Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

attachments / 09-3743

.pdf
Скачиваний:
778
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
6.72 Mб
Скачать

311

гаті міщани, а й козаки та збагатілі селяни. Особливого поширення цей процес набув у таких галузях, як селітроваріння, залізоробна промисловість, виробництво скла тощо. З кінця ХVІІ ст. козацька старшина, яка зміцнила своє становище, починає прибирати до своїх рук ці та інші галузі промисловості. Але, враховуючи той факт, що на цей період старшинське землеволодіння стає домінуючим, а особиста залежність селян-виробників посилюється, стає цілком зрозумілим зростання феодальних рис в організації промислового виробництва, притаманних мануфактурному виробництву в Росії.

Формування та зростання старшинського землеволодіння в другій половині XVII ст. відбуваються різними шляхами. Ще за часів Б. Хмельницького виникає так зване рангове землеволодіння. Це були маєтки (землі разом з селянами, які до цього часу населяли дані території і обробляли їх), які надавалися старшинам при зайнятті ними певної посади — рангу — з земельного фонду Війська Запорозького. Таке землеволодіння мало тимчасовий та умовний характер, як і помістя (умовне, неспадкове феодальне земловолодіння), дуже поширене тоді в Росії. Власники рангових земель йменувалися державцями, можливо, тому, що раніше умовне не спадкове землеволодіння в Україні носило назву держави.

Крім рангового землеволодіння гетьмани надавали землю у «вічне» («спокійне») володіння; «до ласки військової», інакше кажучи, за наказом вищої влади; «на вспартє дому», тобто на підтримку господарства. Але форма надання не завжди відповідала правам на володіння. У деяких випадках маєток, наданий «у вічне володіння», відбирався, а наданий «на ранг» залишався у довічній власності. Зрозуміло, що, отримавши землі, представники старшини прагнули закріпити їх за собою, одержавши відповідні документи від гетьманів, а дуже часто і від царя. В документах, які кожний новий гетьман підписував з царем, вносилися відповідні пункти, а в 1687 р. при обранні гетьманом І. Мазепи було записано, що гетьман не може відбирати раніше наданих та затверджених царем маєтків.

Зростання старшинського землеволодіння істотно погіршило становище посполитих, які крім повинностей на користь Війська Запорозького повинні були також нести повинності на користь панів. До державних повинностей входили зобов’язання щодо утримання державного апарату, військової артилерії, консистентів (розташованих в Україні царських військ), а також участь у будівництві й ремонті фортець і укріплень, лагодженні шляхів тощо. На покриття грошових витрат збиралися спеціальні мита та податки, право на збирання яких найчастіше віддавали в оренду (на відкуп).

Представник старшини, отримавши маєток, намагався обернути на свою користь ті повинності, котрі селяни виконували раніше на користь Війська Запорозького. Але в значній частині випадків новий власник маєтку намагався залучити до нього селян через надання їм певних пільг («слобод»). Запровадження панщини відбувалося досить повільно, перевагу надавали чиншові. Доходи маєтку власник намагався збільшити за рахунок впровад-

Економічна політика Петра І та її вплив на економіку України

312

ження тут різних промислів: будівництва млина, крупорушки, олійниці або винниці, заводив відгодівлю худоби; нарешті дехто запроваджував виробництво дьогтю, поташу, селітри, заліза.

Основна маса козацької старшини, перетворившись у великих землевласників, робить усе можливе, щоб юридично закріпити свої права. Найбільшими землевласниками булисамігетьмани— І. Мазепа(1687—1709) володів 19 654 се-

лянськими дворами, І. Скоропадський (1708—1722) — 19 822, Д. Апостол

(1727—1734) — 9997. Значна частина старшини, зраджуючи національні інтереси та захищаючи свої майнові, йде на угоду із самодержавством, отримуючи заце землі тадворянські титули.

Тенденції щодо зростання старшинського землеволодіння на Лівобережжі поширювалися і на Слобідську Україну (регіон, що утворився на те-

ренах Дикого поля між кордонами трьох держав — Речі Посполитої, Московського царства та Кримського ханства протягом XVII—XVIII ст., у результаті переселень українського населення. Назва походить від найбільш поширених населених пунктів — слобід — і «вільного» становища населення — свобод, де формувалося світське й монастирське, вотчинне і помісне землеволодіння. Спочатку, так як і на Лівобережжі, кожен переселенець міг записатися у козаки, але вже на початку XVIII ст. це було зробити не легко. У маєтках також починає запроваджуватися панщина, вона досягає одногодвох днів на тиждень, несуть селяни й цілий ряд повинностей.

Особливо важливим етапом у формуванні відповідної структури господарства Гетьманської України стали роки правління Петра І. Його політика була спря-

мована на посилення економічної та політичної могутності Росії і мала яскраво виражений меркантилістський характер. Без вагань можна сказати, що формувалася вона під впливом сучасних йому представників економічноїдумки, втомучислійФеофанаПрокоповича(1681—1736).

Феофан Прокопович народився у Києві, навчався у Києво-Могилянській Академії та за кордоном (у Римському колегіумі), з 1704 р. працює у Києві професором Києво-Могилянської Академії, з 1711 р. — її ректором. З 1716 р. працює у Санкт-Петербурзі і бере найактивнішу участь у реформаторській діяльності Петра І. Будучи прихильником освіченого абсолютизму, він у ряді своїх праць говорить про «природне» та «божественне» походження монархічної влади, а також усього станово-феодального суспільства.

Водночас Ф. Прокопович виступав за деяке пом’якшення соціальних суперечностей через зростання загального добробуту, способом досягнення якого він вважав розвиток господарства, поширення досягнень науки і техніки, створення сучасної мануфактурної промисловості, будівництво шляхів сполучення, поширення освіти. Стоячи на позиціях меркантилізму, він відводив надзвичайно важливу роль діяльності уряду, найважливішим обов’язком якого мала бути турбота провсебічний розвиток господарства, культури таосвіти.

313

Ф. Прокопович був активним прихильником забезпечення позитивного торгівельного балансу, вважаючи, що досягнення такого балансу є можливим лише через активний розвиток промисловості, сільського господарства, торгівлі, шляхів сполучення, а також удосконалення системи державних органів управління. Він рішуче підтримував реформи Петра І, розглядаючи їх як необхідні заходи для забезпечення ефективного господарювання. Щодо зовнішньої торгівлі, то і її він вважав надзвичайно важливою і необхідною складовою господарської діяльності, але зовнішньоекономічні зв’язки мали бути вигідними насамперед власній країні. Отже, розвинута економіка, на його думку, — це є найкраща запорука «загального добробуту» та недопущення будь-якого невдоволення населення.

Ф. Прокопович також багато зробив для поширення науки та освіти, заснував першу в Росії загальноосвітню школу, брав активну участь у створенні російської Академії наук, очолював відому «вчену дружину» до складу якої входили такі визначні діячі свого часу, як А. Кантемір, В. Татіщев та ін. Соціально-економічні погляди Ф. Прокоповича, палкого прихильника петровських реформ та принципів економічної політики, його просвітницька діяльність справили помітний вплив на його сучасників і нащадків.

Разом з тим економічна політика Петра І стосовно України передбачала посилення колонізації та ліквідацію і тих залишків автономного устрою, що ще залишалися. Дбаючи про розвиток мануфактурного виробництва, торгівельних зв’язків Росії, Петро І спрямовував свою політику щодо України на перетворення її у ринок збуту та сировинний придаток Росії. Петро І над-

звичайно багато зробив для розвитку мануфактурного виробництва в Росії, проводячи політику «насадження мануфактур». Водночас він накладав певні заборони на розвиток їх в Україні, створюючи умови насамперед для під- приємців-росіян та іноземців. Використовуючи українську сировину, російський уряд створював казенні (скарбові) мануфактури. Усіляко підтримувалося створення і приватних мануфактур, але таких, якими володіли б росіяни (суконні та парусно-полотняні мануфактури О. Мєншикова, Строганова та ін.). Їхня продукція надходила виключно на потреби російської армії та флоту. Російський уряд будував свою економічну політику щодо України на оволодінні українською промисловістю, створенні російських державних підприємств на українській сировині та із застосуванням української робо-

чої сили. 3’являється кріпосна мануфактура (як державна, так і приватна) з великою кількістю «приписних» робітників. Власниками її найчастіше стають російські підприємці.

Великої шкоди петровська політика завдала українській торгівлі — як зовнішній, так і внутрішній. Прямими заборонами були перекриті можливості для українського купецтва в уже налагодженій міжнародній торгівлі через прибалтійські порти — Ригу, Гданськ, Кенігсберг, куди заборонялося вивозити українські товари, а спрямовували їх до далекого Архангельська —

314

на той час єдиного морського порту Росії (1701 р.). Указом 1714 р. було заборонено вивозити ряд товарів, зокрема прядиво, шкіри, сало, віск, щетину тощо, через будь-які порти, крім російських — Ригу, Петербург, Архангельськ; у 1719 р. взагалі заборонили вивозити українське збіжжя. Врештірешт український експорт було скорочено до мінімуму.

З метою забезпечення ринків збуту для російської мануфактурної промисловості різко обмежувався й український імпорт: заборонялося завозити до України ряд іноземних товарів, таких як панчохи, полотно, сукно, голки. Усі ці дії призвели до значного падіння цін на українському ринку на ряд товарів, що давало можливість російським купцям та уряду за безцінь скуповувати продукцію, яка не лише споживалася в Росії, а й вивозилася російськими купцями за кордон. Так, у 1712 р. в Україні російським урядом було закуплено велику партію прядива, а потім через Архангельськ вивезено за кордон і реалізовано за значно вищими цінами. Як стверджує Д. Дорошенко, таку операцію російський уряд повторював неодноразово [4, с. 171].

Дуже дошкульною для українського купецтва була й митна політика уряду Петра І. До традиційного мита, яке платили українські купці на користь державного скарбу Гетьманату, додавалося обов’язкове мито на користь російської казни, що сплачувалося при перетині російського кордону з Україною, та ще раз в російських портах. Це значно підвищувало ціни на товари українських купців, робило їх торгівлю вкрай невигідною. Водночас протекціоністська політика Петра І щодо російського купецтва давала останнім значні переваги.

Однією з найважливіших статей українського експорту в цей час були горілка та тютюн, які активно вивозилися в Росію. Але конкуренція української продукції на російському ринку, з погляду уряду, негативно впливала на місцевих виробників. З метою їх захисту було заборонено вивезення з України цих товарів; через деякий час вивіз було дозволено, але мито зросло до 30 % на користь російської казни. При цьому товари продовжували обкладати митом і на користь гетьманського скарбу.

Усі ці обмеження надзвичайно негативно відбивалися на економіці України, активно сприяючи перетворенню її на російську колонію, ринок сировини та збуту для російської промисловості. Україна, як зауважував Д. Дорошенко, «втрачала характер самостійного економічного організму й оберталася в звичайну колонію Москви: насильно відрізувалася від безпосередніх зносин із закордоном, ставала ринком збуту для московських виробів, а сама могла продавати свою сировину і продукти свого господарства тільки до Росії» [4, с. 173]. Цей процес прискорюється в наступні часи, а в період гетьманування К. Розумовського (1750—1764) унаслідок скасування митних кордонів між Україною і Росією (1754 р.) економіка України стає складовою російської в рамках всеросійського ринку, що формується, і цим остато-

чно скасовуються залишки української автономії.

Ліквідація соціальних здобутків Визвольної війни в останній третині ХVІІІ ст.

315

У період правління Катерини ІІ (1762—1796 рр.) більшість соціальних здобутків Визвольної війни були ліквідовані, насамперед відбувається перетворення в кріпаків більшості населення україн-

ських земель. Щоправда, варто зазначити, що протягом усіх попередніх років йде процес поступового покріпачення селянства (укази 1727, 1738, 1739 рр. обмежували та ліквідовували право переходу селян). Але не можна стверджувати, що процеси покріпачення в Україні були зумовлені виключно діями російського уряду. До цих кроків його активно закликали українська шляхта та козацька старшина. Так, у

надзвичайно цікавому документі — «Прошении малороссийского шляхетства и старшин, вместе с гетьманом, о восстановлении разных старинных прав Малороссии, поданное Екатерине ІІ в 1764 году» серед ряду ви-

мог до уряду чи не найважливішою була вимога щодо посилення особистої залежності посполитих Гетьманщини, позбавлення їх права переходу та права запису у козаки.

Це обґрунтовувалося тим, що нібито селяни присвоїли ці права самостійно під час численних заворушень попередніх часів, а «от сего свободнаго мужиков с места на место перехода не токмо малороссийскому шляхетству, но и всем вообще обывателям делается несказанная обида и разорение; ибо через то помещики лишаются должных себе от мужиков доходов и работ, земледелие оскудевает, общенародные подати умаляются». А тому, закликають автори «Прошенія», слід «таковый самовольный малороссийских мужиков переход… впредь навсегда пресечь» [9, с. 94].

Щодо заборони записуватися у козаки, то у «Прошенії» висловлювалася вимога «запретить всякого звания мужикам впредь вечно не выписываться в козаки» [9, с. 94].

Значна увага у «Прошенії» приділяється питанню надання прав російського дворянства представникам української шляхти та козацької старшини, що дозволило б їм отримати монопольні права на землю і посполитих. Вони просили відновити й підтвердити їхні старовинні станові права та привілеї, відповідно до Березневих статей Б. Хмельницького (1654), «чтоб как все генерално, так и каждый партикулярно своими правами, обыкновениями, вольностями и преимуществами пользоваться, оных во всех случьях употреблять и теми себя охранять могли» [9, с. 92].

Ще одним документальним джерелом цього періоду були «Депутатские наказы и всеподданнейшие челобитья от шляхетства Малороссийской губернии» і «Депутатские наказы и всеподданнейшие челобитья от дворян Слободской Украины» — прохання, подані малоросійським шляхетством до Комісії зі складання Нового уложенія, створеної Катериною ІІ для перегляду попереднього і вже застарілого Соборного уложенія 1649 р. Як і в «Прошенії», у цих наказах на першому місці стоїть клопотання щодо надання прав російського дворянства українській шляхті та козацькій старшині.

316

Матеріали засідань цієї Комісії є також надзвичайно цікавим джерелом суспільно-економічної думки другої половини XVIII ст. Вони дають можливість з’ясувати, які проблеми суспільно-економічного життя цього періоду були найактуальнішими для наших співвітчизників у цей період. Крім питання щодо дворянських прав, у Комісії розглядалися питання становища селян, забезпечення можливостей ефективнішої господарської діяльності як для української шляхти, так і купецтва, зокрема вимоги свободи винокуріння, надання пільг у торгівлі сіллю, пом’якшенні мита тощо. Важливою економічною вимогою було також прохання щодо заснування у Гетьманщині Дворянського банку, подібного до того, що діяв у Великоросії, мотивуючи це тим, що «крайняя в деньгах скудость лишает сограждан наших способов распространять к ползе государства коммерцию и промыслы» [9, с. 99].

Увиступах депутатів ставилися питання просвітницької діяльності, вносилися проекти із селянського питання, в яких депутати намагалися знайти шляхи підвищення продуктивності праці селян-кріпаків. Так, депутат Я. П. Козельський пропонував, щоб поміщики надавали їм право особистого і навіть спадкового користування (але не володіння) невеликими ділянками землі, що дало б останнім можливість одержувати більші прибутки, установити законом дводенну панщину. Крім того, він пропонував установити два дні для виконання селянами державних обов’язків, ще два дні — для особистих потреб, сьомий же день віддавати на богослужіння.

Ще більш радикальні заходи пропонував депутат А. Алейніков. Він різко критикував у свої виступах кріпосницькі порядки, намагався розкрити причини тяжкого становища найбідніших верств населення (селян, рядових козаків та міської голоти), навіть ставив питання щодо ліквідації кріпацтва. З питань посилення ефективності промислового виробництва А. Алейніков пропонував використовувати вільнонайману працю замість праці кріпаків, яка була домінуючою в українських мануфактурах.

Усічні 1764 р. скасовується гетьманство в Україні, створюється Малоросійська колегія. 1765 р. ліквідується козацьке самоуправління на Слобожанщині, а місцеві козаки позбавляються прав та привілеїв: замість існуючих козацьких полків створюються п’ять гусарських, а Слобідська Україна перетворюється на Слобідсько-Українську губернію. Указом 1783 р. остаточно скасовується право переходу й законодавчо утверджується поділ українського суспільства на стани. Процес ліквідації автономії та покріпачення селянства Лівобережжя відбувається паралельно і завершується указом від 24 квітня 1785 р., за яким українська старшина отримала права російського дворянства. Щодо рядового козацтва, то після ліквідації автономії України

в1783 р. воно як стан було знищене. Козаки, щоправда, зберегли особисту свободу та право володіння землею, але повинні були платити податки і відбувати повинності.

Зростання товарногрошових відносин та інших елементів ринкового господарства

317

8.3. ФОРМУВАННЯ ЕЛЕМЕНТІВ РИНКОВОГО ГОСПОДАРСТВА

Остання третина XVIII ст. позначилася значними соціально-економічними змінами в Україні. Дедалі більшого розвитку набирають товарно-грошові відносини, поширюється запровадження вільнонайманої праці в окремих регіонах і галузях, зок-

рема в Степовій Україні, де вже не існувало Запорозької Січі. Саме її існування, участь запорозьких козаків у багатьох народних рухах, втечі на Запоріжжя кріпаків викликали невдоволення пануючих класів та царського уряду. До того ж переможне завершення війни з Туреччиною та Кучук-Кайнарджийський мир (1774 р.) спричинили втрату Запоріжжям ролі захисного кордону між Російською імперією та Кримом. У 1775 р. Запорозьку Січ було ліквідовано, а більшість козаків було перетворено у залежних селян.

Землі, що раніше належали запорожцям, почали заселяти колоністами: німцями, болгарами, сербами тощо, а також значна частина земель була роздана російським та українським можновладцям. Розпочалася активна колонізація причорноморських та приазовських степів і Криму. Поселенцям надавалася земля і допомога: грошові позики, звільнення на деякий час від податків, право продажу горілки і солі, безмитної торгівлі із закордоном тощо.

Така політика дала свої наслідки. У Південній Україні посилився розвиток хліборобства, скотарства, будувалися підприємства, виникали міста. Господарства відразу ж набирали товарних рис, їх продукція в основному йшла на експорт, особливо це стосується збіжжя. Здебільшого господарська система, що сформу-

валасяуПівденнійУкраїні, відразужформуваласяяккапіталістична.

Як уже зазначалося, мануфактурне виробництво, що виникло в українських землях у XVI—XVII ст., у XVIII ст. досягло значних успіхів. Тут створюються мануфактури, що використовують примусову працю, — вотчинні (у маєтках великих землевласників, у тому числі й української старшини), а також посесійні, до яких приписували значну кількість робітників. Чи не найбільшою з них були Глухівська суконна мануфактура (приписано 5000 селян), шовкова на Слобожанщині (приписано понад 4000 селян) та ін. З’являються й мануфактури суто капіталістичного типу, на яких використовується вільнонаймана праця і які належать купцям (купецька) або селянам (селянська). Капіталістичний характер мають мануфактури, що виникають на Півдні. Для другої половини XVIII ст. характерним було збільшення питомої ваги мануфактур, що використовували вільнонайману працю.

Розвиток сільського господарства, ремесла, мануфактур зумовлював розвиток економічних зв’язків між окремими регіонами, зростання кількості ба-

318

зарів і торгів; дедалі більшого значення набували ярмарки, що у ХVІІІ ст. вже діяли протягом року у визначений час. Ярмарки відігравали велику роль в економіці України, вони сприяли розширенню торгівельних зв’язків між окремими регіонами. Ярмарки набували надзвичайно великого значення, на них збиралися купці не лише з України, а й з усієї імперії і з-за кордону. Одним з найвідоміших ярмарків був Київський, так званий Контрактовий; існували й спеціалізовані ярмарки — кінні, вовняні тощо.

З розвитком торгівлі відбувався процес формування фінансово-грошової системи. Протягом ХVІІІ ст. російські гроші поширювалися на Україну і поступово витісняли з обігу польсько-литовські. Саме в цей час з’явилася назва карбованець у зв’язку з косими нарізами (карбами) на ребрі монети замість написів.

Щодо державних фінансів України, то з середини ХVІІ ст. вони підпорядковувалися гетьману. З кінця ХVІІ ст. починається втручання Росії у фінансові справи України, на початку XVIII ст. було встановлено контроль над її фінансами, а з 1764 р. після скасування в Україні гетьманства фінансовогрошова система її була об’єднана з фінансово-грошовою системою Росії.

Як уже зазначалося, за умовами Андрусівського перемир’я та Вічного миру Правобережжя, як і Галичина, залишилося у складі Речі Посполитої. Визвольна війна та період руїни завдали великої шкоди господарському розвиткові Правобережжя. Адже більшість населення цього регіону мусила покинути його, величезні простори родючих земель залишилися без господаря. Досить тривалий час у цьому регіоні не відновлювалися попередні порядки, але з початку XVIII ст. Правобережжя ділиться знову на воєводства: Волинське, Подільське, Брацлавське та Київське, а землі повертаються магнатським родам. Уже до середини сторіччя майже 80 % території Правобережжя стає власністю магнатських родин, у маєтках яких починають відроджуватися фільварки.

У ХVІІІ ст. поглиблюються зв’язки з ринком шляхетських господарств Пра-

вобережної України. Наслідком цього було зростання селянських повинностей та кріпосного гніту. У Києвському воєводстві в 1789 р. кріпаки становили 98 % усього населення. Як і в Східній Україні, землевласники-феодали збезземелювали селян, збільшували панщину, чинш. Але поряд з примусовою працею по-

чинають використовувати й вільнонайману, передусім у малозалюднених пів-

денно-східних регіонах. У таких фільварках власники їх уже забезпечують свої господарства тягловою худобою та реманентом, роблять спроби раціоналізації господарства, нарешті використовують різні заохочення до праці не лише найманихробітників, айселян-кріпаків.

Зростання товарності поміщицьких господарств призводить до зростання посівів технічних культур, поліпшуються породи великої рогатої та робочої худоби, овець тощо. У маєтках зростає промислове виробництво з переробки сільськогосподарської продукції. Найпоширенішою галуззю було гуральництво. Поряд з ним у багатьох фільварках існували поташні буди,

319

селітряні варниці, суконні мануфактури, гути тощо. Як правило, майстрами були наймані робітники, але основною робочою силою — кріпаки.

Добре були відомі великі мануфактури, які належали магнатам, зокрема суконна мануфактура графа С. Потоцького (м. Тульчин), на якій працювали вільнонаймані майстри та робітники-кріпаки. У маєтку іншого, П. Потоцького, (м. Чуднів) працювала велика гута, продукція якої повністю йшла на продаж. Досить часто мануфактури здавали в оренду представникам непривілейованих станів — купцям, міщанам, селянам. На таких підприємствах використовувалася вільнонаймана праця. Найчастіше в оренду здавали гути або гуральні.

Безперервні війни другої половини XVII ст. призвели до помітного занепаду українських міст Правобережжя. Більша їх частина залишалася у приватному володіння магнатів або монастирів; у них не існувало самоврядування, вони перебували у повній залежності від власників, і міщани мусили відбувати панщину на їх користь. Надзвичайно потужним було і національне гноблення: українці не мали права виїзду за кордон, їх не допускали в цехи, а в деяких містах (Кам’янець-Подільський) навіть забороняли жити.

Слабкий розвиток міст обмежував внутрішній ринок, а продукція магнатських господарств та мануфактур в основному експортувалася.

У Галичині та на Волині значно швидше відновилися порядки, які існували перед Визвольною війною. Магнатські та шляхетські господарства, які не були зруйновані в роки війни, і далі спрямовувалися на розвиток фільварків, характер яких дедалі більше набирав товарних рис. Зростає спеціалізація господарств, у Галицькому Поділлі вони спеціалізуються на вирощуванні хліба, у Галицькому Прикарпатті — вирощуванні худоби. Товарна продукція фільварків йшла на внутрішній ринок Польщі, а також за кордон. Розвиток фільварків обумовив зростання панської оранки за рахунок селянських земель, а також зростання панщини, яка досягала трьох-чотирьох, а іноді до шести днів на тиждень. Зростає й диференціація селянських господарств, на селі з’являються заможні господарі-селяни, але дедалі більше з’являється там незаможних елементів (халупників, городників та ін.), які зовсім не мали землі.

Усі ці зміни у господарському розвитку українських земель, безумовно, означали поступове формування тут певних елементів ринкової системи господарства. І хоча це відбувалося в умовах зростання феодальних утисків, посилення особистої залежності та експлуатації селянства, ці зміни означали, що господарська система краю ставала на новий шлях ринкових перетворень.

За цих обставин цілком зрозумілою є поява документів, в яких піддаються критиці існуючі умови. Серед них варто згадати так званий Торчинський маніфест, який, як відомо, був знайдений на ярмарку у м. Торчин 14 червня 1767 р., а також «Універсал до селян» (1768). У першому документі гостро ставиться питання щодо умов існування селянського господарства, відсут-

320

ності у багатьох селян земельних наділів. «Чи може бути добрим господарем підданий без спадкового ґрунту?» — запитують його автори. Вони малюють страшну картину існування більшості селян, їх безправ’я та такої повної залежності, якої немає навіть «у турецьких землях» [10, с. 92].

Автори «Маніфесту» не ставлять питання щодо скасування кріпацтва, алише щодо певного його обмеження, зокрема щодо передавання у спадкове користування селянських наділів, комутації деяких повинностей, права переходу, тобто вимоги їх є досить поміркованими. Але цього не можна сказати про другий документ, який був знайдений під час Коліївщини, відомого селянського повстання. Це був прямий заклик до приєднання до повстання, в якому зазначається, що «прийшов час помститися за всі муки, глум і знущання» [10, с. 96]. Обидва документи певною мірою підтверджували бажання основної маси українського народу звільнитися від особистої залежності та перетворитися у вільних виробниківякповноправнихучасниківсистемигосподарства, щоформуваласявцейчас.

8.4. ВИЗРІВАННЯ ПЕРЕДУМОВ СКАСУВАННЯ КРІПАЦТВА В УКРАЇНІ ТА ВІДОБРАЖЕННЯ ЦИХ ПРОЦЕСІВ У СУСПІЛЬНО-ЕКОНОМІЧНІЙ ДУМЦІ (кінець ХVIII — перша половина XIX ст.)

Унаслідок трьох поділів Польщі (1772, 1793 та 1795 рр.) Правобережна Україна увійшла до складу Російської імперії, а більшість західноукраїнських земель — Галичина, Північна Буковина, Закарпаття — опинилися під владою Австрії.

 

В останній третині ХVІІІ ст. в Австрії було прове-

Реформи Йосипа ІІ

та їх вплив на

дено ряд реформ, якими передбачалося внести змі-

господарську систему

ни у феодально-кріпосницьку систему відповідно

західноукраїнських

до тих зрушень, що відбувалися в житті, й цим

земель

сприяти розвиткові сільського господарства. Ці

 

реформи були пов’язані з іменами імператриці Ма-

 

рії-Терезії та її сина, імператора Йосипа ІІ.

Перші реформи були здійснені у Закарпатті, яке входило до складу Угорщини. Тут проводиться так звана урбаріальна регуляція (1766 р.), за якою поміщики повинні були забезпечити селян землею у достатній кількості для ведення господарства (від 18 до 30 гольдів; гольд — 0,57 га). Але земля залишалася власністю феодала, і за користування нею за селянами закріплювалися повинності, зокрема панщина, яка обмежувалася. Дещо обмежив владу панів над селянами указ від 1783 р., за яким поміщикам заборонялося втручатися у родинні стосунки селян, відбирати у них садиби, примушувати виконувати повинності, не передбачені законом. Ще один указ (1785 р.) звільняв селян Закарпаття від особистої залежності, надавав право на вільне пе-

Соседние файлы в папке attachments