Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_OSPO_novi.docx
Скачиваний:
83
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
204 Кб
Скачать

5. Судова та правозахисна діяльність: їх поняття та ознаки.

Судова діяльність полягає в розгляді та розв язанні спірних питань із захисту права, відновлення порушеного права, припинення порушення прав, застосування заходів правового впливу, шляхом розгляду судових справ. Судовій діяльності притаманні єдині організаційно-конституційні засади (судді мають єдиний статус).

Правозахисна діяльність полягає в наданні кожному громадянину правової допомоги, а також юридичним особам, іноземцям і особа без громадянства в спірних питаннях із охорони права, зловживання правом, захисті фізичних осіб від обвинувачення та в державному гарантуванні охорони прав громадян правозахисними органами.

6.Співвідношення курсу "Організація судових та правоохоронних органів" з іншими юридичними дисциплінами.

Курс ОСПО тісно взаємопов’язаний з іншими юридичними дисциплінами, такими як Конституційне та Адміністративне право, Кримінальний та Цивільний процес, теорія держави і права, тощо. Особливістю курсу “Організація судових та правоохоронних органів (ОСПО)” є відсутність єдиного базового НПА, як в Кримінальному праві, Кримінально процесуальному праві, цивільно-процесуальному і т.д. Цей предмет має універсальний, комплексний характер. Важливі його складники належать до різних галузей права. Наприклад питання: загальних засад правосуддя, діяльності прокуратури, органів виконавчої влади - регламентовано конституційним законодавством

юрисдикції та компетенції вказаних органів - регулюють кодифіковані нормативні акти (Кримінальний кодекс України, Кримінально-процесуальний кодекс України, Кодекс України про адміністративні правопорушення, Цивільний кодекс України, Цивільний процесуальний кодекс України, Господарський процесуальний кодекс України),внутрішню організацію діяльності судових, правоохоронних і правозахисних органів - визначено в базових законах, урядових і відомчих актах, міжнародно-правові стандарти, вимоги до здійснення судової, правоохоронної та правозахисної діяльності викладено в міжнародно-правових актах, які є частиною національного українського законодавства

7.Співвідношення курсу "Організація судових та правоохоронних органів" з дисципліною «Конституційне право України»

У курсі конституційного права висвітлено питання місця та значення правоохоронних органів у загальнодержавному механізмі, конституційні засади їх діяльності. Важливе значення мають конституційні норми, що визначають права, свободи та обов'язки людини й громадянина (розділ 2 Конституції), основні конституційні засади діяльності прокуратури (розділ 7), правосуддя (розділ 8), Конституційного Суду (розділ 12). В рамках конституційного права поряд з висвітленням багатьох інших проблем дається загальна картина ролі і місця правоохоронних органів у системі всіх органів держави, характеризуються взаємозв'язки між ними, визначаються конституційні принципи їх побудови і діяльності. Робиться це, зокрема, на базі положень Конституції України, в тому числі й спеціально присвячених правам і свободам людини і громадянина, судовій владі, прокуратурі, адвокатурі та ін.

8. Співвідношення курсу "Організація судових та правоохоронних органів" з дисципліною «Кримінальне право України».Крим. право виконує охоронну функцію всіх правовідносин у випадку суспільно небезпечного посягання на них. Воно вивчає норми кримінального закону, практику застосування цих норм правоохоронними органами та судом. Для правоохоронної діяльності кримінальне право має виключно важливе значення як система правових охоронних норм, що є предметом спрямування правоохоронної діяльності, і як вчення про застосування кримінально - правових норм, які за змістом є переважно охоронними.Крим. процес вивчає процесуальні аспекти діяльності судових, правоохоронних, правозахисних органів з провадження у справах про злочини. В процесі провадження у кожній конкретній справі суб'єкт правоохоронної діяльності виступає як процесуальна особа. Крим. процес регламентує послідовність проведення посадовими особами судових та правоохоронних органів процесуальних дій у конкретній справі в напрямку обвинувачення або виправдання та розв'язанням інших питань за суттю.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]