Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vseпечать.docx
Скачиваний:
61
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
308.58 Кб
Скачать

48.Облік фінансових інвестицій за методом участі в капіталі.

Метод участі в капіталі – метод обліку інвестицій, згідно з яким балансова вартість інвестицій відповідно збільшується або зменшується на суму збільшення або зменшення частки інвестора у власному капіталі об’єкту інвестування. Згідно з П(С)БО 12 «ФІ» за методом участі в капіталі оцінюються такі ФІ: в асоційовані під-ва; у дочірні під-ва; у спільні під-ва зі створенням юридичної особи. Для обліку використовуються такі рахунки: рах 141 (для узагальнення інф-ї про наявність та рух довгострокових інвестицій у цінні папери або СК під-в.; рах 42 «ДК» (інф-я про доходи, пов’язані зі збільшенням частки інвестора в чистих активах об’єкта інвестування внаслідок збільшення інвестованим під-м свого ДК); рах 72 «Дохід від участі в капіталі» (інф-я про доходи); рах 96 «Втрати від участі в капіталі» (облік втрат)

49.Поняття й призначення статутного капіталу.

Статутний капітал – це зареєстрована вартість акцій або розмір статутного капіталу зафіксованого в документах. За П(С)БО 2 «Баланс» - СК – це зафіксована в установчих документах загальна вартість активів, які є внеском власників (учасників) до капіталу підприємства. Умови та мінімальний розмір СК визначаються згідно із ЗУ «Про господарські товариства». СК є основним елементом власного капіталу, який значною мірою характеризує розміри та фінансовий стан підприємства. СК державних підприємств відображає суму коштів, виділену державою з бюджету на момент введення підприємства в експлуатацію для здійснення його діяльності (вартість всіх витрат на будівництво, монтаж, наладку, вартість обладнання, оборотних засобів та грошові кошти). СК недержавних комерційних структур формується за рахунок коштів (матеріальних, грошових), внесених акціонерами (учасниками), і тому уявляє собою колективну власність декількох юридичних або фізичних осіб — засновників акціонерного товариства або підприємства іншої організаційно-правової форми.

Для обліку СК призначений пасивний основний рахунок 40. Нa субрахунку 401 "Статутний капітал" відображаєтьcя статутний капітал господарських товариств, деpжавних i комунальних підприємств. Зa кредитoм субрахунку 401 "Статутний капітал" вiдображається збільшення статутного капіталу, зa дебетом - йогo зменшення (вилучення). Сальдо нa цьому субрахунку повинно відповідaти розміру статутного капіталу, який зафіксованo в установчих документах підприємствa. Аналітичний облік статутного капіталу вeдеться зa видами капіталу зa кожним засновником, учасником, акціонером тoщо. Сальдо повинно відповідати розмірам СК, який зафіксовано в установчих документах. Синтетичний облік СК ведуть за такими формами власності: державна, кооперативна, акціонерна, приватна тощо. Аналітичний облік СК ведеться стосовно кожного засновника (учасника): акціонера, пайовика під-ва.

51.Облік неоплаченого капіталу.

Неоплачений капітал – це заборгованість засновників за внесками до СК. Для узагальнення інформації про зміни у складі НК під-ва використовується активний контр пасивний рахунок 46.

За Дебетом відображається заборгованість учасників за внесками до СК, а також номінальна вартість розміщених неоплачених акцій.

За Кредитом – погашення заборгованості за внесками до СК і номінальна вартість сплачених акцій.

Сальдо рахунка відображає заборгованість учасників за внесками до СК, а також номінальну вартість розміщених неоплачених акцій на кінець звітного періоду. Після здійснення усіх внесків сальдо не залишається і рахунок закривається.

Аналітичний облік НК ведеться за видами розміщених неоплачених акцій і кожним засновником (учасником) під-ва.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]