Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_OSPO_novi.docx
Скачиваний:
83
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
204 Кб
Скачать

174.Органи досудового слідства в Україні: види, завдання та повноваження.

Органами досудового слідства є =слідчі прокуратури, =слідчі органів внутрішніх справ, =слідчі податкової міліції і =слідчі органів безпеки.У разі виявлення ознак злочину слідчий порушує кримін. справу, організовує розкриття злочину, встановлює винних осіб, складає обвинувальний висновок і направляє матеріали на затвердження прокурора та передачу справи до суду, вживає заходів для усунення причин злочину, відшкодування шкоди, приймає рішення про застосування примусових заходів медичного характеру, про закриття або зупинення провадження в справі. Для реалізації цих завдань слідчі органи наділено широкими повноваженнями. Вони приймають рішення з питань організації розслідування кримінальних справ як процесуальне незалежні особи, доручають органам дізнання провадження розшукових і слідчих дій, вимагають від оперативних підрозділів активної участі в розкритті злочину.

Слідчий не бере участі в розслідуванні, якщо є потерпілим, свідком, цивільним позивачем або цивільним відповідачем; якщо він брав участь у цій справі як спеціаліст, експерт, перекладач або якщо його родичі зацікавлені в результатах розслідування справи тощо. За наявності цих обставин він заявляє прокуророві або безпосередньому керівникові самовідвід.

173.Досудове розслідування та його форми (розкрийте їх особливості)— це здійснювана відповідно до вимог кримінально-процесуального закону діяльність слідчого та органу дізнання, спрямована на збирання, дослідження, оцінку, перевірку і використання доказів, попередження, запобігання та розкриття злочинів, встановлення об’єктивної істини, забезпечення правильного застосування закону, охорону прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб.Юридичною підставою для провадження досудового розслідування є постанова про порушення кримінальної справи. Досудове розслідування як процесуальна діяльність має дві поєднані завданнями і процедурою форми — досудове слідство і дізнання. Дізнання це заснована на законі розшукова, доказу правозастосовна діяльність органів адміністративного та оперативно-розшукової юрисдикції, наділених процесуальними повноваженнями, спрямована на виявлення, попередження запобігагання й розкриття злочину, забезпечення вирішення завдань крим. судочинства.Досудове слідство – це крим.-процесуальна діяльність слідчого за порушеною та прийнятою ним до свого провдження крим. справою.Досудове розслідування розпочинається з порушення кримінальної справи.Досудове слідство визнається закінченим, коли всебічно, повно і об'єктивно дослідженні всі обставини, що становлять предмет дока­зування в кримінальній справі.Законом передбачено такі форми закінчення досудового слідства:=складання обвинувального висновку;= складання постанови про закриття кримінальної справи;=складання постанови про направлення справи до суду для вирішення питання про застосування примусових заходів медичного характеру.= складання постанови про направлення кримінальної справи до суду для вирішення питання про звільнення обвинуваченого від кримінальної відповідальності .Дізнання у справах закінчується:= складанням постанови про направлення справи для провадження досудового слідства, яка затверджується прокурором.=складанням мотивованої постанови про закриття справи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]