Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
27
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
313.86 Кб
Скачать
  1. Розгорнута програма дисципліни

Вступ

Актуальність, об’єктивна необхідність і практичне значення вивчення курсу “Управління бізнес-процесами”. Мета, завдання, логіко-структурна побудова, методичний апарат і інструментарій курсу, його місце і значення для підготовки економістів вищої кваліфікації. Змістовна характеристика та особливості викладання дисципліни стосовно певних магістерських програм.

Тема 1. Процесний підхід до управління підприємством

Поняття бізнес-процесу. Порівняльна характеристика функціонального та процесного підходів до управління підприємством. Сутність, принципи, переваги та умови впровадження процесного підходу. Типологія бізнес-процесів підприємства. Галузева специфіка бізнес-процесів.

Тема 2. Концепція тотального управління якістю та система міжнародних стандартів ISO

Класична та сучасна концепції філософії якості. Історичні передумови виникнення та сутність концепції TQM (тотальне управління якістю). Система міжнародних стандартів ISO 9000 як результат формалізації процесного підходу до управління підприємством. Вимоги міжнародних стандартів (менеджменту якості, екологічного менеджменту, менеджменту інформаційної безпеки і т.д.) до системи бізнес-процесів підприємства. Сертифікація корпоративної системи управління на відповідність міжнародним стандартам.

Тема 3. Бізнес-інжиніринг та бізнес-модель підприємства

Проблеми ідентифікації та декомпозиції бізнес-процесів підприємства. Бізнес-модель підприємства як результат кооперації окремих бізнес-процесів, фактори її формування. Типологія корпоративних бізнес-моделей. Концепція бізнес-інжинірингу як засобу забезпечення та підвищення довгострокової конкурентоспроможності підприємства. Моделювання системи бізнес-процесів підприємства.

Тема 4. Поточне управління системою бізнес-процесів підприємства

Менеджмент бізнес-процесів, організація бізнес-процесів різних видів на підприємстві. Система управління бізнес-процесами, її зв’язок з підсистемами операційного та виробничого менеджменту. Методи удосконалення системи бізнес-процесів. Принципи та прикладні аспекти використання реінжинірингу. Проблеми реалізації проекту з реінжинірингу бізнес-процесів.

Тема 5. Методичний апарат та прикладний інструментарій бізнес-інжинірингу

Методи опису системи бізнес-процесів підприємства. Методи і засоби структурного аналізу та проектування. Об’єктно-орієнтовані методи моделювання. Моделі бізнес процесів “as is” та “to be”. Матриця розподілу бізнес-процесів за структурними напрямами. Принципи моделювання бізнес-процесу.

Тема 6. Прикладні аспекти SADT-моделювання. Використання CASE-технологій

Принципи SADT-моделювання. Контекстні діаграми та деталізація бізнес-процесів. Декомпозиція даних та розширення діаграми потоку даних. Стандарт опису бізнес-процесів IDEF0 (Integration definition for function modeling). Інструментальне середовище ARIS як засіб підтримки процесної системи управління підприємством. Case-технології у бізнес-моделюванні.

Тема 7. Регламентація бізнес-процесів підприємства

Управління документацією та система корпоративних регламентів підприємства. Принципи регламентації бізнес-процесів та її процедурне забезпечення. Методи та завдання специфікацій бізнес-процесів. Інформаційне забезпечення процесів регламентації бізнес-процесів.

Тема 8. Оптимізація організаційної структури управління

Еволюція організаційних структур управління. Організаційна структура управління як елемент бізнес-моделі підприємства, ознаки необхідності її перепроектування. Сутність організаційного дизайну, функціональний та процесний підхід до декомпозиції організаційної структури управління. Критерії та шляхи забезпечення оптимальності організаційної структури управління, з точки зору процесного підходу. Заходи щодо перепроектування організаційної структури управління. Впровадження системи управління бізнес-процесами в рамках проекту реінжинірингу корпоративної системи бізнес-процесів або інтеграції у систему поточного управління бізнес-процесами підприємства.

Тема 9. Оптимізація інформаційних потоків підприємства

Інформація як складова інтелектуального капіталу підприємства: сутність, специфіка, значення для підвищення ефективності господарської діяльності в умовах нестабільного зовнішнього середовища. Система менеджменту інформаційної безпеки. Організація бізнес-процесів навчання та розвитку на підприємстві. Засоби забезпечення оптимального управління корпоративними знаннями.

Тема 10. Організаційне забезпечення робіт з оптимізації бізнес-процесів

Оптимізація бізнес-процесів як різновид організаційних перетворень. Ресурсне забезпечення робіт з бізнес-інжинірингу. Організація роботи проектних груп та командоутворення. Обґрунтування доцільності залучення зовнішніх консультантів. Засоби подолання опору персоналу.

Тема 11. Інформаційні технологій (ІТ) підтримки бізнес-моделювання

Взаємозв’язок оптимізації та автоматизації бізнес-процесів. Сутність та значення корпоративних інформаційних систем. Класифікація та характеристика інструментальних засобів моделювання бізнес-процесів. Прикладні аспекти автоматизації бізнес-процесів, тестування та налагодження корпоративної інформаційної системи. Використання програмних засобів для підтримки та моделювання системи бізнес-процесів підприємства.

Тема 12. Оцінка ефективності функціонування системи бізнес-процесів підприємства

Критерії та показники ефективності бізнес-моделі підприємства. Методологія оцінки ефективності окремих бізнес-процесів. Функціонально-вартісний аналіз у бізнес-моделюванні. Конкурентна розвідка та бенчмаркінгові дослідження. Діагностика ключових бізнес-процесів за критерієм доданої вартості. Складання реєстрів та проведення аудиту бізнес процесів на підприємстві.

Тема 13. Інтеграція системи управління бізнес-процесами з іншими підсистемами менеджменту компанії

Основні підсистеми менеджменту з якими взаємодіє підсистема управління бізнес-процесами. Бізнес-процеси у системі стратегічного управління підприємством. Зв’язок системи бізнес-процесів з корпоративною системою контролінгу. Відображення сукупності бізнес-процесів підприємства у внутрішньофірмовій управлінській звітності. Концепція управління результативністю бізнес-системи. Управління за цілями та збалансована система оціночних індикаторів BSC. Управління процесами постачання (SCM) та взаємодії зі споживачами (CRM). Організація бізнес-процесів на основі менеджменту знань.

Соседние файлы в папке 02 NMM_DiscProgramy