Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EMM_1_26.doc
Скачиваний:
177
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.36 Mб
Скачать

53.Поняття інформаційної ситуації.

54.Основні принципи класифікації інформаційних ситуацій. Навести приклади та дати пояснення.

Під інформаційною ситуацією з погляду суб'єкта керування (залежно від ступеня його інформованості) розуміють певний ступінь градації невизначеності щодо перебування економічним середовищем в одному зі своїх можливих станів у момент прийняття рішення суб'єктом управління (гравцем). Класифікатор інформаційних ситуацій, що характеризують поведінку економічного середовища при "виборі" свого стану в процесі прийняття рішення можна побудувати таким чином [1, 2, 3, 5]. Перша інформаційна ситуація – характеризується заданим розподілом апріорних ймовірностей станів економічного середовища , тобто вважаються відомими імовірності реалізації j-го стану:, для яких повинні виконуватись такі умови: , (достатня за обсягом інформація). Другаінформаційна ситуація – характеризується можливістю оцінити параметри (числові характеристики), які характеризують розподіл апріорних ймовірностей станів економічного середовища (математичне сподівання, дисперсію) хоча сам закон розподілу ймовірності є невідомим (достатня за обсягом інформація). Третяінформаційна ситуація – характеризується певною системою (лінійних чи нелінійних) співвідношень пріоритету стосовно елементів множини  – станів економічного середовища (обсяг інформації про економічне середовище недостатній). Четвертаінформаційна ситуація – характеризується, з одного боку, невідомим розподілом апріорних імовірностей станів економічного середовища, а з іншого боку – відсутністю активної протидії економічного середовища цілям суб'єкта управління. П'ятаінформаційна ситуація – характеризується абсолютно протилежними (антагоністичними) інтересами СПР та економічного середовища, тобто має місце конфлікт між ними. При цьому економічне середовище є активним1 і являє собою зловмисного противника. (Це ситуація, коли обсяг інформації про поведінку економічного середовища достатній). Шостаінформаційна ситуація – характеризується, як проміжна між першоюта п'ятою інформаційними ситуаціями, коли одночасно з наявністю певної інформації щодо розподілу Р апріорних імовірностей , економічне середовище не є пасивним. Слід зауважити, що кожній інформаційній ситуації відповідає свій набір критеріїв прийняття рішень. ритеріїв прийняття рішень у полі першої інформаційної ситуації. 1) Критерій Байєса. Згідно з критерієм Байєса оптимальне рішення (чи множина оптимальних рішень) у випадку, коли визначається умовою: :2) В+(; Р) = В+(skР). Величина називається байєсівською оцінкою рішення (стратегії) і є математичним сподіванням випадкової величини, що задається вектором оцінювання . )Критерій мінімальної дисперсії. Незалежно від інгредієнта функціонала оцінювання оптимальне рішення (стратегія) може визначатись умовою:

3) Критерій мінімальної семіваріації

55.Матриця ризику, її побудова. Сутність її елементів. Навести приклади.

Матрицю ризику також називають матрицею невикористаних можливостей. Величини її елементів вказують на збитки (невикористані можливості), які може отримати СПР у випадку вибору ним k-ої стратегії в умовахj-го стану економічного середовища , порівняно з результатом, який отримав би СПР при виборі найвигіднішої для нього стратегії в умовах цього ж стану Матриця ризиків є інструментом для оцінювання пріоритет-ності ризиків.

Зазвичай організація самостійно встановлює поєднання імовірнос-ті і впливу, на основі яких ступінь ризику визначається як «високий», «середній» або «низький», що, в свою чергу, визначає значущість для планування реагування на кожен ризик. Ці поєднання в процесі плану-вання управління ризиками можуть переглядатися і адаптуватися до кожного проекту. На основі цього та аналогічного розподілу для загроз проекту від наслідків дії ризику будується матриця ризиків (табл. 3.6).

Коли у відповідні клітинки матриці вписуються ризики, які іден-тифіковані і виміряні, вигляд матриці буде таким (табл. 3.7):Сутність ризику розкривають його основні елементи:1) ймовірність відхилення від припустимої мети, заради якої здійснювалась обрана альтернатива;2) ймовірність досягнення бажаного результату;3) відсутність упевненості у досягненні поставленої мети;4) ймовірність матеріальних, моральних та інших втрат, які пов'язані зі здійсненням обраної в умовах невизначеності альтернативи.

Приклад 3.2. Спеціалісти фірми, що виробляє оргтехніку, провели аналіз ринку нових видів техніки та встановили, що можливий випуск техніки видів А1 ,А2,А3,А4. Виділено п'ять станів П1, П2, П3, П4, П5, кожен з яких означає певне поєднання факторів (якість продукції, реклама, затребуваність товару на ринку тощо), що впивають на ефективність рішення. Економічна ефективність випуску партії оргтехніки змінюється залежно від станів природи і задана матрицею ефективності

Побудувати матрицю ризиків за заданою матрицею ефективності (виграшів).Розв'язання. Спеціалісти фірми, що виробляє оргтехніку, будуть виступати в даній задачі в якості гравця - статистик. Різноманітні стани, які поєднують певні фактори, будуть виступати в якості гравця - природа.

Незалежно від вигляду матриці гри необхідно вибрати стратегію гравця, яка була б найбільш вигідною у порівнянні з іншими.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]