Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 7-10.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
402.94 Кб
Скачать
  1. Поняття консультування і види консультаційних послуг.

В умовах конкуренції на аграрному ринку зростає попит на послуги спеціальних консультаційних або консалтингових фірм (компаній, підприємств).

Консультаційна діяльність (консалтинг) на аграрному ринку – надання консультацій суб’єкту аграрного ринку з окремих питань господарської діяльності, включаючи розробку відповідних рекомендацій, обґрунтування рішень і допомогу в їх реалізації (імплементації). Організація, яка займається консультаційною діяльністю, носить назву “консультаційної” компанії або фірми.

Консультаційна компанія – самостійна комерційна організація (як правило, юридична особа), основним видом діяльності якої є надання консультаційних послуг на платній основі.

Відбувається зростання попиту на консультаційні послуги, що характерно для всіх ринкових економік. Так, з розвитком аграрного ринку відбувається посилення конкуренції, врівноваження ринкових позицій і доступу до інформації, державних послуг. В таких умовах консультаційні компанії дозволяють зменшити ризики прийняття невірних рішень, підвищити кваліфікацію персоналу, виявити основні недоліки в діяльності тощо, що сприяє підвищенню конкурентоспроможності підприємства.

У загальній сукупності консультаційної діяльності важливе місце займає управлінське консультування. Існує два підходи до визначення поняття управлінського консультування: функціональний і предметний.

У рамках функціонального підходуконсультаційна діяльність розглядається як «Будь-яка форма надання допомоги відносно змісту, процесу вирішення або побудови задачі, при якій сам консультант не виконує задачу самостійно, а лише надає допомогу у її виконанні» (Фріц Стіл). Пітер Блок в рамках даного підходу зазначає, що управлінське консультування – це коли «...Ви виступаєте у якості консультанта кожен раз, коли намагаєтеся змінити або покращити ситуацію, але прямий контроль над діями по її зміні або покращенню вам не належить».

Предметний підхідвизначає управлінське консультування через призму професійної послуги (відповідно, і вимог, яким вона має відповідати). Управлінське консультування – це набір послуг, які надаються спеціально навченими особами, які в об’єктивній і незалежній манері допомагають клієнту виявити і проаналізувати проблеми організації і рекомендують рішення цих проблем, а також при необхідності, допомагають впровадити їх.

Існує велика кількість консультаційних послуг. У міжнародній практиці вони поділяються на групи:4

  • Загальне управління — оцінка системи управління і її ефективності, стратегічне планування, організаційна структура, розвиток організації, оцінка конкурентоспроможності, управління нововведеннями, бізнес-планування, управління проектами та ін.

  • Адміністративна діяльність — аналіз роботи управлінського персоналу, планування робочих приміщень і їх оснащення, департаментизація, методи управління та ін.

  • Фінансове управління — побудова або удосконалення системи обліку, зниження собівартості продукції або послуг, оподаткування, оцінка ефективності інвестицій, грошова оцінка активів або підприємства та ін.

  • Управління персоналом — підбір персоналу, підвищення кваліфікації кадрів, оцінка роботи персоналу, формування корпоративної культури, мотивація та ін.

  • Маркетинг — дослідження ринків, аналіз каналів збуту, стратегія і тактика маркетингу, діяльність конкурентів, розробка нових видів продукції і упаковки, ціноутворення, управління збутом, післяпродажне обслуговування, реклама, корпоративний імідж і стосунки з громадськістю тощо.

  • Виробництво — використання обладнання і його технічне обслуговування, розміщення виробництва, організація виробництва, удосконалення виробничих технологій, планування і контроль виробничих процесів, організація закупівель, управління якістю, упаковка та ін.

  • Інформаційні технології — розробка або вибір і встановлення комп’ютерної системи управління окремими видами діяльності, корпоративні інформаційні системи, розробка і обслуговування Інтернет-сторінки та ін.

  • Спеціалізовані послуги — розвиток громадських і благодійних організацій, консультування державних установ тощо.

Консультаційні послуги характеризуються тим, що передбачають надання порад на основі узагальнення управлінського досвіду, а також інформації, отриманої з використанням певної обґрунтованої методики. Консультаційні послуги мають рекомендаційний характер.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]