Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EMM_1_26.doc
Скачиваний:
177
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.36 Mб
Скачать

51.Метод множників Лагранжа. Теорема Лагранжа. Алгоритм розв’язування задачі на безумовний екстремум.

Одним із методів, які дозволяють звести задачу нелінійного програмування до розв'язування системи рівнянь є метод невизначених множників Лагранжа.

Алгоритм методу множників Лагранджа. Економічна інтерпретація множників Лагранджа.

Етап 1. Складаємо функцію Лагранжа.

Етап 2. Знаходимо приватні похідні від функції Лагранжа по змінним і прирівнюємо їх нулю.

Етап 3. Вирішуємо систему рівнянь (17), знаходимо точки, в яких цільова функція задачі може мати екстремум.

Етап 4. Серед точок, підозрілих на екстремум, знаходимо такі, в яких досягається екстремум, і обчислюємо значення функції (17) у цих точках. Для з’ясування питання стосовно економічного змісту множників Лагранжа розглянемо застосування методу множників Лагранжа до задачі лінійного програмування як частинного випадку нелінійних задач.

Метод множників Лагранжа, метод знаходження умовного екстремуму функції , Де, Щодообмежень φi (x) = 0 , Де змінюється від одиниці до.

Складемо функцію Лагранжа у вигляді лінійної комбінації функції f і функцій φ i , Узятих з коефіцієнтами, званими множниками Лагранжа - λi :

Метод множників Лагранжа застосовується при вирішенні задач нелінійного програмування, що виникають у багатьох областях (наприклад, векономіці).Основний метод розв'язання задачі про оптимізацію якості кодування аудіо і відео даних при заданому середньому бітрейті (оптимізація спотворень

52.Основні поняття теорії ігор.

За умов ринкової економіки все частіше мають місце конфлікт­ні ситуації, коли два або більше колективів (індивідуумів) мають протилежні цілі та інтереси, причому результат дії кожної із сторін залежить і від дії супротивника. Класичним прикладом конфліктної ситуації в економіці є відношення продавець — покупець (монополія — монопсонія). Складніші ситуації виникають, коли в суперечці інтересів беруть участь об’єднання чи коаліції. Теорія ігор — це математичний апарат, що розглядає конфлікт­ні ситуації, а також ситуації спільних дій кількох учасників. Завдання теорії ігор полягає у розробленні рекомендацій щодо раціональної поведінки учасників гри. Реальні конфліктні ситуації досить складні і обтяжені великою кількістю несуттєвих чинників, що ускладнює їх аналіз, тому на практиці будують спрощені моделі конфліктних ситуацій, які називають іграми.  Характерними рисами математичної моделі ігрової ситуації є наявність, по-перше, кількох учасників, яких називають гравцями, по-друге, опису можливих дій кожної із сторін, що називаються стратегіями, по-третє, визначених результатів дій для кожного гравця, що подаютьсяфункціями виграшу. Задачею кож­ного гравця є знаходження оптимальної стратегії, яка за умови багатократного повторення гри забезпечує даному гравцю максимально можливий середній виграш.  Існує дуже багато різних ігор. Прикладом «гри» в буквальному розумінні цього слова, передусім, є спортивна, карточна гра, шахи тощо. Від реальної конфліктної ситуації гра відрізняється не лише спрощеною формою, а також наявністю певних правил, за якими мають діяти її учасники. Дослідження таких формалізованих ігор звичайно не може дати чітких рекомендацій для реальних умов, проте є найзручнішим об’єктом для вивчення конфліктних ситуацій і оцінки можливих рішень з різних поглядів. Розраховані на основі ігрових моделей оптимальні плани не визначають єдино правильне рішення за складних реальних умов, проте слугують математично обґрунтованою підставою для прийняття таких рішень

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]