Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 5.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
158.72 Кб
Скачать

Тема 5. Аграрні товарні біржі

  1. Поняття біржі, види бірж та історія розвитку біржової торгівлі.

Для полегшення вивчення теми нижче коротко розглянуто поняття товарної біржі, принципи її діяльності і порядок проведення біржових торгів. Увага також приділена біржовим контрактам та розглянуто завдання з ф’ючерсної торгівлі і хеджування.

Біржа — місце зустрічі (прямо або опосередковано) покупців і продавців певних активів, місце де укладаються угоди. Товарна біржа – це одна із форм організованого ринку, де відбувається оптова торгівля масовими, якісно однорідними (такі товари називаються біржовими) товарами – мінеральна сировина, метали, продукція сільського господарства тощо.

Згідно українського законодавства, товарна біржа – це організація, що об’єднує юридичних і фізичних осіб, які здійснюють виробничу і комерційну діяльність, і має за мету надання послуг в укладенні біржових угод, виявлення товарних цін, попиту і пропозицій на товари, вивчення, упорядкування і полегшення товарообігу і пов’язаних з ним торговельних операцій.1

Товарна біржа є юридичною особою, діє на умовах господарської самостійності. У країнах з розвинутою ринковою економікою товарні біржі досить часто функціонують як безприбуткові організації.2

Розвиток світової торгівлі сприяв виникненню різних видів бірж, а саме:

  1. В залежності від виду біржового товару у світовій практиці біржі поділяють на товарні, фондові, валютні, фрахтові та біржі праці.

  2. В Україні за організаційно-правовою формою біржі можуть бути зареєстровані як акціонерні товариства (відкритого чи закритого типу) або як товариства з обмеженою відповідальністю.

  3. За формою участі у біржових торгах біржі поділяються на відкриті (публічні) та закриті.

  4. За номенклатурою товарів, що є об’єктом біржового торгу, виділяють універсальні, спеціалізовані та вузькоспеціалізовані біржі.

  5. За переважаючим видом біржових угод вирізняють біржі реального (наявного) товару; строкові або ф’ючерсні; комплексні (змішані).

  6. Залежно від місця та ролі в торгівлі, виконуваних функцій поділяють на міжнародні, національні, міжрегіональні та регіональні. Солодкий М. О., с.80.

Протягом п’яти століть свого існування біржі пройшли історію розвитку від звичайної оптової торгівлі до ф’ючерсних та опціонних операцій, при цьому змінювалися не лише види угод, а й структура бірж.

З давніх часів купці збиралися в певному місці для здійснення операцій купівлі-продажу, обміну інформацією, пошуку покупців. Як правило, це відбувалося на торгівельних площах міст. Відомо, що це відбувалося ще в Стародавньому Римі.

Із збільшенням обсягів і асортименту товарів, доставка товарів у місця безпосередньої торгівлі і їх зберігання значно ускладнилися. З часом виявилося, що для здійснення торгівельних операцій не обов’язково привозити товар, достатньо домовитися про ціну і умови доставки.

Біржі з’явилися у 16 столітті в Європі. На той час тут було кілька міст, що були торгівельними центрами. У 1553 році у місті Марсель купці добилися для себе приміщення, щоб здійснювати торгівельні операції не на вулиці.

Перша ж спеціальна будівля для біржі була споруджена в 1556 році в Антверпені. На початку XVII ст. центр торгової та фінансової діяльності перемістився в Амстердам. У 1602 році тут було створено одну з найбільших на той час бірж у світі.

Справжній розквіт світової біржової торгівлі припадає на XIX ст. Тоді пальму першості захопила Лондонська біржа. Однак з часом найпрестижнішою стає Нью-Йоркська біржа, що розмістилася на відомій Уолл-Стріт.

З часом на біржах з’являлися нові біржові товари, створювалися нові системи розрахунків, вдосконалювалися механізми захисту продавців і покупців. У 20 столітті з’явилися нові біржові інструменти, які передбачали торгівлю не реальним товаром (ф’ючерсні та опціонні контракти).

Сьогодні безумовним лідером за обсягами біржового обороту є США. Перша товарна біржа в США була відкрита в 1848 р. в Чикаго. Майже весь біржовий оборот на світовому товарному ринку, а саме 98%, забезпечується завдяки діяльності п’ятдесяти бірж: 84% цього обороту припадає на біржі США, 8% - Великобританії, 6% - Японії і 2% на товарні біржі інших країн. Обсяг світового біржового обороту оцінюється в $3,5-5 трлн.3

Як свідчить досвід країн з розвиненою ринковою економікою, біржі у процесі еволюції перетворилися з каналу продажу продукції на інформаційну систему щодо стану і прогнозу розвитку ціни відповідного товарного ринку. Тобто товарні біржі з оптових ринків перетворилися на місце, де формуються середні ціни (поточні і прогнозні), на які орієнтуються всі суб’єкти товарного ринку.

До основних функцій бірж як елементу ринкової інфраструктури можна віднести наступні:

  • концентрація попиту та пропозиції в єдиному місці;

  • формування ринкових цін;

  • інформаційне забезпечення учасників товарних ринків;

  • надання учасникам ринку механізму управління ризиками.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]