Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vseпечать.docx
Скачиваний:
61
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
308.58 Кб
Скачать

37.Особливості обліку малоцінних і швидкозношуваних предметів.

До малоцінних і швидкозношуваних предметів відносять ті, що використовуються не більше одного року чи одного операційного циклу, якщо він перевищує рік. До них можна віднести інструменти, господарський інвентар, спеціальні пристрої, пристосування, спеціальний одяг, взуття тощо.

Для обліку наявності та руху МШП передбачено балансовий рахунок 22 “Малоцінні та швидкозношувані предмети”.

За його дебетом відображають придбані, виготовлені або безоплатно отримані предмети за їх первісною вартістю. За кредитом — відпуск МШП в експлуатацію за обліковою вартістю, списання нестач і втрат від псування таких предметів. На підставі первинних документів, прийнятих від матеріально відповідальних осіб, у бухгалтерії проводять записи в регістрах синтетичного та аналітичного обліку.

МШП, що надходять від постачальників, приймаються на склад матеріально відповідальною особою. При відпуску МШП зі складу в експлуатацію їхню вартість списують на затрати виробництва або відносять на витрати періоду. Пізніше щодо таких МШП має бути організований оперативний облік в кількісному вимірі за місцями експлуатації та матеріально відповідальними особами протягом усього строку їхнього фактичного використання.

38.Інвентаризація запасів та відображення в обліку її результатів.

Інвентаризація – це методичний прийом БО, сутність якого полягає у виявленні та відображенні в обліку господарських засобів та джерел формування, які не знайшли відображення в БО. Мета: забезпечення достовірності даних БО. Обов’язкові випадки проведення: при передачі майна держ п-ства в оренду; приватизація п-ства; перед складанням річної звітності; при зміні матеріально-відповідальної особи; у випадку пожежі, стихійного лиха; ліквідації. У результаті інвентаризації запасів можуть бути виявлені:

1.нестачі – фактичний залишок менший, ніж за даними БО; 2.лишки – фактичний залишок більший, ніж за даними БО. Виявлені лишки записуються на рахунок Кр719, а нестачі списуються за рішенням керівника на витрати операційної діяльності рах947 «Нестачі і втрати від псування цінностей». Одночасно стосовно нестач необхідно встановити причини їх виникнення і до прийняття рішення про конкретних винних осіб їх суму відображають на позабалансовому 072. Після остаточного визначення винних осіб сума, враховується у скаладі дебіторської заб-ті та включається в доходи звітного періоду. Взагалі нестачі можуть бути виявлені як у межах, так і понад норм природного убутку. Під природним убутком розуміють зменшення ваги запасів, що виникає при усушці, утруски, вивітрювання, випаровування, витікання тощо.

39.Облік наявності і руху грошових коштів у касі та контроль за дотриманням касової дисципліни.

Планом рахунків для обліку операцій у касі передбачено рах30 «Каса». На рахунку «Каса» у дт записують операції надходження грошей до каси, а у кт — їх вибуття; сальдо може бути тільки дебетове, що відображає залишок грошей у касі. За ДТ рахунок «Каса» кореспондує з рахунками «Рах в банках», «Доходи», «Розр з підзв ос», «Розр з різними дебіторами» тощо. Записи на КТ рахунка «Каса» з дт рах «Розр з оплати праці»; «Розрахунки з підзвітними особами»; «Рахунки у банку»; «Загальновиробничі витрати»; «адм витрати»; «Витрати на збут»; «Розр з різними дебіторами»; «Розр зі страхування» тощо.

Основні х-ки: Касові операції здійснює касир, який несе повну мат відпов-сть за збереження коштів у касі. Зберігання в касі готівки та інших цінностей, що не належать цьому під-ву, забороняється. Касові операції оформлюються прибутковим та видатковим касовими ордерами. Касові документи складаються в 1 примірнику, дійсні лише в день виписки. Сума готівкового розр одного під-ва з іншим через їх каси та через каси установ банків не повинна перевищувати 10 тис.грн протягом 1 дня за 1 або кількома документами. Кожне під-во, що є юр.ос. і має касу, веде 1 касову книгу для обліку операцій з готівкою в нац валюті. Контроль за правильним веденням касової книги покладається на головного бухгалтера. Дотримання підприємствами й організаціями вимог чинних законодавчих і нормативних документів з питань готівкового обігу та Порядку ведення касових операцій забезпечується організацією відповідного контролю.

Ліміт залишку готівки — її граничний розмір, що може залишитися в касі п-ства на кінець роб дня. Ліміт каси встановлюється на весь термін дії договору за розрах-касового обслуговування, укладеного п-ством з установою банку. Підставою для затвердження загального ліміту каси є складена у двох примірниках у вигляді додатку до договору заявка-розрахунок.

Контроль касової дисципліни. Керівник організації і головний бухгалтер мають систематично контролювати додержання касової дисципліни. Керівник п-ства повинен не рідше як один раз на місяць призначати комісію для раптової ревізії каси. Після перевірки усіх прибуткових і видаткових документів визначається залишок, який звіряють з готівкою. Якщо під час ревізії виявлено нестачу, то вона стягується з касира. Якщо в касі ревізією виявлені надлишки, то на державних підприємствах вони вносяться в дохід бюджету. Це оформляють таким записом: Дебет рахунка «Каса» Кредит рахунка «Розрахунки по іншим операціям».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]