Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

attachments / 09-3743

.pdf
Скачиваний:
778
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
6.72 Mб
Скачать

341

класичною схемою: попит — пропозиція. Вартість визначалася не лише сус- пільно-необхідними витратами праці, а й корисністю, у цьому наша позиція.

До теорії граничної корисності у 1834—1874 рр. зверталися у різних країнах: Лойд і Лонгфілд (1834), Дюпої (1844) та Госсен (1854); Дженікс (1855) і Джевонс (1862), Менгер (1871) та Вальрас (1874). Тому можна стверджувати, що це було множинним відкриттям. Як пише Марк Блауг, «... напевно, існувало спільне для економістів усього світу ядро економічних ідей, внутрішня логіка якого в кінцевому підсумку диктувала дослідження споживчого попиту за допомогою теорії корисності» [5, с. 279].

Маржиналізм (від marginal — граничний), відомий під назвою теорій граничної корисності, перетворився на самостійну течію економічної науки

вдругій половині ХІХ ст.

¾В історії економічних учень виділяють два етапи маржинальної революції. Перший етап (70—80-ті рр. ХІХ ст.) — започаткування «суб’єктивного напряму» в політичній економії та теорії граничної корисності як основи цінності. Хронологічно цей етап пов’язаний із виходом у світ трьох книг: «Теорія політичної економії» В. С. Джевонса (1871), «Основи учення про народне господарство» К. Менгера (1871), «Елементи чистої політичної економії» Л. Вальраса (1874). Даний етап характеризувався суб’єктивним напрямом у політичній економії.

¾Другий етап (90-ті роки XIX ст.) — започаткування неокласичного напряму економічної думки на основі відмови від суб’єктивнопсихологічного підходу та поєднання маржиналізму з функціональним мікроекономічним аналізом. Основні ідеї цього етапу маржинальної революції знайшли відображення у творах А. Маршалла (1842—1924), Д. Б. Кларка

(1847—1938), В. Парето (1848—1923) та ін.

Маржиналізму притаманна нова методологія, основними ознаками якої є такі:

¾психологізація економічного аналізу, що зумовлюється включенням свідомості в господарські процеси;

¾суб’єктивно-ідеалістичний підхід — погляд на систему вільного підприємництва з боку індивідуального господарюючого суб’єкта;

¾принцип раціональної поведінки людини на основі власних, суб’єктивних уявлень про переваги у потребах;

¾позаісторичний підхід — предмет дослідження однаковий і вічний для будь-яких суспільств (раціональний розподіл обмежених ресурсів);

¾корисність блага може оцінити лише споживач; нове розуміння цінності;

¾принцип рідкісності — приватна власність робить обмеженою пропозицію того чи іншого блага, унаслідок чого ціна потрапляє в повну залежність від попиту, пов’язаного з суб’єктивними оцінками;

¾оперування граничними величинами — граничною корисністю, граничною продуктивністю;

342

¾ ідеологічна нейтральність економічного аналізу — спроба побудувати теорію «чистої економіки» без урахування політичних чинників.

Маржиналізм не був абсолютно однорідною течією, він складався з кіль-

кох шкіл австрійської, кембриджської (англійської), американської,

лозаннської та математичної. Психологічні мотиви індивідуальної економічної поведінки, споживчий попит, ціна — питання, які перебували в центрі уваги економістів австрійської школи. Ідеї, співзвучні цій школі, паралельно висунув англійський теоретик Вільям Стенлі Джевонс (1835— 1882), який увійшов у історію економічної думки як один з перших економіс- тів-математиків. Складніший мотивований аналіз взаємодії ціни, попиту та пропозиції характерний для праць Альфреда Маршалла, який очолював кембриджську школу маржиналізму.

Аналіз граничних приростів корисностей товарів означав перехід в економічній науці до аналізу граничних величин, до аналізу диференційних рівнянь і похідних. Це зробив маржиналізм. Але якби з’явився тільки новий метод дослідження, то не можна було б з повним правом говорити про «мар-

жинальну революцію». Змінився і сам предмет дослідження.

Ще з часів А. Сміта основними напрямами дослідження в економічній науці були питання забезпечення зростання суспільного багатства, аналіз ролі факторів виробництва в цьому процесі. Класична політична економія досліджувала економічні процеси на макрорівні, особливу увагу приділяла проблемам економічного зростання.

Маржинальна революція ознаменувала собою перехід економічних до-

сліджень з макроекономічного рівня на мікроекономічний. Центральним питанням економічної науки стали питання дослідження поведінки економічних суб’єктів (споживача і фірми) в умовах обмежених ресурсів. Маржиналісти спростували домінуючу в 70-х роках ХІХ ст. теорію цінності, засновану на виробничих витратах. У результаті маржинальної революції відбувалася заміна старої теорії новою концепцією, згідно з якою ціна залежить від суб’єктивного індивідуального вибору, вираженого в граничних величинах. Увага дослідників була перенесена з факторів у сфері виробництва, що задавали напрям економічного розвитку, на розроблення системи законів, які визначають, у який спосіб дані ресурси розподіляються для задоволення потреб споживачів. Ключем до ціноутворення економістів стала мікроекономіка. Економіка вперше почала вивчати взаємозв’язок між даними цілями і даними обмеженими ресурсами на статичному рівні.

Ґрунтуючись на цих нових методологічних принципах, маржиналісти сформулювали цілісну теоретичну систему, що охоплює всі розділи політичної економії. Отримавши серйозну математичну базу, дана система панувала в провідних країнах з кінця XIX ст. до 30-х років XX ст.

На відміну від багатьох шкіл маржиналізм дотепер залишається теоретичною основою для багатьох сучасних економічних концепцій. На наш погляд, це зумовлено методологічною орієнтацією маржиналізму, що дає мож-

Австрійська школа граничної корисності

343

ливість виявити ряд більш загальних закономірностей, які виходять за межі конкретно-історичних умов кінця XIX — початку XX ст.

Цьому сприяє певною мірою і нейтральний, деідеологізований підхід до дослідження. За всієї зовнішньої декларативності методологічний принцип об’єктивізму дозволяв і дозволяє адекватно реагувати на зміни, що відбуваються, відповідає здатності суспільства до змін.

Отже, маржиналістам, незважаючи на деяку недосконалість їхніх теоретичних побудов, удалося повернути економічну науку до проблем споживання й попиту, дати поштовх наступним численним дослідженням ринку й ціноутворення. Проблеми рідкості, обмеженості ресурсів, психологічних мотивів господарської поведінки суб’єктів і багато інших міцно ввійшли в орбіту теоретичних і прикладних досліджень в економіці. З розвитком монополістичного виробництва для підприємців Англії, Австрії, США першочерговим завданням стала проблема збуту виробленої продукції. Саме тому одночасно виникає економічна концепція про корисність як основа цінності австрійської, лозаннської, кембриджської, американської та математичної шкіл.

Зв’язок нових підходів дослідження з концепцією ціноутворення найбільш повно розроблений пред-

ставниками «австрійської школи».

Засновником австрійської шкоди вважається К. Менгер (1840—1921), професор Віденського університету. Він сформулював головні положення теорії граничної корисності на основі опису індивідуальних актів обміну. Ф. Візер розвинув ідеї К. Менгера, використовуючи принцип граничної корисності для оцінювання вартості витрат виробництва. Найвідомішим представником австрійської школи є Е. Бем-Баверк — професор Віденського університету, який дав найбільш повний варіант теорії граничної корисності,

збагативши її маржинальною концепцією відсотка.

Найважливішу роль у теоретичних побудовах австрійської школи віді-

грає суб’єктивно-психологічний підхід. На противагу марксистській теорії трудової вартості австрійці застосували оригінальну теорію вартості. Згідно з нею в основі ціни товару (блага) лежить не вартість, зумовлена витратами праці, а споживча вартість, або корисність, самого товару (блага). Ціна залежить виключно від суб’єктивних оцінок даної корисності, а точніше — від граничної корисності, які формуються учасниками економічного процесу. Під граничною корисністю тут розуміється суб’єктивна оцінка індивідуумом останньої одиниці наявного запасу певного споживчого блага.

К. Менгер першим виклав теорію граничної корисності й розкрив залежність корисності від рідкості предметів споживання. Позначивши як вихідний пункт аналізу людські потреби, він стверджував, що гранична корисність якогось блага визначається двома факторами: інтенсивністю індиві-

дуальної потреби й рідкістю конкретного блага.

344

Принцип граничної корисності був розроблений Менгером відповідно до аналізу індивідуального споживання в натуральному, ізольованому господарстві (принцип «робінзонади»). Виділивши фактори, що визначають граничну корисність, Менгер знімає питання про вплив на неї з боку цін.

Таким чином, його схема діяла в умовах існування сукупності натуральних господарств, що обмінюються надлишками продукції, і не могла бути теоретичною моделлю, яка адекватно відбиває реалії товарного капіталістичного господарства. Тож спроба Менгера використати принцип граничної корисності в дослідженні товарного виробництва виявилася безуспішною.

Дещо іншу концепцію ціноутворення сформулював Бем-Баверк.

У спробі перебороти суперечливість позиції Менгера він став розрізняти

суб’єктивну й об’єктивну цінності. Суб’єктивна цінність являє собою особисту оцінку товару продавцем і споживачем.

Об’єктивна цінність, за Бем-Баверком, — це мінові пропорції ціни, які формуються у процесі конкуренції на ринку. Введення даної категорії вимагало пояснення механізму виміру, порівняння цін у грошовому вираженні. Тому Бем-Баверком уводиться поняття граничної корисності грошей, яке порівнюється із сумою граничної корисності товарів, які індивідуум може придбати на останню одиницю свого грошового доходу.

Отже, австрійська школа не змогла створити абстрактну модель ціноутворення, що адекватно відображала б реальні умови розвиненого товарного господарства. Разом з тим не можна не зазначити, що проблеми взаємодії попиту та пропозиції в процесі ціноутворення, взаємозв’язку споживчої вартості (корисності) і вартості, співвідношення платоспроможного попиту й цін, які були запропоновані австрійцями, міцно ввійшли до сфери економічних досліджень.

Ігноруючи при розробленні теорії граничної корисності аналіз процесу виробництва й праці, представники австрійської школи змушені були всетаки досліджувати витрати виробництва, які враховуються кожним підприємцем у реальному житті. Саме тому виникла теорія продуктивних благ, котра в основному була представлена працями Ф. Візера. У них розпочато спробу психологізувати витрати виробництва, пояснюючи їх з позицій своєрідної корисності. Візер стверджував, що всі блага можна розділити на споживчі, тобто такі, що задовольняють особисті потреби, і на виробничі, до яких він відносив засоби виробництва і працю. Індивідууми не здатні оцінити корисність далеких від них факторів виробництва, а отже, їхні ціни визначаються не прямо, а опосередковано, через граничні корисності споживчих благ (товарів). Це, мабуть, відповідало мар-

жиналістському принципу примату споживання над виробництвом.

Звідси випливало, що не витрати виробництва надавали цінність продуктам, а навпаки — витрати виробництва здобували цінність від своїх продуктів (подібно тому, як місяць світить відбитим світлом сонця — так образно ілюстрував свою тезу Бем-Баверк).

345

Виділивши найменшу граничну корисність із суми споживчих благ, які створені певним виробничим благом, Ф. Візер назвав її граничним продуктом. Використовуючи дане поняття, він сформулював закон: гранична корисність граничного продукту визначає ціну продуктивного блага, що пішло на його виготовлення (закон Візера).

Таким чином, якщо раніше австрійці визначали ціну блага (товару) через суб’єктивні (плюс об’єктивні, за Бем-Баверком) оцінки його корисності, то тепер для цієї досить непростої операції треба було застосовувати абстракції другого порядку — гранична корисність граничного споживчого блага.

Ідеї австрійської школи набули значного поширення. Але їхня очевидна розбіжність із дійсністю, явні логічні суперечності теорії граничної корисності визначили зростання впливу англійської та американської шкіл маржиналізму. Потрібно зазначити, що, незважаючи на те, і в наш час існують досить послідовні прихильники австрійської школи.

9.2. ПРОМИСЛОВЕ ЗРОСТАННЯ НІМЕЧЧИНИ В КІНЦІ ХІХ ст. СОЦІАЛЬНИЙ НАПРЯМ ПОЛІТИЧНОЇ ЕКОНОМІЇ ЯК ПЕРЕДУМОВА ПОЯВИ ІНСТИТУЦІОНАЛІЗМУ

Після франко-прусської війни 1870—1871 рр. в історії Німеччини відбулися доленосні зрушення, які мали суттєвий вплив на розвиток політичної системи в країні, соціальне та духовно-культурне становище німецької нації.

Першим кроком після війни було проголошення 18 січня 1871 р. створення Німецької імперії на чолі з імператором Вільгельмом І і призначення Бісмарка канцлером — головою німецького уряду. З цього часу починається бурхливий розвиток економіки країни.

Насамперед, політичне об’єднання Німеччини дало можливість ліквідувати феодальну роздробленість, створити імперію з єдиним державним апаратом, знищити внутрішні митні кордони, встановити єдині закони, єдину грошову одиницю та міру ваги. Усе це дало значний поштовх для розвитку єдиного внутрішнього ринку, особливо прискорило розвиток промисловості.

Об’єднана Німеччина стала великою світовою державою з багатомільйонним населенням, значною територією, багатими природними ресурсами.

Великий вплив на економічний розвиток країни мало пограбування Франції в 1870—1871 рр., захоплення Ельзасу і Лотарингії, багатих на залізну руду та вугілля, що створило міцну базу для розвитку важкої промисловості, насамперед для розвитку металургії, машинобудування та металообробки. Крім цього, Німеччина одержала п’ятимільярдну контрибуцію від Франції, що стало важливим джерелом індустріалізації. На французьке золото створювалися численні акціонерні товариства.

346

Таким чином, утворення єдиної Німецької держави після франкопрусської війни 1870—1871 рр. стало початком швидкого економічного розвитку Німеччини.

 

Промисловому розвитку Німеччини сприяло шви-

Промисловий

дке зростання населення, яке давало велику кіль-

розвиток Німеччини

 

кість робочих рук. На це впливали політика держа-

 

 

ви, церкви та загальне підвищення життєвого рівня населення. Якщо в 1816 р. у Німеччині населення становило 25 млн осіб, то в 1910 р. — уже 64 млн осіб, тобто зросло в 2,5 раза, а кількість робітників у промисловості збільшилася майже утричі [21, с. 403]. Особливо швидко зростало міське населення. Якщо в містах у 1871 р. мешкало 36,1 % населення, то в 1910 р. —

60% [12, с. 212].

Узв’язку з цим виникає масовий попит на різні товари та послуги, особливо на їжу, житло, одяг, електрику, воду.

Одним з важливих факторів прискорення розвитку промисловості, особливо важкої, було виготовлення зброї для армії.

На швидкі темпи промислового виробництва в Німеччині також впливало форсоване будівництво залізних доріг, яке потребувало багато металу, вугілля, паровозів, вагонів. Тільки з 1870 до 1910 р. довжина залізниць зросла з

18тис. км до 58 тис. км.

Упромисловості Німеччини в останній третині XIX ст. створювалися акціонерні товариства на базі колективної власності з поділом праці та використанням новітніх досягнень техніки та технологій, її промисловість не мала такого застарілого устаткування, як англійська і французька. Це, у свою чергу, впливало на високі темпи індустріалізації та зростання продуктивності праці більше, ніжвінших країнах.

УНімеччині особлива увага приділялась освоєнню новітніх досягнень техніки — електромотора, двигунів внутрішнього згорання, парової турбіни, у металургії впроваджувалися більш продуктивні методи (томасівський та мартенівський); великого розвитку набули новітні галузі промисловості: електротехнічна, алюмінієва та хімічна. Серед нових галузей саме електротехнічна та хімічна посідали перше місце у світі за обсягами виробництва. Швидкими темпами розвивалося машинобудування, особливо верстатобудування. Машини становили майже третину німецького експорту.

Що стосується текстильної та харчової промисловості Німеччини, то вони відставали від обсягів виробництва провідних країн світу, що було пов’язано із залишками феодалізму в сільському господарстві, низькою купівельною спроможністю переважної частини населення та вузькістю внутрішнього ринку.

У70—80-х роках ХІХ ст. процес економічного розвитку країни прискорюється. Відбувається перетворення Німеччини з аграрно-індустріальної в індустріально-аграрну державу, завершується промисловий переворот.

347

На початок XX ст. Німеччина випередила Англію за розвитком промисловості і стала після США другою промисловою державою у світі.

Прискорені темпи розвитку підприємств важкої промисловості привели до конкуренції виробництва та утворення монополій, які здебільшого виникали у формі картелів. Картель — об’єднання підприємств, що виробляють однотипну продукцію з метою проведення єдиної економічної та технічної політики, спільних дій щодо обсягів, структури випуску однотипних товарів, величини цін, поведінки на ринку за умови збереження юридичної та фінансової незалежності. Однією з причин утворення картелів є збільшення прибутку через усунення конкуренції всередині об’єднання та придушення зовнішньої конкуренції з боку фірм, які беруть участь у даній угоді. Підприємства у складі картелів зберігали свою самостійність.

Особливість картелів у Німеччині полягає ще й у тому, що вони почали утворюватися швидкими темпами та мали невелику політичну вагу в країні. Представник німецької історичної школи Л. Брентано розглядав картелі як засіб планомірного пристосування виробництва до попиту та уникнення криз надвиробництва.

Так, 1879 р. у Німеччині було лише 17 картелів, а в 1911 р. — 600 картелів, які охоплювали 12 тис. підприємств [23, с. 9].

Видобуток вугілля та виробництво металу було зосереджене в 30 монополіях; військове виробництво — на машинобудівних заводах Круппа і Тіссена; електротехнічна продукція — на підприємствах концернів «АЕГ» (загальна компанія електрики) та «Сіменс і Шукерт», хімічне виробництво — у «Фарбеніндустрі».

Для Німеччини була характерною велика роль банків у стимулюванні розвитку промисловості та швидкий процес концентрації банківського капіталу. В кінці 70-х років XIX ст. у країні налічувалося 32 банки, а в 1910 р. — 28. Провідна роль у фінансових операціях належала Імперському банку [12, с. 108]. У 1912—1913 рр. дев’ять берлінських банків володіли половиною всіх вкладів країни. Характерною рисою монополізації банківського капіталу була система підпорядкування дрібних банків бан- кам-монополістам.

Швидкий розвиток промисловості Німеччини, передусім важкої, вимагав великих коштів, які мали банки, особливо це стосувалося довгострокового кредитування. У ряді випадків банки ставали співвласниками підприємств, а представники підприємств входили до складу правлінь банків. Таким чином, інтереси банків і підприємців тісно перепліталися, що давало їм можливість впливати на розвиток промисловості. Утворювалася фінансова олігархія, яка фактично посідала провідне місце в економіці країни. Зростання промислового і банківського капіталу привело до утворення фінансового капіталу. К. Бюхер вбачав сутність фінансового капіталу в абсолютному підпорядкуванні позичковим капіталом промислового. Перед Першою світовою війною економічна влада в країні належала 300-м її представникам.

Вплив духовнокультурних факторів на господарський розвиток

348

Що стосується сільського господарства, то після утворення єдиної Німецької держави, воно розвивалося повільно, за «прусським шляхом», при збереженні феодальних пережитків, хоча в окремих регіонах Німеччини, особливо в південно-західному, застосовувався і американський шлях розвитку сільського господарства, однак прусський шлях переважав.

У німецькому селі в кінці XIX — на початку XX ст. збереглися значні феодальні пережитки, які гальмували розвиток сільського господарства: відробіткова система, захоплення поміщиками значної частини селянської землі, великі викупні платежі, що призводило до розорення селян і перетворення їх у батраків.

Однак під впливом розвитку ринкових відносин сільське господарство дедалі більш підпадає під вплив товарно-грошових відносин, що призводить до швидкої диференціації на селі. З одного боку, зростає прошарок малоземельних і безземельних селян, з іншого — поміщиків та заможних селян.

Великі поміщицькі товарні господарства та господарства заможних селян використовували найману працю, машини, мінеральні добрива, мали підприємства з переробки сільськогосподарської продукції, зокрема з переробки технічних культур.

Переважна частина селян мала наділи землі в 2—3 га, але через заборгованість та високі орендні платежі не могла стимулювати розвиток своїх господарств. За таких умов сільське господарство Німеччини не могло забезпечити продуктами харчування міське населення, яке дуже швидко зростало. У зв’язку з цим країна перетворилася на імпортера сільськогосподарської продукції.

Отже, переважно через наявність численних феодальних пережитків сільське господарство Німеччини розвивалося повільно. Дрібне селянське натуральне господарство, на яке припадало лише 10 % землі, не відігравало значної ролі в країні щодо виробництва сільськогосподарської продукції.

Швидкий економічний розвиток Німеччини, зокрема промисловості, значною мірою був забезпечений розвитком духовно-культурного рівня нації. Уряд цієї країни багато зробив для розвитку початкової,

середньої та вищої освіти, зокрема технічної, мережа якої швидко зростала. Так, якщо в 1822 р. у Пруссії було 20 440 народних шкіл з 1,4 млн учнів, то у 1911 р. — 38 684 шкіл та 6,6 млн учнів; в університетах у 1830 р. навчалося 15,8 тис. студентів, а в 1911 р. — 68 тис. та ще 35,6 тис. у спеціальних навчальних закладах технічного профілю [12, с. 221].

Освіта стала гордістю Німеччини, вона давала кадри для поповнення середніх спеціальних закладів, реальних гімназій, технічних училищ, університетів. За короткий термін Німеччина стала однією з найбільш грамотних країн світу.

349

Середня та вища освіта стала міцним підгрунтям для розвитку науки і техніки. Основною базою науки були університети та вищі технічні навчальні заклади. Як наслідок розвитку освіти наприкінці XIX ст. Німеччина стала батьківщиною багатьох світових наукових відкриттів, зокрема теорії відносності А. Ейнштейна, квантової теорії у фізиці М. Планка, теорії електромагнітних хвиль Г. Герца, відкриття Рентгена та створення багатьох машин, апаратів і технологій для промисловості: динамомашини, дизеля, електродвигуна, що мало великий вплив не тільки на економічний розвиток Німеччини, а й на розвиток усього людства.

Крім цього, на розвиток духовно-культурного рівня німецької нації активно впливали образотворче мистецтво, широка мережа народних університетів, бібліотек, колекцій та музеїв, широке видання книг, журналів, газет. У 1905 р. на кожних двохжителів Німеччини друкувалася одна книжка.

Найбільший вплив на духовно-культурний розвиток німецької нації мала протестантська церква. Протестантство робило спробу примирити науку і релігію, розвинути науковий раціоналізм. Держава в Німеччині стала опікуватися церквою. Утворився союз між державою і протестантською церквою. Церква приносить користь державі, а держава використовує церкву для свого впливу на населення. Це особливо вплинуло на формування менталітету німецької нації. Завдяки активному впливу держави, церкви, освіти формувався менталітет нації. Пересічний німець ставав слухняним, дисциплінованим, охайним, відповідальним щодо своїх обов’язків на роботі, — ці риси вважалися як національні.

Таким чином, формування духовно-культурного розвитку німецької нації, на відміну від інших країн Європейської цивілізації, відбувалося під впливом держави та церкви, що позитивно позначалося на розвитку ринкової економіки.

Швидкого економічного розвитку Німеччина досягла завдяки активному втручанню держави в усі сфери економічного, політичного та духовнокультурного життя країни. Після об’єднання Німеччини в 1871 р. у країні формується державний капіталізм, а уряд перетворюється на координаційний центр усієї господарської системи, активно втручається в її роботу і сприяє її розвитку. Так, німецький уряд розподіляв французьку контрибуцію 5 млн фр. між підприємцями, робив великі військові замовлення на виготовлення зброї. Крім цього, держава була співвласником частки залізниць та військових заводів, упроваджувала низькі ціни на перевезення вантажів, надавала кошти банкам, сприяла розвитку освіти, науки та демографічним процесам.

Держава відходить від політики вільної торгівлі і переходить до політики протекціонізму, захищає національного виробника. Яскравим прикладом впливу державного капіталу є те, що за короткий період Німеччина перетворилась з доіндустріальної в індустріальну державу і стала другою у світі промисловою державоюпісляСША.

Соціальний напрям політичної економії як передумова появи інституціоналізму

350

Розвиток економіки Німеччини відбувався настільки стрімко, що за 30 років з 1870 до 1900 р. обсяг промислового виробництва зріс у 3,1 раза [24, с. 60]. Стрімке зростання обсягів виробництва промислової продукції вимагало великої кількості сировини таринківзбуту товарів. При вивезенні товарів за кордон Німеччина зіткнулася з інтересами Англії, Франції, США та Росії, особливо загострилися суперечностізапереділужеподіленогосвітуміжНімеччиноютаАнглією.

На початку 90-х років XIX ст. Німеччина переходить до прямої агресії. У 1894—1895 рр. вона захоплює ряд територій у Китаї, 1899 р. — Маршалові острови, 1911 р. — частину Камеруну в Африці. У 1914 р. загальна площа німецьких колоній становила 2,9 млн км2 з населенням 12,3 млн осіб., тоді як Англіямала площу 33,5 млн. км — населення — 395 млносіб [20, с. 140—141].

За таких умов суперечності ніж Німеччиною і Англією вийшли на перший план. Ці суперечності призвели до створення Троїстого союзу у складі Німеччини, Австро-Угорщини та Італії, спрямованого насамперед проти Англії. Троїстий союз у Першій світовій війні активно виступив проти Антанти.

Швидкий розвиток промисловості Німеччини в кінці XIX ст. призвів до значного збільшення кількості робітників, інтенсифікації праці, падіння заробітної плати та зростання безробіття, боротьби робітничого класу за свої права. Політична активність робітничого класу, страйки привели до створення соціал-де- мократичної партії, авторитет якої зростав. Однак перед Першою світовою війноючастиналідерів партії не допустила революції в країні, щодало можливість втягнути німецький народу війну.

Отже, завдяки провідній ролі політичного об’єднання німецьких земель в єдину державу, створення сприятливих умов для зростання промисловості та ринкових відносин відбувався швидкий розвиток Німеччини, яка наприкінці XIX ст. перетворилася в провідну індустріальну державу світу і посіла перше місце в Європі за рівнем розвитку економіки.

У нових історичних умовах кінця ХІХ — початку ХХ ст. під впливом значних економічних зрушень у Німеччині зародилася нова історична школа та соціальний напрям економічної думки. Як уже

говорилося вище, це було пов’язано з особливим періодом розвитку німецького суспільства — монополізацією економіки, яка спричинила різку поляризацію доходів населення і, як наслідок, загострення класових суперечностей.

Для нової історичної школи соціальне питання ніколи не залишалося поза увагою. Спираючись на свій метод, саме вона зосереджувала увагу на важливому значенні всіх соціальних інституцій. Потрібно нагадати, що концептуальним підходом класичної школи до суспільних проблем був постулат: індивід сам формує свій добробут, а добробут суспільства — це сума добробуту індивідів. Історична школа виходить із зовсім протилежного, вважаючи індивідуальний добробут похідним від загальносуспільного.

Соседние файлы в папке attachments