Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vseпечать.docx
Скачиваний:
61
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
308.58 Кб
Скачать

42.Облік розрахунків з покупцями і замовниками.

Облік поточної дебіторської забор-ті за продукцію ведеться на рахунку 36. За Дебетом відображається вартість реалізованої продукції, яка включає ПДВ, акциз та інші податки, збори, що підлягають перерахуванню до бюджетів, фондів і включені у вартість реалізації. За Кредитом – сума платежів, що надійшли на рахунки підприємств у банківських установах, у касу, та інші види розрахунків (сплата векселем, взаємозалік заборгованостей). Сальдо рахунка відображає заб-ть покупців та замовників за отриману продукцію. Аналітичний облік ведеться стосовно кожного покупця та замовника за кожним пред’явленим до сплати рахунком. Операції за Дебетом 36 нагромаджуються у відомості 3.1 аналітичного обліку, за кредитом 36 – у розділі 1 Журналу 3. У балансі відображається первісна та чиста реалізаційна вартість.

Наприклад, розрахунки з вітчизняними покупцями відображають такими кореспонденціями: 1) Дт 361 “Розрахунки з вітчизняними покупцями” Кт 701 “Дохід від реалізації готової продукції” – на суму реалізованої продукції з ПДВ; 2) Дт 701 “Дохід від реалізації готової продукції” Кт 641 “Розрахунки за податками” – на суму податкових зобов’язань з ПДВ; 3) Дт 311 “Поточні рахунки в національній валюті” Кт 361 “Розрахунки з вітчизняними покупцями” – на суму отриманої від покупця оплати в рахунок погашення заборгованості

43.Облік розрахунків з іншими дебіторами.

Облік ведеться на субрахунку 377 «Розрахунки з іншими дебіторами», щодо інших операцій, облік яких не відображається на інших субрахунках рахунку 37, зокрема розрахунки за операціями, пов’язаними із здійсненням спільної діяльності (без створення юридичної особи), усі види розрахунків з працівниками (крім розрахунків з оплати праці та з підзвітними особами), інші розрахунки. За Дебетом – виникнення д.з., за Кредитом – її погашення чи списання.

44.Особливості обліку розрахунків з підзвітними особами.

Підзвітні особи – це працівники під-ва, які одержали грошовий аванс для оплати витрат, доручених під-вом. Розрахунки з підзвітними особами виникають при оплаті дрібних витрат, що не можуть бути оплачені через банк і витрат на відрядження. Підзвітні особи повинні подати звіти про використання коштів, наданих на відрядження або звіт разом з документами, що підтверджують витрачання коштів до бухгалтерії (чеків, квитанцій, накладних). Звіт після перевірки передається на затвердження директору, після чого в авансовому звіті записуються відповідні проведення, підсумки яких відображаються в бух.реєстрах.Для узагальнення інформації про розрахунки з підзвітними особами передбачено субрахунок 372. За ДТ – сума готівки, отриманої під звіт, за КТ – списання заб-ті підзвітних осіб у результаті надання авансових звітів, повернення готівки в касу або утримання неповернутих підзвітних сум із заробітної плати боржників. Сальдо може бути дт – у складі оборотних активів; кт – у складі забовязань балансу під-ва.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]