Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
дп укр.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
18.03.2015
Размер:
1.14 Mб
Скачать

1. Дослідницька частина і технико – економічне завдання на проектування

1. Дослідницька частина і технико – економічне обґрунтування завдання на проектування .

1.1 ХАРАКТЕРИСТИКА ПІДПРИЄМСТВА.

У загальній характеристиці підприємства, для якого виконується дипломний проект, приводяться наступні зведення (за матеріалами переддипломної практики).

Тип, структура і виробнича функції підприємства (перевезення вантажів або пасажирів; збереження рухливого складу, виконання ЩО, ТО-1, ТО-2, Д-1, Д-2, ПР і т.д.)

1.2. СКЛАД ПАРКУ І РЕЖИМ ЙОГО ЕКСПЛУАТАЦІЇ.

Таблиця 1.1

Марка рухомого складу

Інвентар-на кіл .

автомо-білей

Середньо добовий пробіг, км

Категорія умов експлу-атації

ДРГА

Робота на лінії

1- а зміна

2 – а зміна

Початок

Закінчення

Початок

Закінчення

Разом

Примітки: 1. У таблицю включається весь наявний на підприємстві рухомий склад і розташовується в ній по типах (автомобілі бортові, самоскиди, тягачі, причепи, напівпричепи і т.д.)

2. ДРГА – кількість днів роботи в році автомобілів на лінії.

1.3. СКЛАД І РЕЖИМ РОБОТИ ВИРОБНИЧИХ ПІДРОЗДІЛІВ.

Таблиця 1.2

Найменування підрозділу

Кількість днів

Період часу роботи

1 – я зміна

2 – я зміна

3 – я зміна

Зона ЩО

365

23.00-6.30

І т.д.

Примітки: 1. У таблицю 1.2 включаються всі зони ТО, ПР, виробничі підрозділи комплексу підготовки виробництва.

2. Підрозділу з однаковим режимом роботи можна приводити в одному рядку таблиці.

1.4. ОСНОВНІ НЕДОЛІКИ ТЕХНІЧНОЇ СЛУЖБИ ПІДПРИЄМСТВА.

Вказуються основні недоліки матеріально-технічної бази підприємства й організації виробництва ТО і ремонту рухливого складу.

1.5. ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВА.

Викладаються перспективи зміни складу парку і режиму експлуатації, структури підприємства, перспективи удосконалювання матеріально-технічної бази й організації виробництва технічної служби.

1.6. ХАРАКТЕРИСТИКА ВИХІДНОГО СТАНУ ОБ'ЄКТА ПРОЕКТУВАННЯ.

У проектах реконструкції, удосконалювання або реорганізації наявних в АТП виробничих підрозділів приводиться коротка характеристика об'єкта проектування (розроблювального підрозділу) за станом на період переддипломної практики. У ній викладається наступне.

1.6.1 СТРУКТУРА І ФУНКЦІЇ ПІДРОЗДІЛУ, СКЛАД ВИКОНУВАНИХ РОБІТ.

Указується, у яких видах впливів (ЩО, ТО-1, ТО-2, З, Д-1, Д-2, ПР, допоміжні роботи) бере участь підрозділ, викладаються його виробничі функції, характеризується взаємозв'язок з іншими підрозділами технічної служби, приводиться організаційна структура підрозділу (склад його ділянок, посад, виробничих робітників ІТП і т.д.), основний склад робіт у підрозділі по видах впливів, у яких воно приймає участь.

1.6.2 КОРОТКИЙ ОПИС ІСНУЮЧОГО ПЛАНУВАННЯ ПІДРОЗДІЛУ І ТЕХНІЧНОГО ПРОЦЕСУ ВИКОНАНИХ У НЬОМУ РОБІТ.

По існуючому плануванню підрозділу виробляється опис планування і загального технологічного процесу робіт у підрозділі за станом на період переддипломної практики. При цьому обов'язково указується все устаткування, на якому виконуються ті або інші роботи, і позиційні номери цього устаткування, привласнені йому на плануванні.

1.6.3 ОСНОВНІ НЕДОЛІКИ ІСНУЮЧОГО ПІДРОЗДІЛУ.

Приводяться основні недоліки приміщення підрозділу, його оснащення, технологічного процесу виконуваних у ньому робіт, організації праці робітників, АТП і т.д.

1.7 ОБҐРУНТУВАННЯ ТЕМИ ПРОЕКТУ.

Приводиться обґрунтування доцільності і необхідності для підприємства розроблювальної теми дипломного проекту, результат з недоліків існуючого підрозділу, з перспектив його розвитку, розвитку підприємства; виходячи з передового досвіду організації і технології відповідних робіт, рекомендацій, типових проектів; з огляду на наступні досягнення науки і техніки.

Потім, викладаються прийняті у виконаному проекті заходу щодо підвищення ефективності роботи існуючого підрозділу і якості продукції, посиленню економії ресурсів і ін.

Ці заходи приймаються, виходячи з наявних недоліків підрозділу і рекомендованих шляхів удосконалювання виробництва ТО і ремонтів, реально можливого і доцільних для цього підрозділу. Виклад прийнятих заходів повинний бути чітким і конкретним, наприклад:

- посади і виконавці спеціалізовані по агрегатах, вузлах, видах робіт;

- збільшена площа підрозділу на 24м2 за рахунок надлишкової площі сусіднього складу агрегатів;

- замінено новими моделями застаріле обладнання, прилади (стенд для перевірки ТНВТ, прилад для перевірки плунжерних пар і т.д.)

- упроваджене відсутнє устаткування, прилади;

- поліпшений технологічний процес (установлений найбільш раціональна послідовність його і, відповідно, змінене планування підрозділу);

- упроваджена система відводу газів, що відробили, від автомобілів на посадах;

- механізовані мастильні роботи, пересування автомобілів по посадах;

- автоматизоване керування воротами і їхніми тепловими завісами;

- поліпшена організація й обслуговування робочих місць, умови праці, режим праці і відпочинку відповідно до вимог НОТ і т.д.

1.8 ЗАГАЛЬНИЙ ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ПРОЦЕС ТЕ І РЕМОНТУ АВТОМОБІЛІВ.

Під технологічним процесом виробництва розуміється послідовність технічних впливів на автомобіль в АТП. На КТП здійснюється інвентарний і технічний прийом автомобілів з лінії й оформлення документації. Потім автомобілі в зоні ЩО проходять збирально-мийні роботи, заправляються олією й охолодною рідиною. Далі, усі несправні автомобілі направляються в зону збереження, а нужденні в ТО і ремонті, у відповідні виробничі зони, після чого в зону збереження. Якщо кількість автомобілів, що повертаються з лінії в одиницю часу більше пропускної здатності зони ЩО, то частина автомобілів після КТП надходить у зону збереження або чекання ТО, і проходять ЩО, коли вона не буде завантажена.

СХЕМА ТЕХНОЛОГІЧНОГО ПРОЦЕСУ ТО І РЕМОНТУ АВТОМОБІЛІВ

1.9 СТРУКТУРА ТЕХНІЧНОЇ СЛУЖБИ ПІДПРИЄМСТВА.

На великих АТП рекомендується застосовувати централізовану структуру технічної служби і керування виробництвом.

Усе виробництво при цьому розділено на чотири комплекси:

1. Комплекс підрозділів по ТО і діагностиці рухливого складу (ТОД): у цей комплекс входять спеціалізовані бригади по ЩО, ТО-1, ТО- 2 і діагностування автомобілів.

2. Комплекс підрозділів по ТР автомобілів, що складає зі спеціалізованих бригад по ПР автомобілів.

3. Комплекс підрозділів по ремонті деталей, приладів, вузлів і агрегатів, знятих з автомобілів.

4. Ділянка по підготовці виробництва. На нього покладається комплектування оборотного фонду, підбор і доставка запасних частин і агрегатів на робочі місця.

У структурі керування передбачаються центр керування виробництвом, що складається з: групи оперативного керування виробництвом і групи обробки й аналізу інформації. Також маються відділи постачання, головного механіка, технічний відділ, відділ технічного контролю.

1.10 ПРИВЕДЕННЯ РІЗНОМАРОЧНОГО ПАРКУ ДО ОСНОВНИХ МОДЕЛЕЙ РУХЛИВОГО СКЛАДУ.

При різномарочному складі парку підприємства всі автомобілі групуються по окремих ознаках, наприклад, по типі автомобіля (бортові, самоскиди і т.д.), по типі двигуна (карбюраторні, дизельні) і т.д. як правило в двох груп. У кожній з них вибирається основна модель, наприклад, по кількісній ознаці, по її перспективності в АТП і т.д. всі інші моделі автомобілів кожної групи потім приводяться до основної моделі цієї групи.

Вихідні дані і результати приведення приводяться за формою Таблиці 1.3 Методика і послідовність приведення такі.

1) Зробити угруповання автомобілів.

Відповідно до вищенаведених указівок виробляється угруповання всього рухливого складу підприємства. Результати угруповання записуються в графи 1 – 3 таблиці, а усі графи 4 -9 записуються відповідні зведення про склад парку за даними матеріалів з переддипломної практики.

2) Визначити сумарну добову трудомісткість по кожній марці автомобілів.

; чол-г.

tC' =

tC'' =

де : tЩO , t1, t2 – трудомісткість відповідно одного ЩО, ТО- 1, ТО – 2 ; чол-г.,

t – трудомісткість ПР на 1000 км пробігу, чол – год;

LCC , L1, L2 – відповідно, середньодобовий пробіг, пробіг до ТО – 1, ТО – 2, км.

Отримані значення сумарної добової трудомісткості t записуються в графу 10, таблиці.

3) Визначити коефіцієнти приведення для кожної марки автомобілів.

Коефіцієнт приведення – це співвідношення сумарних добових трудомісткостей ТО і ПР що приводиться й основного автомобіля. Для основного автомобіля коефіцієнт приведення κПР = 1, а для автомобілів, що приводяться, ці коефіцієнти визначаються по формулі:

де t.OC. – сумарна добова трудомісткість ТО і ПР основної моделі автомобілів даної групи, чіл – ч.;

t – сумарна добова трудомісткість ПР і ТО автомобіля, що приводиться до основної моделі, чіл – ч.

Отримані значення κПР записуються в графу 11 таблиці.

4) Визначити кількість приведених автомобілів при приведенні не змінюються (тому що для них КПР = 1). Кількість приведених автомобілів визначається за даними граф 4 – 9 і ІІ таблиці 1.3 і відповідно записуються в її графи 12 – 17. Загальна кількість приведених автомобілів дорівнює добуткові інвентарної кількості автомобілів на коефіцієнт приведення КПР:

АПРИ= АИ ∙ КПР

По вікових підгрупах автомобілів кількість приведених автомобілів відповідно визначаються по формулах:

АПРИ = АИН ∙ КПР

АПРП = АИП ∙ КПР

АПРО = АИО ∙ КПР

АПР1 = АИ1 ∙ КПР

АПР2 = АИ2 ∙ КПР

5) Визначити загальна кількість автомобілів у кожній групі.

Загальна кількість автомобілів у групі дорівнює сумі основних і всіх приведених до них марок автомобілів у даній групі. Воно визначається підсумовуванням по вертикалі значень кожної з граф 12 – 17 і записується в рядок "Разом".

При правильних вихідних даних (графи 4 - 9) і правильному приведенні рухливого складу по кожній марці автомобіля в рядках "Разом" повинні бути витримані рівності:

АИ = АИН + АИП = АИО + АИ1 + АИ2

АПР = АПРН + АПРП = АПРО + АПР1 + АПР2

У приведеному в таблиці 1.3 прикладі кількість автомобілів ЗІЛ – 130,

ЗІЛ - ММЗ – 555, КАС – 608, не минулих КР (АИН),більше , ніж кількість автомобілів, що мають пробіг з початку експлуатації до 1L1КРИО). Це означає, що деяка кількість автомобілів (у прикладі по ЗИЛ – 130 – 10 штук), пройшли пробіг 1L1КР , але КР не проходили, тому що не мали потребу в ньому по своєму технічному стані. Так що рівність АИН = АИО необов'язкова.

1.12 РЕЖИМ РОБОТИ ВИРОБНИЧИХ ПІДРОЗДІЛІВ.

1.12.1 ПОЛОЖЕННЯ ПРО РЕЖИМ РОБОТИ ПІДРОЗДІЛІВ.

Режим роботи підрозділу – це кількість днів його роботи в році і час його роботи протягом доби (кількість змін, їхня тривалість). Він встановлюється в залежності від режиму роботи автомобілів на лінії, відповідно до вимог Положення про ТО і ремонт, з урахуванням фактичних режимів роботи підрозділів АТП і можливих режимів роботи.

(Таблиця 1.1)

Потрібно мати на увазі, що, підрозділ (тобто його територія, устаткування) і працюючі в ньому люди мають неоднакові режими роботи. Підрозділ може працювати без вихідних, три зміни в добу, а робітник працює тільки одну зміну в добу, має 1-2 вихідних дня в тиждень, відпустку і т.д.

При безперервному робочому тижні підрозділу, вихідні дні робітників плануються за графіком, рівномірно, протягом тижня.

Можливі режими роботи підрозділів.

Таблиця 1.4

Вид робочого тижня

ДРГП

ДВ

ДП

ДПВ

ДПП

ТСБ

ТСС

1

П'ятиденний тиждень

253

104

8

-

6

8,2

1

2

П'ятиденний тиждень з додатковими робочими днями

260

97

8

-

6

8

1

3

П'ятиденний тиждень з додатковими робочими днями

277

80

8

-

6

7,5

1

4

Шестиденний тиждень

305

52

8

52

6

7

1

5

Безперервний тиждень з неробочими днями

357

-

8

-

6

7; 7,5; 8; 8,2

1

6

Безперервний тиждень

365

-

-

-

-

7; 7,5; 8; 8,2

1

Примітки:

Дргп – кількість робочих днів у році підрозділу;

Дв– кількість вихідних днів у році;

Дп – кількість святкових днів у році;

Дпв – кількість скорочених передвихідних днів у році;

Дпп – кількість скорочених передсвяткових днів у році;

Тсб – тривалість зміни в нескорочений (буденний) робочий день,4;

Тсс – скорочені зміни в скорочений робочий день, 4.

Одним із прикладів роботи підрозділів АТП у двох змін із Дргп =357, де Дргп – кількість днів роботи в році підрозділів.

РЕЖИМ РОБОТИ ВИРОБНИЧИХ ПІДРОЗДІЛІВ.

Таблиця 1.5

Найменування

підрозділів

Дргп

Період роботи в продовж диби

3 зміна

1 зміна

2 зміна

1 2 3 4 5 6 7

8 9 10 11 12 13 14 15 16

17 18 19 20 21 22 23 24

Випуск автомо-

білей

Работа автомо-

більної лінії

Прихід автомо-

билей

Зона ЩО

Зона

ТО-1

Зона

ТО-2

Зона ПР

Зона

Д-1

Зона

Д-2

Відділення

Проме

жуточ. склад

РЕЖИМ РОБОТИ ВИРОБНИЧИХ ПІДРОЗДІЛІВ.

ПРИКЛАД ЗАПОВНЕННЯ.

Таблиця 1.5

Найменування

підрозділів

Дргп

Період роботи в продовж доби

3 зміна

1 зміна

2 зміна

1 2 3 4 5 6 7

8 9 10 11 12 13 14 15 16

17 18 19 20 21 22 23 24

Випуск автомо-

білей

Работа автомо-

більної лінії

Прихід автомо-

билей

Зона ЩО

Зона

ТО-1

Зона

ТО-2

Зона

ПР

Зона

Д-1

Зона

Д-2

Відділення

Проме

жуточ. склад