Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_OSPO_novi.docx
Скачиваний:
83
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
204 Кб
Скачать

23. Принципи, на яких будується судова система України, їх характеристика.

Судова система – сукупність судових органів, діяльність яких спрямована на здійснення правосуддя в У. Судову систему У. складають:

= Конституційний Суд (є єдиним органом конституційної юрисдикції) = суди загальної юрисдикції (утворюють єдину систему судів) – здійснюють правосуддя шляхом розгляду і вирішення в судових засіданнях цивільних, господарських, адміністративних, кримінальних та інших справ. Система судів загальної юрисдикції будується за принципами територіальності і спеціалізації. Для неї характерна єдність єдність всіх ланок при здійсненні правосуддя в Україні.

В основу територіальності судової системи покладено адміністративно-територіальний устрій держави, що передбачає поділ її території на адміністративно-територіальні одиниці та розподілення державно-владних понвожень між ними. Відповідно до К. та чинного законодавства в системі судів загальної юрисдикції утворюються загальні та спеціалізовані суди окремих судових юрисдикцій, у яких може запроваджуватися спеціалізація судів із розгляду конкретних категорій справ відповідної юрисдикції.

Єдність системи судів загальної юрисдикції забезпечується: = єдиними засадами організації та діяльності судів; = єдиним статусом суддів; = обов'язковістю для всіх судів правил судочинства, визначених законом; = забезпеченням Верховним Судом України однакового застосування законів судами загальної юрисдикції; = обов'язковістю виконання на території України судових рішень; = єдиним порядком організаційного забезпечення діяльності судів; = фінансуванням судів виключно з Державного бюджету України; = вирішенням питань внутрішньої діяльності судів органами суддівського самоврядування.

24. Характеристика системи судів загальної юрисдикції.

Система судів загальної юрисдикції відповідно до Конституції України будується за принципами територіальності, спеціалізації та інстанційності. Згідно з зу про судоустрій та статус суддів систему судів загальної юрисдикції складають: 1) місцеві суди; 2) апеляційні суди;

3) вищі спеціалізовані суди; 4) Верховний Суд України. 1.Місцеві суди. =Місцевими загальними судами є районні, районні у містах, міські та міськрайонні суди. =Місцевими господарськими судами є господарські суди Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя. =Місцевими адміністративними судами є окружні адміністративні суди, а також інші суди, передбачені процесуальним законом.

2.Апеляційні суди – це суди другої ланки єдиної судової системи судів загальної юрисдикції.

Види: =апеляційні суди з розгляду цивільних і кримінальних справ = апеляційні господарські суди=апеляційні адміністративні суди.

3.Вищі спеціалізовані суди (діють як суди касаційної інстанції з розгляду цивільних і кримінальних, господарських, адміністративних справ):=Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ, =Вищий господарський суд України=Вищий адміністративний суд України.

4.Верховний Суд України є найвищим судовим органом у системі судів загальної юрисдикції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]