Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NMK_KPU-2013_B-1.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
24.03.2015
Размер:
784.9 Кб
Скачать

2. Основні конституційні принципи правового статусу особи в Україні

В Конституції України встановлені такі основні принципи правового статусу особи:

1) визнання пріоритету прав і свобод людини і громадянина (ст. 3).

Так згідно із ст. 3 Конституції, "Людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю.

Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов'язком держави.";

2) рівноправність (ст. 21, 24, 26 та ін.);

3) невід'ємність прав і свобод, їх невідчужуваність (ст. 21);

4) гарантованість прав, свобод і обов'язків (ст. 3, 8, 22, 54, 55, 57 та ін.);

5) визнання загальновизнаних принципів і норм міжнародного права складовою частиною правової системи України (ст. 9) тощо.

3. Види правового статусу особи. Особливості правового статусу різних категорій осіб в Україні

Прийнято розрізняти декілька видів правового статусу особи. Основними серед них вважаються наступні:

1) загальний або конституційний статус людини і громадянина;

2) спеціальний або родовий статус окремих категорій громадян;

3) індивідуальний статус особи. Він характеризує стать, вік, сімейне становище людини і т. ін.;

4) статус іноземців, осіб без громадянства, осіб з подвійним та множинним громадянством;

5) правові статуси особи, що визначаються окремими галузями права (цивільно-процесуальний, кримінально-процесуальний, адміністративно-процесуальний тощо);

6) статус фізичної особи і таке інше.

Серед відмічених видів правового статусу особи, конституційний статус, за своєю соціально-правовою природою, має найбільше значення і є визначальним для всіх його різновидів. Всі різновиди статусу особи є похідними від конституційного статусу, конкретизують і доповнюють його.

На території України, як і будь-якої держави, проживають такі категорії осіб, як громадяни нашої держави, іноземні громадяни та особи без громадянства - апатриди. Всі ці категорії осіб утворюють населення України.

Необхідно зазначити, що співвідношення між правами людини і правами громадянина не однакове навіть у демократичних країнах. Як правило, Для різних категорій осіб встановлюється різний обсяг прав, свобод та обов'язків. Проте, всередині окремих категорій осіб принцип рівності має дотримуватися у повній мірі.

В Конституції України (ст. 26) встановлено, що іноземці та особи без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах, користуються тими самими правами і свободами, а також несуть такі самі обов'язки, як і громадяни України, - за винятками, що встановлені в Конституції, законах чи у міжнародних договорах України.

На відміну від громадян України, які користуються всією повнотою прав і свобод та несуть всі обов'язки, що встановлені у законодавстві України, іноземці та особи без громадянства не користуються в Україні, зокрема, політичними правами та свободами (право брати участь у виборах, референдумах, бути членами політичних партій і т. ін.), вони не можуть мати у власності землю на території України, а також мають деякі інші, встановлені у законодавстві обмеження.

Встановлені законодавством обмеження є однаковими для всіх іноземців та осіб без громадянства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]