Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vseпечать.docx
Скачиваний:
61
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
308.58 Кб
Скачать

53.Особливості обліку додаткового капіталу.

Додатковий капітал складається з емісійного доходу (дохід отриманий від розміщення акцій) та додаткового капіталу (1.інші внески засновників крім акціонерів, що збільшують СК у разі якщо рішення про збільшення СК не приймаються; 2.дооцінка активів; 3.безоплатно отримані активи; 4.інший додатковий капітал). Для обліку ДК призначений пасивний основний рахунок 42. За Кредитом – збільшення ДК, за Дебетом – його зменшення. Цей рахунок призначений для узагальнення інформації про суми, на які вартість реалізації випущених акцій перевищує їхню номінальну вартість, а також про суми до оцінки необоротних активів і фінансових інструментів та вартість необоротних активів, безкоштовно отриманих під-вом від інших осіб, та інші види додаткового капіталу.

Рахунок 42 має субрахунки:

421 «Емісійний дохiд»

422 «Інший вкладений кaпітал»

423 «Накопичені курсові різниці»

424 «Безоплатнo одержані необоротні активи»

425 «Iнший додатковий капітал»

50.Облік формування статутного капіталу при створенні підприємства. Умови змін статутного капіталу та порядок їх відображення в обліку. Аналітичний облік статутного капіталу.

СК – це сукупність коштів, вкладених у підприємство його власником (власниками). Порядок формування статутного капіталу регулюється законодавством та засновницькими документами. Статутний капітал виступає невід’ємною складовою частиною будь-якого товариства або підприємства.

Для обліку СК призначений пасивний основний рахунок 40. Нa субрахунку 401 "Статутний капітал" відображаєтьcя статутний капітал господарських товариств, деpжавних i комунальних підприємств. За Кредитом відображається збільшення СК, за Дебетом – його зменшення (вилучення). Сальдо повинно відповідати розмірам СК, який зафіксовано в установчих документах. Записи по рахунку 40 виконуються тільки у разі збільшення або зменшення СК, які здійснюються в установленому порядку, та після внесення відповідних змін в установчі документи під-ва. При відображенні операцій з формування та змін у складі СК в БО одночасно з використанням рахунку 40 застосовуються такі активні, регулюючі контрарні рахунки: 45 «Вилучений капітал», 46 «Неоплачений капітал», які коригують показники СК.

Зміни СК можуть здійснюватися в установленому порядку та після внесення відповідних змін в установчі документи під-ва з обов’язковою перереєстрацією в Державному реєстрі господарських одиниць. Рішення про збільшення розміру СК ВАТ ухвалюється Загальними зборами акціонерів. Якщо збільшення передбачається не більш як на 1/3, воно може здійснюватися за рішенням Правління за умови, що це передбачено Статутом.

Товариство має право збільшити розмір статутного фонду шляхом:

- емісії додаткової кількості акцій

- обміну облігацій Товариства на його акції

- збільшення номінальної вартості акцій

Рішення про зменшення розміру статутного капіталу Товариства приймається в тому самому порядку, що й у випадку його збільшення.

Інші господарські товариства створюють пайовий капітал – відображає суму пайових внесків членів спілок та інших підприємств, що передбачена установчими документами і означає, що це сукупність коштів фізичних і юридичних осіб, добровільно розміщених у товаристві для здійснення його господарсько-фінансової діяльності.

Аналітичний облік СК ведеться стосовно кожного засновника (учасника): акціонера, пайовика під-ва.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]