Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_OSPO_novi.docx
Скачиваний:
83
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
204 Кб
Скачать

50. Конституційний суд України - єдиний орган конституційної юрисдикції в Україні, його завдання та повноваження.

Конституційний Суд України - єдиний орган конституційної юрисдикції в Україні.

Він відрізняється від судів загальної юрисдикції: =порядком утворення та складом складається з 18 суддів, по 6 суддів з яких призначають Верховна Рада, Президент та З'їзд суддів; = специфікою судового провадження та його процедурою, особливістю рішень (є загально-обов'язковими, остаточними та не підлягають оскарженню), = вимогами щодо суддів = строком призначення на посаду суддів (9 років без права бути призначеним на повторний строк). На його суддів поширюються гарантії незалежності та недоторканності, вимоги щодо несумісності

Завданням Конституційного Суду України є гарантування верховенства Конституції України як Основного Закону держави на всій території України.Конституційний Суд України приймає рішення та дає висновки у справах щодо:1) конституційності законів та інших правових актів Верховної Ради України, актів Президента України, актів Кабінету Міністрів України, правових актів Верховної Ради Автономної Республіки Крим; 2) відповідності Конституції України чинних міжнародних договорів України або тих міжнародних договорів, що вносяться до Верховної Ради України для надання згоди на їх обов'язковість;3) додержання конституційної процедури розслідування і розгляду справи про усунення Президента України з поста в порядку імпічменту в межах, визначених статтями 111 та 151 Конституції України;4) офіційного тлумачення Конституції та законів України; 5) відповідності проекту закону про внесення змін до Конституції України вимогам статей 157 і 158 Конституції України 6) порушення Верховною Радою Автономної Республіки Крим

Конституції України або законів України.

51.Склад та порядок формування Конституційного суду.

Конституційний Суд України складається з вісімнадцяти суддів — по шість призначаються Президентом, Верховною Радою та з'їздом суддів України.Конституційний Суд України складається з 18 суддів Конституційного Суду України. Президент України, Верховна Рада України та з'їзд суддів України призначають по 6 суддів Конституційного Суду України. Суддею Конституційного Суду України може бути громадянин України, який на день призначення досяг сорока років, має вищу юридичну освіту і стаж роботи за фахом не менш як десять років, проживає в Україні протягом останніх двадцяти років та володіє державною мовою. Суддя Конституційного Суду України призначається на дев'ять років без права бути призначеним на повторний строк. Голова Конституційного Суду України обирається на спеціальному пленарному засіданні Конституційного Суду України зі складу суддів Конституційного Суду України шляхом таємного голосування лише на один трирічний строк.

52.Особливості статусу судді Конституційного суду.

Статус судді Конституційного Суду України визначається Конституцією України, законом Про Конституційний Суд та законами України щодо статусу суддів. Повноваження судді Конституційного Суду України та його конституційні права і свободи не можуть бути обмежені при введенні воєнного чи надзвичайного стану в Україні або в окремих її місцевостях.

Суддею Конституційного Суду України може бути громадянин України, який на день призначення досяг сорока років, має вищу юридичну освіту, стаж практичної, наукової або педагогічної роботи за фахом не менше десяти років, володіє державною мовою і проживає в Україні протягом останніх двадцяти років.

Судді Конституційного Суду України не можуть належати до політичних партій та профспілок, мати представницький мандат, брати участь у будь-якій політичній діяльності, обіймати будь-які інші оплачувані посади, виконувати іншу оплачувану роботу, крім наукової, викладацької та творчої. На суддів Конституційного Суду України поширюються гарантії незалежності та недоторканності, та вимоги щодо несумісності.

Діяльність Конституційного Суду України грунтується на принципах верховенства права, незалежності, колегіальності, рівноправності суддів, гласності, повноти і всебічності розгляду справ та обгрунтованості прийнятих ним рішень.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]