Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NMK_KPU-2013_B-1.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
24.03.2015
Размер:
784.9 Кб
Скачать

5. Акти Верховної Ради України

Відповідно до ст. 91 Конституції України, актами Верховної Ради України є: закони, постанови та інші акти.

6. Законодавчий процес: поняття, стадії

Законодавча діяльність - це вид соціальної діяльності, що спрямований на формування законодавчого масиву держави.

Законодавчий процес виступає у певних видах і поділяється на певні стадії. Основними видами законодавчого процесу (законодавчої процедури) є конституційний процес і звичайний законодавчий процес.

Правове забезпечення законодавчої діяльності, її законодавче регулювання здійснюється Конституцією України, законами України, Регламентом Верховної Ради України та іншими нормативно-правовими актами.

Лекція 10. Конституційно-правовий статус народного депутата України

1. Поняття та характерні ознаки правового статусу народного депутата України

Для реалізації державної влади у представницькій формі, народ обирає своїх повноважних представників - народних депутатів до Верховної Ради України, яка є єдиним законодавчим і найвищим представницьким органом в країні.

Відповідно до законодавства, народним депутатом України може бути обрано громадянина України, який на день виборів досяг 21 року, який має право голосу і проживає в Україні протягом останніх п'яти років. Не може бути обраним до Верховної Ради України громадянин, який має судимість за вчинення умисного злочину, якщо ця судимість не погашена і не знята у встановленому законом порядку. Народні депутати України обираються до Верховної Ради громадянами України за пропорційною системою строком на п'ять років. До Верховної Ради України обирається 450 народних депутатів, що становить її конституційний склад (ст. 76 Конституції України).

Що ж являє собою статус народного депутата України?

Становище народного депутата України, яке врегламентоване нормами чинного законодавства, являє собою його правовий статус.

2. Конституційно-правова природа мандата народного депутата України

Конституційно-правова природа мандату народного депутата України розкривається через відповідні положення законодавства України.

Насамперед, Як повноважний представник всього народу України у Верховній Раді, народний депутат покликаний виражати інтереси українського народу. Як член органу законодавчої влади - відстоювати загальнодержавні інтереси.

За своєю природою і соціальним призначенням в Україні, з прийняттям Конституції 1996р., мандат народного депутата є вільним.

За стандартами Ради Європи депутат парламенту має загальнонародний мандат і є представником всієї нації, всього народу.

3. Законодавче регулювання правового статусу народного депутата України

Регламентація правового статусу народного депутата України здійснюється в Конституції України, у відповідних законах України та інших нормативно-правових актах.

Основи законодавчого регулювання правового статусу народного депутата України закладаються в Конституції України. Розгорнута і детальна правова регламентація статусу народного депутата здійснюється в Законі України "Про статус народного депутата України", в Регламенті Верховної Ради України, в Законі України "Про комітети Верховної Ради України", в інших нормативно-правових актах, що видаються на основі Конституції України та законів.

4. Зміст правового статусу народного депутата України

Вимоги, що ставляться до кандидатів у народні депутати України визначені у ст. 76 Конституції. Відповідно до цієї статті, народним депутатом України може бути громадянин України, тобто особа, що знаходиться у постійних правових зв'язках з нашою державою, яка на день виборів досягла двадцяти одного року, тобто має певний життєвий досвід, яка має право голосу і проживає в Україні протягом останніх п'яти років. Остання вимога наведеної статті встановлена для того, щоб особа, яка має намір стати народним депутатом, представником Українського народу у парламенті, добре орієнтувалася у соціальній, політичній, економічній та інших сферах життя суспільства і держави.

В зазначеній статті визначено також, хто не може бути обраним до складу законодавчого органу України. Встановлено, що не може бути обраним до Верховної Ради України громадянин, який має судимість за вчинення умисного злочину, якщо ця судимість не погашена і не знята у встановленому законом порядку.

Як юридична категорія, правовий статус народного депутата охоплює відповідні елементи, основними серед яких є: - Правосуб'єктність; - компетенція; - гарантії депутатської діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]