Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EMM_1_26.doc
Скачиваний:
177
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.36 Mб
Скачать

68.Фінансовий ризик та його особливості.

Фінансовий ризик — це ризик, що виникає при здійсненні фінансового підприємництва чи фінансових угод, виходячи з того, що у фінансовому підприємництві в ролі товару виступа-ють або валюта, або цінні папери, або кошти.До фінансових ризиків відносяться валютний ризик, кре-дитний ризик та інвестиційний ризик. Збільшення степеня впливу фінансових ризиків на результати фінансової діяльності підприємства пов’ язано з швидкою зміною економічної ситуації в країні і кон’юнктури фінансового ринку, розширенням сфери фінансових відносин, появою нових фінансових технологій і інструментів. об’єктивність прояву. Фінансовий ризик є об’ єктивним явищем в функціонуванні будь-якого підприємства; він супроводжує майже всі види фінансових операцій і всі напрямки його фінансової діяльності. 3.ймовірність реалізації. Проявляється в тому, що ризикова подія може як відбутися, так і ні в процесі здійснення фінансової діяльності підприємства.. 4.невизначенність наслідків. Фінансовий ризик може супроводжуватись, як суттєвими фінансовими втратами для підприємства, так і формуванням додаткових його доходів. 5.очікувані несприятливі наслідки. Це пов’язано з тим , що ряд негативних наслідків фінансового ризику визначають втрату не лише доходу, а й капіталу підприємства , що приводить його до банкрутства ( тобто до неминучих негативних наслідків для його діяльності ). фінансовий ризик змінюється в часі, тобто залежить від тривалості здійснення фінансової операції, так як фактор часу безпосередньо впливає на його рівень.

69.Поняття інгредієнту економічного показника.

Вважають, що економічний показник Х (або його характеристика) має позитивний інгредієнт, якщо при прийнятті рішення орієнтуються на його максимальне значення. Для цих випадків записують, що Х = Х+.

Якщо ж під час прийняття рішень орієнтуються на мінімальне значення економічного показника, то вважають, що він має негативний інгредієнт. У цій ситуації пишуть, що Х = Х –.

70.Ризик як величина очікуваної невдачі. Навести приклади.

Безсумнівний інтерес становить така оцінка ризику невдачі, яка ґрунтується на всьому спектрі можливих результатів (збитків, платежів тощо). Якщо ж відомі всі можливі наслідки окремої події та ймовірності їх настання, то для оцінки міри (ступеня) ризику використовується величина очікуваної невдачі (сподіване значення, математичне сподівання), пов’язана з невизначеністю, тобто середньозважена величина цих можливих результатів, де ймовірність кожного з них використовується як частота або питома вага відповідного значення. У випадку, коли всі можливі наслідки події описуються дискретною випадковою величиною Х= Х –={x1; x2;; xn}, а розподіл ймовірностей їх настання P = {p1; p2;pn}; , величина ризику очікуваної невдачі:W = M(Х –) . Якщо ж несприятливі наслідки події описуються неперервною випадковою величиною, тоW = M(Х –) , деf(x) — щільність розподілу ймовірності. Приклад 3.5.Надаючи банківський кредит комерційній фірмі, здійснюють прогноз можливих значень збитків та відповідних значень ймовірності. Числові дані подано в табл.3.1. Таблиця 3.1

Оцінка можливого результату

Прогнозовані збитки, тис. гривень

Значення ймовірності

Песимістична Стримана Оптимістична

30 6 – 40

0,2 0,5 0,3

Визначити сподівану величину ризику, тобто збитків. Розв’язання. Випадкова величина Х, що характеризує можливі збитки, Х – ={30; 6; – 40}. Тоді величина ризику (сподіваних збитків): тобто комерційній фірмі можна надати кредит, оскільки величина сподіваних збитків становитьW = – 3, а це вказує на можливість прибутку.-  ! Висновок. Сподіване значення є центром групування реалізацій випадкової величини Х, а тому його можна розглядати як результат (ризик), який ми очікуємо в середньому.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]