Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
31
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
399.87 Кб
Скачать

Тема 9. Знання як стратегічний ресурс підприємства

9.1. Економічна природа знання в організації. Поняття «знання організації»: трактування з позицій ресурсного підходу. Взаємозалежність та взаємообумовленість інформації, даних, знань та мудрості в організації. Види знання: явне та неявне. Роль організаційного знання у набутті підприємством конкурентних переваг.

9.2. Методичні підходи до оцінки знань як ресурсу підприємства. Система наукових поглядів на оцінку ресурсу «знання». Модель скринінгу ідей «Лійка» Уілрайта-Кларка. Методика експертних оцінок з ранжируванням або визначенням вагомості оцінюваних параметрів. Оцінки ідей на основі концепції Co-creation. Методи опосередкованої оцінки ресурсу «знання». Методи прямої оцінки знання як нематеріального активу. Методи безпосередньої вартісної оцінки ресурсу «знання».

9.3. Ресурсоутворююча функція знань підприємства в сучасному бізнес-середовищі. Сутнісна характеристика «знаннєвої організації», «адаптивної професійної підприємницької організації». Систематизація організацій, що входять до «знаннєвого формату». Механізм створення цінності знаннєвими організаціями.

Тема 10. Технологія управління стратегічними ресурсами підприємства

10.1. Сучасні методи аналізу стратегічних ресурсів підприємства. Технологія VRIO-аналізу підприємства. Особливості побудови «дерева» стратегічних ресурсів. Прикладні аспекти аналізу стратегічних ресурсів та аналіз ланцюжка створення цінності.

10.2. Особливості управління стратегічними ресурсами. Ресурсна концепція формування конкурентних переваг у системі «ресурси – поведінка – результат». Основні напрямки управління різними за рівнем стратегічного статусу групами ресурсів: ефективна концентрація (акумуляція) ресурсів; підтримка оптимального рівня накопичення ресурсів із стратегічним статусом; доповнення ресурсів одного стратегічного статусу ресурсами іншої категорії; збереження і захист ресурсів із високим стратегічним статусом; скорочення тривалості періоду відтворення ресурсів із низьким рівнем стратегічного статусу.

10.3. Менеджмент знань як управлінська технологія. Сутність та зміст управління знаннями на підприємстві. Найпоширеніші дефініції менеджменту знань. Два аспекти управління знаннями: інформаційно-технічний та управлінський. Система управління знаннями в організації: визначення та роль у набутті підприємством конкурентних переваг. Методи управління знаннями підприємства.

Модуль 5. Ризики та результативність в управлінні ресурсами підприємства

Тема 11. Ресурсний ризик-менеджмент

11.1. Сутність ресурсного ризик-менеджменту та його рівні. Характеристика ресурсних ризиків та їх види. Визначення ресурсного ризик-менеджменту та його особливості. Характеристика тактичного та стратегічного рівнів ризик-менеджменту. Формування стратегії ресурсного ризик-менеджменту.

11.2. Організація впровадження та функціонування ресурсного ризик-менеджменту. Інтегрований ризик-менеджмент та його структура. Основні причини запровадження ризик-менеджменту. Динамічна концепція ресурсного ризик-менеджменту. Особливості організації системи ресурсного ризик-менеджменту. Принципи побудови функціональних структур управління ризиками на підприємстві. Кадровий склад систем ризик-менеджменту. Функції та значення ресурсного ризик-менеджменту на підприємстві. Переваги ресурсного ризик-менеджменту. Етапи ресурсного ризик-менеджменту.

11.3. Ідентифікація ресурсних ризиків. Ідентифікація ризиків втрати стратегічних ресурсів. Види ресурсних втрат та їх характеристика. Процес ідентифікації ризиків фінансових ресурсів. Ризики постачання ресурсів та причини їх виникнення. Ідентифікація інноваційних ресурсних ризиків.

11.4. Оцінювання ресурсних ризиків. Якісний аналіз ресурсних ризиків та його методи. Визначення та характеристика зон ризику. Кількісне оцінювання ризику та його показники. Метоли кількісного аналізу ресурсних ризиків. Особливості оцінювання ризиків інвестиційних ресурсів. Моделі врахування ризику у величині норми дисконту. Методичні основи побудови матриці «Імовірність-Втрати».

11.5. Методи регулювання впливу ризику. Характеристика методів управляння ризиками та їх класифікація. Особливості процесу уникнення ресурсного ризику. Основні методи зниження впливу ризику. Диверсифікація ризиків та її види. Особливості процесу страхування ризиків. Основні форми внутрішнього страхування на підприємстві. Переваги та недоліки хеджування як інструменту зниження ризику. Фінансова інженерія та її ефективність. Особливості управління стратегічними ресурсними ризиками.

Соседние файлы в папке 02 NMM_DiscProgramy