87, 89, 91, 92, 96 - 98 та ін.), Законами України: "Про комітети Верховної Ради України", "Про статус народного депутата України", "Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини", "Про Рахункову палату", Регламентом Верховної Ради України тощо.

4. Основні організаційно-правові форми діяльності Верховної Ради України

Основною організаційно-правовою формою діяльності Верховної Ради України, відповідно до Конституції, є сесії Верховної Ради (ст. 82 Конституції).

Робота Українського парламенту проводиться також через засідання комітетів, тимчасових комісій, апарату Верховної Ради, його структурних підрозділів, тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]