Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NMK_KPU-2013_B-1.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
24.03.2015
Размер:
784.9 Кб
Скачать

2. Система конституційних прав і свобод людини і громадянина в Україні

Конституція України, проголошуючи права людини і громадянина, визначає систему прав і свобод особи. До цієї системи належать: громадянські (особисті), політичні, економічні, соціальні, культурні, екологічні права і свободи особи.

Визначений в Конституції комплекс Прав і свобод забезпечує кожній людині можливість виступати самостійним суб'єктом суспільного життя.

3. Конституційні обов'язки людини і громадянина в Україні

З курсу загальної теорії права відомо, що юридичні обов'язки - це міра необхідної поведінки. Кожен має дотримуватися певних правил для того, щоб реалізуючи свої права не завдавати шкоди іншим членам суспільства. Саме цим передусім і визначається призначення обов'язків.

Конституція України, поряд з визначенням обсягу прав і свобод особи, встановила ряд основних обов'язків, які має кожна людина перед суспільством і державою. Вони передбачені у ст. ст. 17, 51, 65, 66, 67,68 та ін. Конституції.

4. Гарантії реалізації прав і свобод людини і громадянина в Україні

Гарантії основних прав і свобод людини являють собою систему норм, принципів, умов та вимог, які у своїй сукупності забезпечують додержання прав, свобод і законних інтересів людини.

Лекція 7. Конституційні інститути безпосередньої демократії в Україні

1. Поняття народовладдя; основні форми народного волевиявлення

Український народ, відповідно до Конституції нашої держави (ст. 5), виступає носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні.

Згідно із Конституцією України, народ України, як єдине джерело всієї влади, здійснює владу безпосередньо та через систему органів державної влади і органів місцевого самоврядування. Це визначається як народовладдя.

Відповідно до ст. 69 Конституції України, народне волевиявлення здійснюється через вибори, референдум та інші форми безпосередньої демократії. Таким чином, вибори і референдум є основними формами народного волевиявлення, формами прямої демократії в Україні.

2. Вибори, як одна із основних форм народного волевиявлення: виборча система та виборче право; види виборчих систем та види виборів

Як форма народного волевиявлення, вибори є одночасно одним із найважливіших способів безпосередньої участі народу у формуванні органів державної влади та місцевого самоврядування, а також інших інститутів. Насамперед це стосується формування персонального складу єдиного органу законодавчої влади в Україні - парламенту, виборів президента, формування складу представницьких органів місцевого самоврядування тощо.

Виборча система - це законодавчо закріплений порядок формування виборних органів державної влади та місцевого самоврядування.

Виборче право, як конституційно-правовий інститут, - це сукупність правових норм, які регулюють суспільні відносини, що складаються у процесі формування виборних органів державної влади та місцевого самоврядування.

В науці конституційного права термін "виборче право" вживається у об'єктивному і суб'єктивному значенні.

Світовій практиці відомі різні типи виборчих систем, зокрема, мажоритарна, пропорційна, змішана - мажоритарно-пропорційна.

В залежності від різних факторів вибори прийнято поділяти на декілька видів.

Вони поділяються: за суб'єктами пасивного виборчого права; за часом проведення виборів; за територією тощо.

3. Принципи виборчого права

Реалізація громадянами України виборчого права базується на певних засадах і принципах.

Основні принципи, що лежать в основі здійснення виборчого права, закріплені в Конституції України (розд. III) та деталізовані у відповідних законах про вибори.

Відповідно до статті 71 Конституції, відповідних статей Законів про вибори, вибори до органів державної влади, органів місцевого самоврядування є вільними і відбуваються на основі загального, рівного, прямого виборчого права шляхом таємного голосування. Виборцям гарантується вільне волевиявлення та добровільність їхньої участі у виборах.

Отже, у ст. 71 Конституції закріплені визначальні засади, на основі яких здійснюється виборче право в Україні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]