Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 7-10.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
402.94 Кб
Скачать

Тема 8. Аукціони, ярмарки і виставки як елементи інфраструктури аграрного ринку

  1. Поняття і особливості аукціону як способу продажу

“Аукціон” походить від лат. “auctio” – продаж з публічних торгів. Аукціонна торгівля – спосіб продажу товарів, що мають індивідуальні властивості; вид ринкової торгівлі, при якому продавці максимально використовують пряму конкуренцію, що виникла між присутніми при продажу покупцями. (Інфраструктура товарного ринку Ібрагімов Л. А.)

Аукціони є формою публічного продажу (проведення торгів) певного майна чи продукції згідно визначеного порядку. Аукціонний спосіб використовується переважно для отримання найвищої ціни за товари за рахунок використання максимальної конкуренції між покупцями.

Продаж у формі аукціону доцільно використовувати, якщо товар є рідкісним або нестандартним, а також коли пропозиція товару нестабільна і такий товар має короткий строк зберігання.

Аукціон може проводитись на примусовій та добровільній основах. Аукціонні торги на добровільній основі проводяться за ініціативи власників товарів або майна, що виставляються на продаж. На примусовій основі – за рішенням суду, зокрема щодо продажу майна підприємства-банкрута у процесі його ліквідації.

Основне правило проведення аукціону передбачає процес торгу, тобто досягнення такого рівня ціни товару, за якого не можуть сплатити інші учасники аукціону, а лише один – той, хто запропонував даний рівень ціни. На аукціоні товари пропонуються не одночасно, а у визначеній черговості. Спочатку виставляється на продаж один товар, а після його реалізації, чи зняття з торгів, інший і т.д.

На відміну від звичайної операції купівлі – продажу, при аукціонній торгівлі продавець не несе відповідальності за якість проданого товару, а проданий товар не замінюється та не повертається .

Для продажу на с/г аукціонах пропонуються, як правило, земельні ділянки, племінна худоба, живі сільськогосподарські тварини, коні, хутро, чай, живі і зрізані квіти, риба, а також інколи техніка, обладнання тощо з безпосереднім ознайомленням покупця з якостями товару та стартовими цінами.

В Україні за сприяння місцевої влади організовувалися аукціони живої худоби в рамках розвитку інфраструктури аграрного ринку. У 2002 і 2003 роках було проведено відповідно 319 і 320 таких аукціонів. У 2004 їх кількість скоротилася до 223.

Найбільші аукціони племінної худоби проводяться щороку на виставках-ярмарках “Агро” у селищі Чубинське Бориспільського району. В середньому на цих аукціонах реалізується близько 30% ВРХ, що реалізується на аукціонах України. Учасниками аукціонів є селекційні господарства та племоб’єднання, племзаводи, постачальницькі структури, окремі господарства.

  1. Порядок проведення аукціону.

Місце і час проведення, а також товарний асортимент аукціонних торгів визначається та оголошується завчасно. Для участі в аукціонних торгах потрібно подавати до оргкомітету попередню заявку, а також внести грошову заставу. Сума застави є або фіксованою або визначається у відсотках від стартової вартості майна, що продається (другий спосіб використовується при продажу земельних ділянок, цілісних майнових комплексів та майнових прав, зокрема у процесі їх приватизації).

Пропонуючи товар на аукціоні продавці оформляють так звану пропозицію (дані про власника товару, назву товару, його характеристики, кількість). Власник товару завчасно доставляє його на склад аукціону. Аукціонний комітет проводить експертну оцінку товару (майна) з встановленням стартової ціни (інколи продавець та працівник аукціонного комітету домовляється про резервну ціну, нижче якої товар не пропонується), після чого сторони фіксують умови продажу в аукціонній угоді.

Якщо виставлені на аукціон товари не штучні, то після прийняття від продавця вони сортуються по лотам (стандартна партія чи одиниця товару). Це стосується тютюну, риби, хутра, живих і зрізаних квітів тощо. Від кожної партії відбирається зразок для ознайомлення. Лоту присвоюється номер за яким товар оголошується в процесі аукціонного торгу. Часто випускається каталог, де товари представлені за групами та вказані номери їх лотів. Для попереднього огляду і для ознайомлення потенційних покупців з товаром виставляються зразки з лоту, інколи партія товарів повністю.

Учасниками аукціонних торгів є аукціонери (юридичні та фізичні особи - покупці) і аукціоніст (особа , що проводить аукціон). Продавці не приймають участі у проведенні торгів.

Як правило, аукціони проводяться спеціалізованими підприємствами та організаціями, крім того інколи аукціони можуть проводитись юридичними і фізичними особами, для яких подібні торги не є основним видом діяльності, але статутом передбачено можливість їх проведення (біржі, постійно діючі виставки, підприємства торгівлі тощо). Інколи такі аукціонні торги проводяться частинами (етапами).

Кожний аукціон організовує аукціонний комітет в складі голови, експерта-оцінщика, аукціоніста та інших спеціалістів. Особам, які зацікавленим (юридичним і фізичним, завчасно повідомляється про терміни, місце проведення аукціонних торгів.

Аукціонні торги починаються точно у визначений день та час, у спеціальному приміщенні (залі) чи на облаштованій площадці.

Аукціони можуть проводитися за принципом визначення найвищої або найнижчої ціни на товари. Покупцем на аукціоні із визначенням найвищої ціни є особа, що запропонує найвищу ціну. Аукціон із формування найнижчої ціни (або закупівельний аукціон) використовується окремими організаціями при визначенні постачальника. Переможцем такого аукціону є той, хто запропонує найнижчу ціну на певний товар.

Для визначення найвищої ціни аукціонний продаж може проводитися:

  1. З підвищенням ціни. При проведенні такого аукціону використовується підхід «хто більше заплатить?». У процесі торгів ціна оголошується аукціоністом і при наявності бажаючих придбати товар, вона підвищується до тих пір, поки не залишиться один бажаючий придбати товар за оголошеною ціною.

  2. Зі зниженням ціни. При проведенні аукціону зі зниженням ціни встановлюється стартова ціна вище ціни, очікуваної покупцями. В ході проведення аукціону ціна знижується протягом відведеного часу і відображається на екрані. Ціна знижується до тих пір поки не з’явиться перший покупець, який натисканням на кнопку зупинить її зниження і, таким чином, запропонує дану ціну за товар.

Одним із видів аукціону із зниженням ціни є Голландський аукціон (Dutch Clock auction – англ. дослівно «аукціон датського годинника»). Порядок проведення аукціону запозичений з Датського аукціону тюльпанів і дозволяє швидко продавати окремі лоти за найвищою ціною. Аукціон проводиться з використанням засобів автоматизації, на відміну від голосового це тихий аукціон, і порівняно із голосовим аукціоном час продажу окремих лотів скорочується.

Для успішної участі в аукціоні необхідно добре підготуватись: мати інформацію про виставлені товари, знати правила і методи аукціонних торгів. Темп аукціону дуже високий, і потребує від учасників аукціонера максимуму уваги та швидкої реакції.

Після закінчення торгів покупець і продавець по кожному лоту оформляє аукціонну угоду, на основі якої отримує рахунок до сплати. Часто платіж проводиться частинами: 1/3 відразу після підписання контракту (з урахуванням попередньої грошової застави), решта - після відвантаження товару чи при його отриманні. Продаж реєструється в аукціонній відомості. Якщо аукціонер не придбав товар, то йому повертається грошова застава. При несплаті за товар в встановлений термін організатори аукціону можуть вважати угоду недійсною (визначається умовами договору).

Доходи аукціонної організації створюються за рахунок комісійної винагороди або частини різниці між початковою (стартовою) та кінцевою ціною продажну. В другому випадку розподіляються ці доходи між аукціонною організацією та колишнім власником реалізованої продукції в пропорціях, встановлених аукціонним договором.

Приклад 8.1. Там, де місто зустрічається з морем.

SFM (Sydney Fish Market) знаходиться у гавані Сіднея і є найбільшим ринком морепродуктів у Південному Хемпширі в Австралії, а за асортиментом продукції є найбільшим у світі ринком поза межами Японії. Слоганом ринку є вислів «Там, де місто зустрічається з морем».

На SFM щодня продається через аукціон більше 100 видів морських продуктів. Товар поставляється як із Австралії, так і з-за кордону. Щорічно продається більше 15 тис. тон морепродуктів.

Історично SFM виник як рибацький ринок. Сьогодні це зареєстроване підприємство, яке включає діючий риболовецький порт, оптовий ринок риби, роздрібний ринок свіжих морепродуктівї, школу приготування їжі з морепродуктів, заклади харчування та розваг для відвідувачів ринку і гавані.

На ринку щодня продається широкий асортимент продукції – від звичних до екзотичних видів, які здатні забезпечити будь-які вимоги кулінарів. Тут можна придбати різноманітні продукти для ресторану, а також для приготування вдома. Або ж можна пригоститися вже готовими стравами, спостерігаючи як вилов перевантажується з риболовецьких човнів для передпродажної підготовки і подальшого надходження в Аукціонну залу.

З 1989 року SFM використовує автоматизовану систему аукціону зі зниженням ціни Датський аукціон (Dutch Clock auction). Це є гордістю ринку, оскільки запровадження такого аукціону у багатьох інших оптових ринках не мало успіху.

Аукціон розпочинається кожного дня тижня о 5:30 ранку. Датський аукціон починається з найвищої ціни, яка знижується, поки не буде запропонована першим покупцем. Початкова ціна, як правило, встановлюється на 2 австралійські долари вища за очікувану ціну продажу. Номер лоту, ціна та час відображається на спеціальному інформаційному табло (сlock). Одночасно проводяться два аукціони, що забезпечує швидкий продаж продукції.

Через аукціон продається близько 1000 ящиків щогодини. В середньому один ящик має вагу 23 кг. На кожному аукціоні продається 2700 ящиків. Всього аукціон зазвичай триває менше 3 годин.

Окрім цього, на ринку використовується традиційний голосовий аукціон із підвищенням ціни для продажу ракоподібних і тунця.

На аукціоні зареєстровано більше 600 покупців, які мають право приймати участь у торгах. Кожного ранку в середньому 170 покупців відвідують ринок. Вони можуть почати оглядати виставлену на продаж продукцію на SFM о 4:30 ранку. Щоб приймати участь у аукціоні покупці мають зареєструватися, в результаті чого отримують кредитний ліміт на тиждень, а також 6-значний PIN код. Покупці мають можливість купувати лише в межах кредитного ліміту і рахунок має бути оплачений протягом тижня.

Щоб купувати на аукціоні, потрібно ввести PIN код на клавіатурі одного із 260 місць (терміналів) покупців у торговій залі. Кожен термінал покупця має 2 кнопки, що дозволяє брати участь одночасно у обох аукціонах.

Табло аукціону містить всю необхідну інформацію про аукціон під час його проведення, зокрема:

REM - Кількість ящиків, що залишилися у поточному лоті.

MAX - максимальна кількість ящиків, що можуть бути придбані покупцем під час поточних торгів. Якщо немає обмеження, дане поле залишається пустим. За звичай, максимальною кількістю є 15 ящиків.

POS - місцезнаходження на підлозі першого ящика в лоті.

QTY – загальна кількість ящиків у лоті.

KGS – вага ящиків у поточному лоті, кг.

SUPPLIER – назва постачальника лоту.

BIDS ENABLED – якщо покупець приймає пропоновану ціну то аукціонна система висвітлює даний напис.

PRICE – ціна за 1 кг за лот, що продається.

UNITS – відображає на скільки знижується ціна (крок зниження ціни) за певний проміжок часу.

BUYER – коротка назва покупця в останньому торзі.

SPECIES DESCRIPTION – назва виду морепродукту у лоті (14 знаків на табло). Якщо з’являється символ «#», то пропонується груповий лот.

LOT DESCRIPTION – опис змішаного лоту (до 49 знаків). Опис включає інформацію про те, чи продукт обезголовлений, випотрошений тощо.

На ринку знаходяться рахункові термінали, подібні до банкоматів. Після введення коду кожен покупець може перевірити стан свого рахунку, а також надрукувати рахунки-фактури і накладні на вивезення товару. Після цього придбана продукція може бути забрана з підлоги аукціонної зали. При вивезенні з території аукціону сканується штрих-код товару. В результаті свіжі морепродукти з’являються в роздрібних торгових точках і ресторанах Сіднея та інших міст.

Джерело: http://www.sydneyfishmarket.com.au

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]