Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 7-10.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
402.94 Кб
Скачать
  1. Основні функції агроторгового дому і маркетингового кооперативу

Агроторгові доми і сільськогосподарські маркетингові кооперативи мають спільне в тому, що тісно співпрацюють з виробниками, залучені у сферу виробництва через регулювання обсягів виробництва аграрної продукції визначеної якості. Стосовно торгівельної діяльності, вони здійснюють в основному агентські операції (послуги), тобто без переходу права власності до них.

Ключова відмінність між агроторговими домами і сільськогосподарськими маркетинговими кооперативами полягає в тому, що агроторгові доми є переважно є незалежними компаніями, які входять у сферу виробництва. А кооперативи, навпаки, це інструмент входження виробників аграрної продукції в торгівельну діяльність.

Крім того, торговий дім працює з метою максимізації власного рівня прибутковості, а маркетинговий кооператив, будучи створеним аграрними виробниками, має на меті здійснення маркетингового обслуговування його членів і не має на меті максимізувати свій власний прибуток.

Виходячи з досвіду діяльності і завдань агроторгових домів і маркетингових кооперативів можна виділити наступні їх функції.

Торговельно-посередницька діяльність. Вона може здійснювати торгові операції за дорученням клієнтів на основі агентських угод або за власні кошти. Агро торгові доми і кооперативи здійснюють операції з реальним товаром, працюють з різними за розміром партіями, формують оптимальні партії для внутрішнього та зовнішнього ринку.

Організаційно-виробнича діяльність. Аагроторгові доми і маркетингові кооперативи визначають доцільність та організаційно сприяють розвитку виробництва аграрної продукції на певній території. Вони можуть здійснювати самостійно на власних переробних потужностях або організовувати переробку аграрної продукції або її підготовку для через сортування, упаковку тощо. При цьому агроторговий дім і кооператив розробляє і пропонує аграрним виробникам параметри контрактів на виробництво продукції або умов закупівлі продукції.

Інформаційно-аналітична діяльність. Діяльність полягає в акумулюванні і відповідній обробці та поширенні інформації серед асоційованих членів і разових клієнтів щодо поточної кон'юнктури місцевого і зовнішніх ринків. На базі інформації про обсяги виробництва продукції в обслуговуваному регіоні, попит на внутрішньому і зовнішньому ринках, середні ціни угод, платоспроможність покупців агроторговий дім чи кооператив розробляє аналітичні матеріали з поточної кон'юнктури та пропозиції на перспективу для споживачів цих послуг. Такі матеріали можуть поширюватися на платній основі або безплатній основі

Рекламна діяльність.Агроторгові доми і маркетингові кооперативи здійснюють рекламну діяльність через засоби масової інформації в залежності від виду продукції, що продається і цільового ринку. Часто такими засобами є мережа радіомовлення і телебачення, ділова преса, пряма реклама.

Консультаційна діяльність. Агроторгові доми і маркетингові кооперативи консультують своїх членів та клієнтів з питань планування виробництва, застосування нових технологій, використання нових сортів тощо. Така діяльність більш характерна для агро торгових домів, що тісно пов’язані з виробництвом.

Взаємодія агроторгових домів з біржами України. Міжрегіональні та районні агроторгові дома можуть бути членами аграрних бірж, на яких, відкриваючи брокерські контори, здійснюють біржову торгівлю від імені та за рахунок клієнта, чи безпосередньо від свого імені і за свій рахунок. Торгові дома можуть також брати участь у біржовій торгівлі від свого імені при торгівлі реальними товарами виключно за свій рахунок або на договірній основі з брокерськими конторами, фірмами або незалежними брокерами, які здійснюють діяльність на біржі.

Окрім вищеназваних характерних напрямів діяльності і функцій, агроторговий дім чи маркетинговий кооператив можуть здійснювати й інші передбачені в його статуті види діяльності. Наприклад, надання транспортних послуг, сервісно-ремонтне обслуговування, створення і експлуатація закладів громадського харчування тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]