Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 7-10.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
402.94 Кб
Скачать
  1. Історія розвитку виставкової і ярмаркової діяльності.

З початку вивчення питань виставок і ярмарків необхідно розглянути Історію розвитку виставкової і ярмаркової діяльності.Це питання для самостійного опрацювання можна знайти у кількох джерелах (наприклад, Федько В.П., Федько Н.Г. Инфраструктура товарного рынка. Серия «Учебники, учебные пособия». Ростов н/Д: Феникс, 2000, с. 324-444).

  1. Ярмарки.

Ярмарок (нім. Jahrmarkt – щорічний ринок) – це періодичний (рідко - постійно діючий) ринок широкого значення.

Ярмарок регулярно організовується в відведеному місці, в певний період, з одночасною масовою участю підприємств, організацій та фізичних осіб. Інфраструктура товарного ринку Ібрагімов Л. А.

Як, правило, ярмарки – це періодичні заходи, які проводяться один або кілька разів на рік.

Ярмарки виникли у Європі у ранньому середньовіччі. На початку 20 століття широкий розвиток отримали міжнародні ярмарки, на яких укладалися як національні, так і міжнародні угоди. Такі ярмарки стимулювали розвиток міжнародної торгівлі. В даний час найбільш поширені ярмарки галузеві, а також ярмарки товарів широкого споживання. Як правило, крупні ярмарки супроводжуються проведенням семінарів, конференцій та ін. заходів.

На сьогодні виставки і ярмарки схожі по багатьох характеристиках. Основна відмінність ярмарків від виставок: більшість товарів на ярмарках продаються. Презентація нових видів продукції – другорядна ціль.

Ярмарок дає можливість широкому колу виробників, споживачів та посередників вступати в контакти, вивчати попит і ціни, встановлювати безпосередні комерційні зв’язки з державними органами, вітчизняними та зарубіжними компаніями, знаходити нових партнерів, представляти свою продукцію.

За результатами ярмарку підприємствами приймаються відповідні рішення про збільшення випуску продукції, оновлення асортименту, підвищення якості та покращення дизайну.

Ярмарки організовуються і діють відповідно з визначеними правилами, які для затверджуються місцевими органами влади.

Учасниками ярмарку вважаються юридичні та фізичні особи, включені до реєстру учасників ярмарку організатором відповідно до поданих заявок, що уклали відповідний договір з організатором і сплатили організаційний внесок.

Ярмарки бувають:

  • за широтою товарного асортименту – спеціалізовані і універсальні;

  • за галузевою приналежністю – загальні і галузеві;

  • за направленістю – торгівельні і ярмарки-виставки.

Ярмарок для його учасників виступає в першу чергу маркетинговим каналом (каналом збуту) продукції, тому при оцінці ефективності участі підприємства у тому чи іншому ярмарку варто користуватися методом оцінки ефективності каналу збуту (за окупністю витрат на його утримання). Такий метод оцінки використаний в завданні 7.1. теми 7.

  1. Виставки та організація їх проведення.

Виставка – захід для презентації окремими підприємствами та компаніями своєї продукції та послуг, вивчення попиту, пошуку нових партнерів, ознайомлення з продукцією конкурентів.

Участь у виставці дозволяє її учасникам ознайомити широке коло потенційних покупців із досягненнями підприємства і його продукцією, а також покращувати (або підтримувати) імідж підприємства.

Можна виділити три аспекти важливості приймання участі у роботі виставки:

  1. Виставки є одним із інструментів стимулювання збуту (просування) своєї продукції чи послуг. Зокрема, на виставках здійснюється рекламування і формування системи комунікацій із споживачами.

  2. Виставки допомагають виробникам познайомитись з останніми теоретичними і практичними (нововведення) досягненнями у сферах їх діяльності. Наприклад, у перспективних напрямках селекції, генетики, захисту рослин, у сфері управління підприємством тощо.

  3. Виставки надають орієнтири щодо цін конкурентів, а також цін постачальників ресурсів. Така інформація важлива для формування власної політики ціноутворення.

  4. Виставки сприяють встановленню нових зв’язків (торгівельних, виробничих, особистих). Міжнародні виставки завдяки розширенню зв’язків є каталізаторами міжнародної торгівлі.

З точки зору учасників виставки, їх основне завдання участі в ній полягає не у безпосередньому продажі виставлених товарів, а у встановленні нових ділових зв’язків, презентації товарного асортименту, досягнень компанії, тобто у проведенні маркетингових комунікаційних заходів. Тому при оцінці участі у виставці доцільно використовувати метод вартості рекламного контакту.

Вартість одного рекламного контакту (або тисячі рекламних контактів) – це вартість досягнення одного члена цільового ринку через рекламну або комунікаційну діяльність. Вартість рекламного контакту визначається діленням витрат на розміщення відповідну рекламу або заходи по просуванню продукції на чисельність аудиторії (читачів друкованого видання, або глядачів програми телебачення, або слухачів радіопрограми, або відвідувачів масового заходу).

Вартість рекламного контакту широко використовується для визначення оптимальних засобів масової інформації для розміщення реклами, а також для вибору інших маркетингових заходів по просуванню продукції і формуванню комунікацій з цільовим ринком (в тому числі і виставок).

Якщо ж підприємство приймає участь у виставці-ярмарку, або у виставці-аукціоні, то в даному випадку метою участі у таких заходах є як презентація товарів, так і їх продаж. В такому випадку можна використовувати для оцінки ефективності участі підприємства у виставці як метод вартості одного рекламного контакту, так і окупності витрат.

Виставки є:

  • періодичні і постійнодіючі;

  • спеціалізованими і універсальними;

  • виставками продукції окремих підприємств;

  • виставки-аукціони.

Більшість товарів на виставці не призначені для продажу. Товари можуть бути представлені у вигляді зразків, моделей, буклетів, проспектів, плакатів, креслень, фотографій, слайдів, відеороликів. Виставляються також науково-технічні розробки в вигляді натуральних експонатів, макетів, конструкторсько-технологічної, патентно-ліцензійної документації. Часто проведення виставок пов’язується із проведенням тематичних конференцій, семінарів.

Виробники товарів можуть бути відсутніми, тоді організатори виставки беруть на себе додаткові обов’язки по наданню послуг з обслуговування відвідувачів та презентації товарів.

Особливості організації виставкової діяльності полягають в тому, що кожна виставка має бути диференційована порівняно з іншими і суттєво відрізнятися. В іншому випадку втрачається її індивідуальність і шанси на успішність.

Протягом 1990-х років значення виставок і ярмарків на аграрному ринку суттєво зросло. Щороку в Україні проводиться більше 2 тисяч сільськогосподарських виставок, якмірків і виставок-ярмарків. Такі заходи проводяться на різних рівнях – від міжнародного до місцевого.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]