Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

attachments / 09-3743

.pdf
Скачиваний:
779
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
6.72 Mб
Скачать

331

праці і вже виходячи з цього порівнював економічну ефективність общинної та приватної форм власності, висловлюючись на користь останньої. Учений обґрунтував також більш високу ефективність економіки, заснованої на відносинах ринкового обміну.

Отже, у першій половині ХІХ ст. в Україні дедалі більшого поширення набувають економічні погляди науковців, які сформувалися під впливом класичної політичної економії. Як зауважує Л. Горкіна, це була «серйозна школа політичної економії, яку проходили українські економісти, намагаючись визначитись у власних поглядах» [2, с. 25], і яка підготувала по-

дальший творчий розвиток економічної науки в Україні.

ЛІТЕРАТУРА

1.Голобуцький В. О. Економічна історія Української РСР: Дожовтневий період.

К.: Вища шк. 1970.

2.Горкіна Л. П. М. І. Туган-Барановський в економічній теорії та історії. — К.: ІЕ НАН України, 2001.

3.Дорофєєва Н. В., Комаринська З. М. Історія грошей в Україні. — Львів: Львів. банк. ін-т, 2000.

4.Дорошенко Д. Нарис історії України: У 2 т. — К.: Глобус, 1992. — Т. 1.

5.Історія економічної думки України: Навч. посіб. / Р. Х. Васильєва та ін. — К.: Либідь, 1993.

6.Історія України: Навч. посіб. — К.: Альтернативи, 1997.

7.Корнійчук Л. Я. Історія економічної думки України: Навч. посіб. — К.:

КНЕУ, 2004.

8.Лортикян Э. Л. История экономики и экономической мысли Украины: Эволюция рыночной экономики. — Х.: Консум, 2004.

9.Рознер І. Г. Соціально-економічні вимоги представників українського шляхетства і козацької старшини в 60-х роках XVIIІ ст. // Історія народного господарства та економічної думки Української РСР: Респ. міжвід. зб. — Вип. 7. — К.: Наук.

думка, 1972. — С. 90—98.

10.Рознер І. Г. Соціально-економічні погляди авторів «Торчинського маніфесту» (1767 р.) та «Універсалу до селян» (1768 р.) // Історія народного господарства та економічної думки Української РСР: Респ. міжвід. зб. — Вип. 6. — К.: Наук. думка, 1971. — С. 88—97.

11.Сердонин с. М. Граф М. М. Сперанский. — СПб., 1909.

12.Смолка А. О. Соціально-економічна думка та політика в Україні XVII — XVIII ст. — К.: Задруга, 1996.

13.Тимочко Н. О. Економічна історія України: Навч. посіб. — К.: КНЕУ, 2005.

14.Українська економічна думка: Хрестоматія / Упоряд. С. М. Злупко. — К.: Знан-

ня, 1998.

15.Франко І. Що то була панщина? // Зібр. творів: У 50 т. — Т. 44, кн. 2. — К.:

Наук. думка, 1985. — С. 495—500.

16.Яковенко Н. Нарис історії середньовічної та ранньомодерної України. — К.: Критика, 2005.

Тема 9

РИНКОВЕ ГОСПОДАРСТВО ПРОВІДНИХ СУСПІЛЬСТВ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ЦИВІЛІЗАЦІЇ В УМОВАХ МОНОПОЛІСТИЧНОЇ КОНКУРЕНЦІЇ

ТА ЙОГО ВІДОБРАЖЕННЯ В ЕКОНОМІЧНІЙ ДУМЦІ (70-ті роки ХІХ ст. — ПОЧАТОК ХХ ст.)

Упершій половині ХІХ ст. у переважній більшості країн Європейської цивілізації та США завершилися демократичні революції, закінчилося формування національних ринків, була проведена освітня революція, змінювалася духовно-культурна сфера. Значного розвитку набуло ринкове господарство та нові ринкові інститути. Однак головною подією була перша промислова революція — перехід від мануфактури до фабрики, яка стала економічною базою створення ринкового господарства в державах Західної цивілізації і суттєво вплинула на всі сторони життя людства. Вагомий внесок в обґрунтування та дослідження процесів, що відбувалися в економіці, зробили представники класичної школи політичної економії, які розглядали розвиток ринковогогосподарства вумовах вільної конкуренції.

Мета даної теми — показати економічний розвиток провідних країн Європейської цивілізації наприкінці ХІХ — на початку ХХ ст., перехід від вільної конкуренції до монополістичної, з’ясувати тенденції у розвитку ринкового господарства та вплив нових ринкових інститутів на економіку провідних країн в умовах науковотехнічної революції.

Уданій темі розкрито особливості економічного розвитку країн

вумовах монополістичної конкуренції, які привели до виникнення нових течій та напрямів в економічній думці кінця ХІХ — початку ХХ ст., зокрема таких як маржиналізм, соціальний напрям політичної економії, неокласика, дослідження економіки за допомогою математичних методів та зародження інституціональної теорії.

Отже, об’єктом вивчення даної теми є такі історичні факти: завершення демократичних революцій, закінчення формування національних ринків, початок освітньої революції, зміна духовної сфери. Це знайшло відображення у таких важливих історичних подіях: перша промислова революція — перехід від мануфактури до фабрики; світова економічна криза 1873 р., яка була наслідком перевиробництва товарів; друга науково-технічна революція (70-ті роки ХІХ ст. — 1918 р. ХХ ст.). Ці процеси розкрито в нових напрямах економічної

333

думки цього періоду, що мають назви — маржиналізм, соціальний напрям політичної економії, неокласика.

У цей час відбувається перехід від вільної конкуренції до виникнення монополій, які стали відігравати провідне місце в економіці країн. Науково-технічна революція відбувалася на новій технічній базі: на зміну пару прийшла електрична енергія; запроваджуються нові технології в ряді галузей промисловості; значного розвитку набуває транспорт; з’являються перші спроби автоматизації виробничих процесів; великого поширення набуває кооперація. Загострення конкуренції привело до концентрації виробництва і капіталу. Відбувається перехід від вільної конкуренції домонополістичної.

Вільна конкуренція спирається на конкурентні переваги від масштабності виробництва, ефективна — від машинного. Усе це проявляється у масовому виробництві, яке може бути забезпечене лише новими технологічними змінами.

Відбулися зміни у приватній власності, адже великомасштабне виробництво вимагає гігантських капіталів, які з’являються у формі колективної приватної власності. Основними історичними формами господарств кінця ХІХ — початку ХХ ст. стали монополії у вигляді картелів, синдикатів, трестів та концернів. Виникають нові елементи ринкової інфраструктури, такі як торговельні палати, контори аудиту та лізингу, довірчі товариства. Виникає колективна форма власності у формі акціонерних товариств. У сільському господарстві поширюється фермерство.

ПЛАН

9.1.Нові тенденції господарського розвитку держав Європейської цивілізації.

9.2.Промислове зростання Німеччини в кінці ХІХ ст. Соціальний напрям політичної економії як передумова появи інституціоналізму.

9.3.США— лідерсвітовоїекономіки. Американськашколамаржиналізму.

9.4.Особливості господарської системи Англії в період монополістичної конкуренції. Кембриджська школа.

9.5.Економічний розвиток Франції.

9.1. НОВІ ТЕНДЕНЦІЇ ГОСПОДАРСЬКОГО РОЗВИТКУ ДЕРЖАВ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ЦИВІЛІЗАЦІЇ

У 70-х роках ХІХ ст. у країнах Європейської цивілізації завершився тривалий процес переходу до простого товарного, а згодом — до товарногрошового (ринкового) господарства.

334

Політичний устрій держав Західної цивілізації був неоднорідним. Вони також відрізнялися духовно-культурним, соціальним рівнем розвитку освіти, науки і техніки. Але з погляду економіки всіх їх об’єднувала ринкова економічна система.

Що стосується духовно-культурної сторони, то вона набула помітного розвитку, адже це був один із визначних періодів у житті людства, коли художня література, живопис, архітектура, видання журналів і газет набули значного поширення. Ці видання не втратили своєї актуальності і в наш час, бо переважна більшість творів була пронизана духом гуманізму і мала великий вплив на формування ментальності націй, звичаїв.

Релігія в країнах Західної цивілізації продовжує мати значний вплив на ментальність людей, хоча в окремих країнах, зокрема в Англії та Франції, авторитет церкви поступово зменшується. На духовно-культурну сторону життя починає впливати таке джерело масової інформації, як радіо, набував поширення кінематограф.

Під впливом цих факторів змінюється менталітет нації у бік більшого пристосування до ринкової системи та зв’язків з нею.

Швидкими темпами продовжується освітня революція, яка розпочалася ще в середині XIX ст. У кінці XIX ст. країни ввели обов’язкову початкову освіту та зробили особливий наголос на розвиток середньої спеціальної, університетської та вищої технічної освіти, а в університетах більшу увагу стали приділяти вивченню природничих дисциплін. Для задоволення потреб промисловості, будівництва та сільського господарства у висококваліфікованих кадрах відкриваються численні вищі технічні навчальні заклади.

Поряд зі збільшенням кількості вищих навчальних закладів відкриваються наукові лабораторії та наукові центри за різними напрямами досліджень, що було викликано новою роллю науки як рушія науково-технічного прогресу. В останній третині XIX ст. особливо стрімко розвиваються природничі й технічні науки, що дало поштовх новим, великим відкриттям і їх впровадженню у виробництво, а це, у свою чергу, зменшувало витрати і підвищувало продуктивність праці. З’являються нові науки про людину: антропологія, психологія, науки про управління виробництвом.

Суттєвий вплив на всі сторони життя Європейської цивілізації мала світова економічна криза 1873 р., яка була наслідком перевиробництва товарів. Криза поклала початок другій науково-технічній революції (70-ті роки XIX ст.

— 1918 р. XX ст.), яка мала істотний вплив на всі сторони життя людства, зумовила розвиток науки і техніки, привела до переходу від вільної конкуренції до виникнення монополій, які стали відігравати провідне місцу роль економіці країн.

Криза перевиробництва 1873 р. поставила питання про існування товаровиробників на ринку чиїх розорення, зруйнувала систему вільної конкуренції.

У цих умовах підприємцям було конче необхідно скористатися вже накопиченими досягненнями науки і техніки. Старі знаряддя праці, наприклад

335

паровий двигун з ККД у 3 %, уже не задовольняли зростаючих потреб виробництва. У зв’язку з цим набували широкого впровадження у виробництво нові розробки, технології і принципово нові машини та механізми, що сприяло повнішому задоволенню потреб людей та одержанню підприємцями більшого прибутку.

Науково-технічна революція на відміну від першої промислової революції (переходу від мануфактури до фабрики) відбувалася на принципово новій технічній базі. Саме в цей час на зміну енергії пару прийшла електрична енергія, яка знайшла своє застосування в промисловості, на транспорті, у побуті. Було винайдено нові види двигунів: парова турбіна, динамомашина, бензиновий двигун та дизель.

Запроваджуються нові технології в нафтодобувній, нафтопереробній, хімічній промисловості та нові способи одержання сірчаної кислоти, соди, штучних фарб, добрив та ліків. Удосконалюються процеси виплавки металу (томасівський і мартенівський) та одержання якісної сталі. Значного розвитку набуває транспорт. Завдяки електровозам і трамваям відбувається переозброєння армій новою більш сучасною зброєю. У промисловості поширилися нові види енергії — нафта й газ.

З’являються перші спроби автоматизації виробничих процесів, відбувається масове поточне виробництво різних товарів, упроваджуються науково обґрунтовані технології поточного виробництва, які дали можливість інтенсифікувати працю, підвищити її продуктивність, одержати більші прибутки.

Помітного поширення набуває кооперація у виробництві різних товарів. Так, монополія А. Тіссена на засадах кооперації об’єднувала підприємства з видобутку залізної руди, виплавки чавуну і сталі та підприємства з виробництва готових виробів з металу.

Застосування нової техніки та технологій на виробництві не могло не вплинути на швидке зростання обсягів промисловості, на суттєві структурні зрушення в економіці. Так, з 1870 до 1900 р. обсяг світової промислової продукції збільшився втричі, прискореними темпами стала розвиватися важка промисловість, випереджаючи легку промисловість і сільське господарство. У важкій промисловості виникають нові галузі: електротехнічна, нафтопереробна, хімічна, автомобільна, верстатобудівна. Ці галузі промисловості швидко освоюють нові види продукції, зокрема турбіни, трамваї, електромотори, сірчану кислоту, автомобілі, верстати.

У сільському господарстві подальшого розвитку набуває фермерство, як американський шлях розвитку. Загалом у країнах Європейської цивілізації існувало два шляхи розвитку у сільському господарстві — американський та прусський, які перепліталися між собою.

Отже, за таких умов науково-технічна революція не могла не привести до нових змін у ринковій системі. Вона створила принципово нове матеріальне виробництво, засноване на новій техніці і технологіях, яке кардинально відрізнялося від періоду промислової революції та вільної конкуренції. Відбу-

336

вався об’єктивний процес подолання стихії вільної конкуренції через зміну форм власності на засоби виробництва. У нових умовах конкуренція ще більше загострювалася через намагання завоювати ринок, одержати прибуток та через дорожнечу нової техніки й технологій. Загострення конкуренції привело до концентрації виробництва і капіталу, адже виробництво товарів на великих підприємствах було економічно вигіднішим.

Конкуренція призводить до розорення одних та збагачення інших виробників.

Таким чином, на зміну вільної конкуренції приходить монополія, яка була наслідком концентрації та централізації виробництва і капіталу на великих підприємствах. На процес монополізації активно впливали також досягнення другої науково-технічної революції.

Отже, в останній чверті XIX ст. відбуваються, по суті, революційні зміни у ринковій системі: перехід від вільної конкуренції до монополістичної, виникнення нових форм власності та господарювання.

Утворення монополій було не випадковим, а об’єктивним, закономірним процесом у ринковій економічній системі. Сама конкуренція продовжує монополістичні тенденції, штовхає підриємців до захоплення домінуючих позицій на ринку.

Монополія — це окремі наймогутніші підприємства або об’єднання підприємств, що виробляють переважну кількість продукції певного виду і тому впливають на процес ціноутворення і отримання високих прибутків.

Монополії в кінці XIX ст. перетворилися в головну форму господарських одиниць країн Європейської цивілізації, стали відігравати провідну роль в їх економіці. Так, 1895 р. у Німеччині на монополізованих підприємствах було зайнято 30 % усієї робочої сили.

Однією з характерних ознак монополій є наявність нової техніки і технологій на підприємствах, наявність масового поточного виробництва товарів

зподілом праці (наприклад, на заводах Форда в США на початку ХХ ст.).

Уперіод переходу від вільної конкуренції до панування монополій потрібно враховувати також вплив таких факторів, як політична влада в країні, соціальний розвиток, духовно-культурний рівень, розвиток освіти, науки, культури, менталітет нації тощо.

В умовах ринкової економіки конкурентна боротьба не зникає, а, навпаки, загострюється між монополіями за ринки збуту товарів та сировину, особливо в міжгалузевому розрізі.

Уринковій системі монополії виступають у вигляді картелів, синдикатів, трестів та концернів як нових форм господарювання щодо виробництва, збуту продукції, керівництва підприємствами.

Зазначені вище господарські форми активно впливають на укріплення національних ринків.

Отже, цілий ряд цивілізаційних факторів, розвиток науки і техніки, криза 1873 р. створили умови переходу від вільної конкуренції до монополістичної.

337

З переходом від системи вільної конкуренції до монополістичної відмирають старі форми організації господарства та з’являються нові. Так, поступово зникають фірми, які належали одній сім’ї та, як правило, успадковувалися від батька до сина, виникають великі підприємства, у фінансовій сфері зникають заставні контори, а їх місце займають потужні банки. Виникають нові елементи ринкової інфраструктури — торговельні палати, контори аудиту та лізингу, довірчі товариства, біржі праці, різні фонди.

Структурні зрушення в промисловості кінця XIX ст., поява нової техніки та технологій, загострення конкурентної боротьби між підприємцями вимагали одночасно великих коштів, яких не вистачало навіть у великих власників. Особливо потреба в коштах зросла зі збільшенням розмірів підприємств та впровадженням нової техніки. Виробництво одноосібних підприємств вже не задовольняло вимог часу. За цих умов стало необхідним залучення сторонніх капіталів через випуск акцій — цінних паперів. Виникає колективна акціонерна форма приватної власності, яка набуває значного поширення. Акціонерні товариства накопичують кошти, посилюють концентрацію капіталу.

Володіння акціями дає можливість брати участь в управлінні підприємством та одержувати частину прибутку у вигляді дивідендів.

Випуск акцій підприємствами набуває помітного поширення в останній третині ХІХ ст. Так, у Німеччині в 70-х роках було 400 акціонерних товариств, а на початку ХХ ст. — майже 2,5 тис., кошти від яких вкладали в розширення виробництва [12, с. 33].

Таким чином, акціонерна форма власності стала відігравати основну роль у розвитку економіки.

У керівних конторах монополій утворюються нові структурні відділи: нової техніки та технології, нових методів праці тощо. Ці прогресивні заходи були спрямовані на одержання більших прибутків в умовах загострення конкурентної боротьби між монополіями. Швидкого розвитку набувають такі нові форми господарювання, як акціонерні компанії, транснаціональні корпорації та міжгалузеві компанії. Монополістична ринкова система не знижує конкуренції, а, навпаки, загострює її.

Особливість конкуренції між монополіями полягає у диференціації їхньої продукції, яка відрізняється кращою якістю. Насичення монополіями ринків своїх країн товарами призводить до того, що вони виходять з товарами на ринки інших країн, де стикаються з товарами подібних монополій. Це загострює конкуренцію і зрештою посилює боротьбу за економічний переділ світу. Конкурентна боротьба між монополіями примушує їх укладати угоди про розподіл світових ринків. Так, у 1907 р. американська компанія «Дженерал електрик» та німецька компанія «АЕГ» уклали договір про поділ ринків збуту на земній кулі. Подібні угоди на початку XX ст. мали місце між монополіями зі збуту нафтопродуктів, цукру та озброєння.

Домінування монополій в економіці, придушення ними малих та середніх підприємств, які не витримали конкуренції, привело до прийняття антимо-

338

нопольних законів, першим з них був прийнятий у США закон Шермана

(1890 р.).

Вумовах монополізації посилюється регулятивний вплив держави на господарську діяльність. Держава стає на захист монополій, проводить зовнішню політику в їхніх інтересах, створює інфраструктуру, піклується про освіту та науку, впливає на духовно-культурний розвиток.

Характерною ознакою економіки кінця XIX — початку XX ст. стає збільшення вивозу капіталу в колонії, що призвело до накопичення його в найбільших економічно розвинутих країнах. Так, тільки в Англії на початку XX ст. прибутки від вивозу капіталу зросли у п’ять разів. Вивіз капіталу за кордон стає головним фактором економічного зростання.

Посилюється боротьба за територіальний поділ світу. Серед європейських держав особливо активну політику за економічний поділ світу веде Німеччина, яка на початку XX ст. посіла друге місце у світі за рівнем промислового виробництва і в якої практично не було колоній. Однак, на початку XX ст. було вже завершено територіальний поділ світу. Тепер стояло питання тільки про його переділ військовим шляхом.

Востанній третині XIX — на початку XX ст. держави Європейської цивілізації змушені були звернути увагу на соціальні питання підняття життєвого рівня трудящих. У містах поліпшуються побутові умови за рахунок проведення каналізації та водопроводу, вводиться електричне освітлення вулиць, будуються лінії трамваю і метро, значних змін зазнає житлове будівництво, поліпшується медичне обслуговування, насамперед лікування особливо небезпечних для людини хвороб. Однак у селах ці зміни відбуваються повільно.

Разом з тим стрімке зростання промисловості та чисельності робітничого класу в містах призводить до загострення соціальних питань, виникнення численних профспілкових об’єднань, створення соціалістичних партій, зростають страйки робітників, виступи фермерів. Робітниче питання набуває дедалі більшої ваги у суспільстві.

Отже, світова економічна криза 1873 р., друга науково-технічна революція привели до значних змін в ринковій системі, загострили конкурентну боротьбу, спричинили виникнення нових форм власності, зокрема акціонерної, підготували умови для утворення монополій, які посіли панівне місце в економіці країн Європейської цивілізації.

 

Глибокі якісні зміни у структурі виробництва, у

Маржинальна

методах управління економікою, інтенсивний роз-

революція та її зв’я-

зок зі змінами у світо-

виток ринкових відносин, створення нових форм

вому господарстві

господарювання, перехід економіки у монополіс-

 

тичну стадію розвитку, якісні зрушення у структу-

 

 

рі споживчих потреб людей, формування ринку споживача, зростаюча індивідуалізація господарського життя — усе це привело до формування в 60— 70-х роках ХІХ ст. нової течії економічної думки — маржиналізму.

339

Маржиналізм — сформована в 1870-ті роки економічна течія, відповідно до якої мінова вартість будь-якого блага визначається корисністю останньої наявної одиниці цього блага (граничною корисністю).

Виникнення теорії, що бере за основу цінності не витрати праці, а корисність, трактується як «маржинальна революція». Маржиналізм як самостійна течія економічної думки сформувався в другій половині ХІХ ст., що було викликано об’єктивними факторами. Кінець ХІХ ст. став періодом бурхливого економічного розвитку країн Західної Європи і США. Це було наслідком промислового перевороту, який завершився. Найбільш розвинуті держави ввійшли в період промислового капіталізму і вільної конкуренції. Потужний розвиток ринкових відносин як усередині країн, так і між ними, зумовлений поглибленням процесу поділу праці, загострив увагу дослідників до ціноутворення, ролі грошей, законів поводження суб’єктів ринку тощо. Ці проблеми стали основним об’єктом дослідження маржиналізму.

Швидкий економічний розвиток супроводжувався кризами, посиленням соціальної напруженості, що набувала крайніх форм. Це стало живильним середовищем досить значного поширення марксистської теорії, що обгрунтовувала неминучість загибелі тодішнього економічного порядку.

Спостерігалася певна криза класичної школи. Великої популярності набуває історична школа Німеччини, що ставило під сумнів методи класиків політичної економії. Тому не менш істотною причиною виникнення маржиналізму можна вважати прагнення вчених-економістів знайти вихід із кризи економічної теорії, відкрити нові перспективи сучасногоїм економічногопорядку.

Школа маржиналізму сформувалася на основі критики історичної школи, яка абсолютизувала емпіричний метод у вивченні економічних явищ. Маржиналісти, навпаки, доводили необхідність загальних закономірностей економічного життя, першорядність абстрактно-логічного методу наукового аналізу поза залежністю від національної специфіки. Ця принципова позиція методології дає підстави стверджувати про споріднення маржиналізму з рикардіанством. У зв’язку з цим маржиналістів (особливо представників кембриджської школи) називають ще й «неокласиками». Водночас маржиналізм протиставив рикардіанській трудовій теорії вартості теорію корисності, де величина мінової вартості виводиться не з необхідних трудових витрат, а з інтенсивності споживання. Маржиналістами застосовувався метод граничного аналізу, що і дав назву новій економічній школі. Цей метод використовувався згодом при побудові інших концепцій маржиналізму: теорії загальної рівноваги, розподілу, витрат виробництва тощо.

Для маржиналістської школи характерний, по суті, відхід від ідеологізації економічного аналізу, спроба обмежитися об’єктом «чистого прибутку», без домішки соціальних або конкретно-економічних дисциплін, пов’язаних з ідеологією. Маржиналісти відмовилися навіть від самого терміна «політична економія», введеного до наукового вжитку в 1615 р. А. Монкретьєном, віддаючи перевагу нейтральному поняттю «економікс».

340

Окресливши провідні особливості нової економічної науки, коротко зупинимося на джерелах маржинальної революції. На думку Марка Блауга, запропоновані вченими пояснення виникнення маржиналізму розпадаються приблизно на чотири категорії: «1) автономний інтелектуальний розвиток у межах самої економічної науки; 2) витвір філософських течій; 3) продукт певних інституційних змін в економіці; 4) заперечення соціалізму, особливо марксизму» [5, с. 274].

Найпоширенішою є перша точка зору. Вона обґрунтовується банкрутством і розпадом класичної економічної науки в 50—60-х роках ХІХ ст., фактичною відмовою від трудової теорії вартості у «Принципах» Мілля, особливо його зреченням від доктрини фонду заробітної плати.

Представники другої точки зору посилаються на дослідження Філіпа Міровського «Більше тепла ніж світла» (1989). Він доводить, що вся неокласична економічна наука від часу маржинальної революції була спробою створення її на зразок фізики ХІХ ст., особливо з її поняттям енергії та пов’язаними з цим законами збереження, тобто неокласична економічна теорія — це переінакшена фізика ХІХ ст. У 40-х роках почала формуватися нова наука — термодинаміка, а в 1855 р. її появу проголосив такий відомий учений, як Вільям Томсон (Лорд Кельвін). Міровський стверджує, що Джевонс і Вальрас, а пізніше Фішер, Парето, Еджуорт сформулювали теорію граничної корисності дослівно за зразком термодинаміки.

Третя точка зору пояснює походження теорії граничної корисності змінами економічного середовища у другій половині ХІХ ст. Сміливу спробу в цьому напрямі зробив один із відомих більшовицьких мислителів — Микола Бухарін. У книзі «Політична економія рантьє» (1927) він пояснив маржинальну революцію як психологію споживача і як ідеологію буржуазії, що вилучена з процесу виробництва.

І нарешті, існують твердження, начебто теорія граничної корисності — це не що інше, як буржуазна реакція на марксизм. Але перший том «Капіталу» з’явився 1867 р., а англійською мовою його було перекладено лише у 1887 р. А нотатки перших представників маржиналізму Джевонса, Маршалла, Менгера, Вальраса з’явилися значно раніше. Тобто перше покоління економістів нової традиції не знало соціалістичної теорії, а тим більш марксизму. Пізніше, в 90-ті роки, коли марксизм поширився в європейському робітничому русі, Бем-Баверк, Парето, Візер застосували нову теорію для критики Марксової економічної науки.

Тому, на нашу думку, цікавим є висловлювання М. Блауга, який написав так: «Теорія граничної корисності була ідеологічно нейтральною у тому розумінні, що виникла без жодного прямого відношення до практичних проблем та узгоджувалася майже з будь-якою позицією в соціальних і політичних питаннях» [5, с. 279].

На нашу думку, маржиналізм виник як реакція на зміну вільної конкуренції конкуренцією монополістичною. Ринкові ціни не могли формуватися за

Соседние файлы в папке attachments