Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
01-09-2013_18-03-45 / No.4Патологя пери- та неонатального пероду..doc
Скачиваний:
126
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
1.39 Mб
Скачать

Білет № 9

1. У новорожденного, родившегося в тазовом предлежании, через 12 часов после рождения возникли ригидность затылочных мышц, нарушение сосания и глотания, приступы тонических судорог, брадикардия. В ликворе обнаружено большое количество эритроцитов. Какое заболевание следует предположить у ребенка.

A Бактериальный менингит

B Внутричерепное кровоизлияние

C Врожденная аномалия развития мозга

D Энцефалическая реакция

E Кефалогематома

2. У доношеної дівчинки від першої фізіологічної вагітності та неускладнених пологів наприкінці другого дня життя з’явилися зригування з кров’ю, мелена. Яка термінова терапія необхідна в цьому випадку?

A Ггілюкокортикостероїди

B Інбітори протеаз, ?-амінокапронова кислота;

C Великі дози вітаміну С;

D Препарати кальцію, контри кал;

E Вітамін К1 або К2 (вікасол), свіжозаморожена плазма

3. У дитяче відділення госпіталізована дитина віком 3 тижнів зі скаргами на підвищення температури тіла до 38-39°, кашель, поганий апетит, здуття живота, рідкі випорожнення. Дитина доношена, годувалась груддю, але 6 днів тому у матері був діагностований мастит, і дитина переведена на штучне вигодовування. Об’єктивно: стан тяжкий за рахунок симптомів інтоксикації, дихальної недостатності; в легенях – вкорочення перкуторного тону паравертебрально, маса крепітуючих хрипів у задніх відділах. Живіт збільшений, м’який, печінка виступає з-під краю реберної дуги на 5 см, селезінка – на 2 см. Запідозрена септикопіємічна фаза сепсису. Які лабораторні дослідження найбільш вірогідно підтвердять цей діагноз?

A Висів ідентичної мікрофлори в 3 і більше посівах різної локалізації;

B Позитивний результат посіва крові на стерильність;

C Лейкопенія в крові з нейтрофільним зсувом вліво;

D Зниження рівня білка в крові;

E Метаболічний ацидоз.

4. У новонародженої дитини, що народилася в стані важкої асфіксії на 3-й день життя була відмічена умбілікальна кровотеча та геморагічна висипка на шкірі та підшкірній клітковині. Зареєстровано подовження протромбінового часу, порушення в аутокоагуляційному тесті, кількість тромбоцитів – 250 *109 /л. Яка терапія раціональна у даному випадку?

A Тромбоцитарна маса в/в + етамзилат в/в

B Застосування кортикостероїдів в/м, в/в.

C Гепарин п/ш або в/в + свіжозаморожена плазма в/в крапельно

D Введення концентрару РРSВ + вікасол

E Свіжозаморожена плазма в/в крапельно+ вікасол

5. У новорожденного ребенка спустя 10 дней после рождения внезапно повісилась температура до 390. Об-но: на эритематозной коже в области пупка, живота, груди, появились множественные пузыри величиной с горошину, без инфильтрации в основании, местами определяются ярко-красные влажные эрозии с обрывками эпидермиса по периферии. Укажите предварительный диагноз

A Сифилитическая пузырчатка

B Эпидемическкя пузырчатка новорожденных

C Стрептококковое импетиго

D Вульгарное импетиго

E Аллергический дерматит

6. У новорожденного диагностирована гемолитическая болезнь новорожденных по системе АВ0. Группа крови ребенка А (II), Rh (+), матери – 0 (I), Rh (+). Показано заменное переливание крови. Какой из предложенных вариантов донорской крови Вы считаете правильным?

A Кровь групи 0(1) Rh (-)

B Кровь группы 0 (I), Rh (+)

C Эритроцитарная масса І-й группы + плазма группы крови ребенка

D Кровь группы А (II), Rh (+)

E Кровь группы В (III), Rh (+)

7. У доношеної дитини, яка народилася з обвиттям пуповини навколо шиї на 1-й хв.життя відмічається тотальний ціаноз, апноє, ЧСС – 80 в хв., м’язева гіпотонія і арефлексія. Ознак аспірації меконію немає. Після санації дихальних шляхів дихання не з’явилось. Ваша наступна дія?

A Подразнення шкіри вздовж хребта B В/в введення адреналіну

C В/в введення бемегриду D Інтубація трахеї та ШВЛ

E ШВЛ за допомогою маски 100 \% О2

8. У дитини на 6 день життя в ділянці потилиці, шиї, сідниць з’явилися пухирці, заповнені серозно-гнійним вмістом, які щільно вкривають шкіру. Загальний стан дитини не порушений. Про яке захворювання слід думати

A Везикулопустульоз B Пухирчатка новонароджених

C Пітниця D Імпетіго

E Бульозний епідермоліз

9. Маса тіла дитини при народженні 3800 г, довжина - 52 см, окружність голови - 33 см. Оцінка за шкалою Амгар - 7 балів (ціаноз обличчя, знижені фізіологічні рефлекси. Жовтяничне забарвлення шкіри та склер. Нижній край печінки виступає із-під краю реберної дуги на 2 см, край заокруглений, екластичний. Селезінка виступає з-під краю реберної дуги на 1 см. Рівень білірубіну в пуповинній крові: загальний 96 мкмоль/л, прямий - 0, непрямий - 96 мкмоль/л. Еритроцити – 3,9х1012/л, Нb - 156 г/л, лейкоцити 16,5х109/л, ШОЕ - 32 мм/год. Дитина народилася від жінки з групою крові А (II), резус негативний. Пологи другі. Який діагноз найбільш ймовірний.

A Фізіологічна гіпербілірубінемія новонароджених.

B Гемолітична хвороба новонародженого, жовтяничний варіант, обумовлена

несумісністю еритроцитів матері та плода за КН-фактором.

C Вірусний гепатит

D Хвороба Міньковсько-Шоффара

E Синдром згущення жовчі.

10. Дівчинка віком 1 місяць оглянута в поліклініці дільничним педіатром. Дівчинка від першої доношеної вагітності народилася з масою 2500 г, зріст 50 см. У другійполовині вагітності був виражений токсикоз. Протягом першого місяця дівчинка перебувала на грудному вигодовуванні. Молока було досить, але дитина періодично була неспокійна, грудь смоктала погано. За один місяць набрала у вазі тіла лише 300 г. При огляді: шкіра бліда, у зморшках, суха. Підшкірна основа відсутня на тулубі, кінцівках, тонка на обличчі, еластичність шкіри, тургор тканин знижені, дихання повільне, рівномірно ослаблене. ЧД - 50 на хвилину, тони серця ритмічні, приглушені, пульс - 146 за хвилину. Живіт м'який, передня черевна стінка млява, печінка виступає в під реберної дуги на 3 см. Випорожнення незначні. Ваш попередній діагноз?

A Гіпотрофія III ст., пренатальна. Період прогресування.

B Гіпотрофія III ст., аліментарна. Період прогресування.

C Вроджена вада серця.

D Гіпотрофія II ст., пренатальна. Період прогресування.

E Гіпотрофія 1 ст. Період прогресування.