Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_OSPO_novi.docx
Скачиваний:
83
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
204 Кб
Скачать

17.Роль судової влади в правовій державі.

Судова влада – самостійна незалежна гілка державної влади, що є сукупністю судових органів, наділених повноваженнями щодо здійснення правосуддя у формі цивільного, господарського, адміністративного, кримінального, а також конституційного судочинства.

Судова влада відіграє особливу роль як у механізмі реалізації державної влади в цілому, так і в її системі стримувангь та противаг.

ЇЇ основна роль – у стримуванні законодавчої та виконавчої гілок державної влади в межах конституційної законності та права шляхом здійснення конституційного нагляду та судового контролю за цими гілками. Суд є арбітром у спорах про право, оскільки тільки судова влада має право на здійснення правосуддя. Тобто він реалізує принцип справедливості у правозастосувальній діяльності. Одночасно суд є арбітром у процесі законотворчості, системою стримувань та противаг до законодавчої та виконавчої гілок державної влади.

18. Судова влада як одна з гілок влади, система «стримувань і противаг».

Згідно статті 6 К.У. державна влада здійснюється на засадах її поділу на законодавчу, виконавчу та судову. Судова влада – самостійна незалежна гілка держ. влади, що є сукупністю судових органів, наділених повноваженнями щодо здійснення правосуддя (Конституційного Суду та судів загальної юрисдикції). К. закріплені основи “стримувань і противаг” - всі органи державної влади, у т.ч. судової, здійснюють свої повноваження виключно на підставах, у межах та порядку, передбачених К.У. та законами. Судова влада, є складовою народовладдя, рішення судових органів є обюовязковими для всіх державних органів, посадових осіб і громадян, вони використовують примусові повноваження державної влади. Органи судової влади. здійснюють судову владу шляхом конституційного, цивільного, кримінального та арбітражного судочинства. Законними та обгрунтованими рішеннями чи вироками, застосуванням чинного законодавства на основі принципу рівності всіх перед законом та судом, вони стримують інші гілки влади від зловживань.

У Конституції України передбачені такі інститути системи "стримувань і противаг" судової влади(приклад):= участь Верховної Ради у формуванні Конституційного Суду (призначення третини складу); =контроль Конституційного Суду за відповідністю Конституції законів та інших правових актів Верховної Ради, Президента, Кабінету Міністрів, Верховної Ради Автономної Республіки Крим;

19. Повноваження судової влади.

Судова влада – самостійна незалежна гілка державної влади, що є сукупністю судових органів, наділених повноваженнями щодо здійснення правосуддя у формі цивільного, господарського, адміністративного, кримінального, а також конституційного судочинства. (конституційний суд та суди загальної юрисдикції). Її поняття розглядають через повноваження спеціально уповноважених органів судів щодо:-Здійснення правосуддя-Конституційного конторолю

-Контролю за дотриманням закону та обґрунтованості рішень і дій державних органів та посадових соіб, -Формування органів судвівськогос самоврядування, -Роз’яснення судва загальної юрисдикції актів застосування законодавства, -Утворення державної судової адміністрації. Органи судової влади здійснюють свої повноваження виключно на підставах, у межах та порядку, передбачених К.У.

Юрисдикція судів поширюється на всі правовідносини, що виникають у державі. Юрисдикція – це компетенція судової влади: =розглядати цивільні, кримінальні, інші справи =вирішувати правові спори, проблеми =давати правову оцінку фактам =застосовувати, передбачені законом санкції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]