Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_OSPO_novi.docx
Скачиваний:
83
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
204 Кб
Скачать

189.Основні напрямки діяльності нотаріату та його завдання.

Нотаріат в Україні - це система органів і посадових осіб, на які покладено обов'язок посвідчувати права, а також факти, що мають юридичне значення, та вчиняти інші нотаріальні дії, передбачені Законом „Про нотаріат”, з метою надання їм юридичної вірогідності.

завдання:=складати проекти угод і заяв,

=виготовляти копії документів та виписки з них, а також давати роз'яснення з питань вчинення нотаріальних дій і консультації правового характеру. =витребувати від підприємств, установ і організацій відомості та документи, необхідні для вчинення нотаріальних дій; Основні напрями діяльності:=сприяти громадянам, підприємствам, установам і організаціям у здійсненні їх прав та захисті законних інтересів, =роз'яснювати права і обов'язки, =попереджати про наслідки вчинюваних нотаріальних дій для того, щоб юридична необізнаність не могла бути використана їм на шкоду;

190.Органи і посадові особи, які вчиняють нотаріальні дії.Нотаріат в Україні - це система органів і посадових осіб, на які покладено обов'язок посвідчувати права, а також факти, що мають юридичне значення, та вчиняти інші нотаріальні дії, передбачені цим Законом, з метою надання їм юридичної вірогідності. Вчинення нотаріальних дій в Україні покладається на нотаріусів, які працюють в державних нотаріальних конторах, державних нотаріальних архівах або займаються приватною нотаріальною діяльністю.

Документи, оформлені державними і приватними нотаріусами, мають однакову юридичну силу.

У населених пунктах, де немає нотаріусів, нотаріальні дії, вчиняються уповноваженими на це посадовими особами виконавчих комітетів сільських, селищних, міських Рад народних депутатів. Вчинення нотаріальних дій за кордоном покладається на консульські установи України, а у випадках, передбачених чинним законодавством, - на дипломатичні представництва України.

191.Правовий статус нотаріуса: його права, обов’язки та відповідальність.Нотаріусом може бути громадянин України, який має вищу юридичну освіту, володіє державною мовою, має стаж роботи у сфері права не менше трьох років, пройшов стажування протягом одного року в державній нотаріальній конторі або у приватного нотаріуса, склав кваліфікаційний іспит, одержав свідоцтво про право на зайняття нотаріальною діяльністю. Не може бути нотаріусом особа, яка має судимість за вчинення злочину, обмежена у дієздатності або визнана недієздатною за рішенням суду.

Нотаріус має право:= витребувати від підприємств, установ і організацій відомості та документи, необхідні для вчинення нотаріальних дій;=одержувати плату за надання консультацій правового характеру, які не пов'язані із вчинюваними нотаріальними діями, за вчинення приватними нотаріусами нотаріальних дій, за надання додаткових інформаційно-технічних послуг; = складати проекти угод і заяв, виготовляти копії документів та виписки з них, а також давати роз'яснення з питань вчинення нотаріальних дій і консультації правового характеру. Чинним законодавством нотаріусу можуть бути надані й інші права. Нотаріус зобов'язаний: =здійснювати свої професійні обов'язки відповідно до цього Закону і принесеної присяги;= сприяти громадянам, підприємствам, установам і організаціям у здійсненні їх прав та захисті законних інтересів, роз'яснювати права і обов'язки, попереджати про наслідки вчинюваних нотаріальних дій для того, щоб юридична необізнаність не могла бути використана їм на шкоду;=зберігати в таємниці відомості, одержані ним у зв'язку з вчиненням нотаріальних дій;=вести нотаріальне діловодство та архів нотаріуса відповідно до встановлених правил; =дбайливо ставитися до документів нотаріального діловодства та архіву нотаріуса, не допускати їх пошкодження чи знищення; = надавати документи, інформацію і пояснення на вимогу Міністерства юстиції України, Головного управління юстиції

Мін. юстиції Укр. в Автон. Респуб. Крим, головних управлінь юстиції в областях, містах Києві та Севастополі при здійсненні ними повноважень щодо контролю за організацією діяльності та виконанням нотаріусами правил нотаріального діловодства; = постійно підвищувати свій професійний рівень проходити підвищення кваліфікації; Шкода, заподіяна особі внаслідок незаконних дій або недбалості прив. нотаріуса, відшкодовується в повному розмірі.

192.Поняття та організаційні форми діяльності адвокатури.Адвокатура це добровільне професійне громадське об'єднання, яке сприяє захисту прав, свобод та представляє законні інтереси громадян, іноземних громадян, осіб без громадянства, юр. осіб, надає іншу юр.допомогу. Адвокатура є: =правозахисним інститутом держ., від розвитку якого залежить рівень захищеності прав людини = механізмом забезп. захисту прав та свобод людини, критерієм гуманності й прогресивності держави. Адвокат має право займатись адвокатською діяльністю індивідуально, відкрити своє адвокатське бюро, об'єднуватися з іншими адвокатами в колегії, адвокатські фірми, контори та інші адвокатські об'єднання, які діють відповідно до цього Закону та статутів адвокатських об'єднань.Адвокатські об'єднання є юр. особами, мають право відкривати рахунки в банках, мають печатку і штамп із своїм найменуванням. Адвокатські об'єднання діють на засадах добровільності, самоврядув., колегіальності, гласності. Їх реєстрація здійснюється Мінюстом. Адвокатські об’єднання утворюються для здійснення професійних функцій із захисту прав і свобод людини, представництва інтересів фіз. осіб, та за надання правової доп.отримують плату чи надають безоплатну допом..

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]