Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_OSPO_novi.docx
Скачиваний:
83
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
204 Кб
Скачать

47.Характеристика Закону України «Про судоустрій і статус суддів» від 7.07.2010р.

Цей Закон визначає правові засади організації судової влади та здійснення правосуддя в Україні з метою захисту прав, свобод та законних інтересів людини і громадянина, прав та законних інтересів юридичних осіб, інтересів держави на засадах верховенства права, визначає систему судів загальної юрисдикції, статус професійного судді, народного засідателя, присяжного, систему та порядок здійснення суддівського самоврядування і встановлює систему і загальний порядок забезпечення діяльності судів та регулює інші питання судоустрою і статусу суддів.

48. Судові системи зарубіжних країн.

Системи судових органів можуть бути неоднакові в унітарних і федеративних державах. В унітарних державах зазвичай існує єдина система загальних судів. У федеративній державі може бути єдина система (наприклад, Канада), але можлива і окрема система федеральних судів, і окрема система судів суб'єктів федерації Якщо існує «подвійна система»,то федеральні суди застосовують тільки федеральні закони, суди ж штатів – і федеральні закони, і закони суб'єктів федерації (зрозуміло, свогоштатом). В усіх державах, за винятком зовсім невеликих, наприклад Науру, Тувалу, де населення становить менше 10 тис. осіб, діють кілька різних ланок загальних судів. Спочатку справу розглядають суди першої інстанції. У більшості країн другою інстанцією є особливі апеляційні або високі суди (у країнах тоталітарного соціалізму такоголанки немає), куди можна звертатися зі скаргою на рішення суду першої інстанції. В апеляційному суді весь процес повторюється аналогічн опроцедурі першої інстанції, але можливе залучення нових свідків,пред'явлення додаткових доказів. Наступна інстанція --касаційна. Це або вищестоящий суд, або верховні суди, іноді офіційно називаються касаційними. Вони засідають тільки в складі професійних суддів (без народних і присяжних засідателів), але нерозглядають факти, докази, а перевіряють справу тільки з точки зорудотримання закону в судовому процесі. Описана вище схема в ряді країн має свої особливості. Верховні суди можуть розглядати окремі справи, встановлені конституцією або законом, у першій інстанції, іноді навіть за участю присяжних або народних засідателів (кримінальні справи). Суди першої інстанції розглядають більшість кримінальних і цивільних справ, але не всі: деякі справи підсудні вищим судам. Сказане відноситься і до світових суддів, які одноосібно розглядають менш значні кримінальні справи, а такожцивільні справи з невеликою ціною позову.

49. Витоки, поняття та завдання конституційного контролю.

Конституційний контроль – будь-яка форма перевірки на відповідність (несуперечність) конституції актів і дій органів публічної влади, а також громадських об’єднань, що здійснюють публічні функції або створені для участі в здійсненні публічної влади. Конституційний контроль можливий лише там, де діє писане право, у тому числі писані конституції, положення яких мають вищу юридичну силу порівняно з будь-якими іншими національними та місцевими право положеннями.Контролю щодо несуперечності конституційним (органічним) законам, підлягають звичайні закони, прийняті на референдумі, внутрішньодержавні договори, акти виконавчої влади, акти самоврядування. Проводиться також перевірка відповідності національних законів міжнародним договорам. Крім того, здійснюється контроль актів і дій громадських об’єднань, на які держава поклала певні владні функції (палата виробників певних товарів може видавати сертифікати і допускати при цьому дискримінацію). Межі конституційного контролю охоплюють також створення та діяльність політичних громадських об’єднань, політичних партій.Конституційний контроль здійснюється у формі індивідуальної або колективної скарги, що передбачає наділення індивіда – суб’єкта прав і свобод людини, а також різних об’єднань громадян, юридичних осіб правом подавати в конституційний суд скарги про порушення своїх прав і свобод законами, нормативними актами, судовими рішеннями. Конституційна скарга виступає як важливий правовий засіб захисту індивіда від сваволі держави.

Згідно К.У. в Україні Конституційний Суд України є єдиним органом конституційної юрисдикції в Україні.Конституційний Суд України вирішує питання про відповідність законів та інших правових актів Конституції України і дає офіційне тлумачення Конституції України та законів України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]