Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт.docx
Скачиваний:
88
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
12.9 Mб
Скачать

3.6. Зовнішньоекономічні зв’язки Черкаської області

Черкаська область є індустріально–аграрним регіоном. У загальному обсязі виробництва домінуючими галузями Черкащини є харчова промисловість та переробка сільськогосподарської продукції (39,9%), хімічна і нафтохімічна промисловість (29,6%), машинобудування (2,5%), легка промисловість (1,5%). У перспективі промисловий комплекс області, намічено розвивати переважно за рахунок технологічного переозброєння та реструктуризації наявних підприємств без освоєння додаткових територій.

Якщо розглядати економіку регіону в розрізі загальноприйнятого в світі класифікатора за видами економічної діяльності, то маємо такі показники: видобувна галузь Черкащини виробляє 2,2% продукції, обробна – 86,9%, виробництво і розподіл електроенергії, газу та води становить 10,9%.

Основу експортних надходжень складають добрива (30,3%), нитки з хімічних волокон (16,6% від загального обсягу експорту), органічні хімічні сполуки (14,1%), одяг та предмети одягу (5,9%), машини та устаткування (3,4%).

Найвагоміше місце в імпортних поставках займають продукція хімічної та пов'язаних з нею галузей промисловості (25,4%), папір і вироби з паперової маси (22,9% від загального обсягу імпорту), машини та устаткування (18,2%), текстиль та текстильні вироби (9,8%), тютюн (8,1%) (рис. 3.35.) [93].

Завдяки показникам експорту та імпорту ми можемо дізнатися зовнішньо-торгівельний оборот Черкаської області використовуючи наступну формулу:

ЗО = Е+І, де Е – показник експорту, а І – показник імпорту.

ЗО = 452714,4 + 712379 = 1165093,4 тис. дол. США

Саме такий показник зовнішнього-торгівельного обороту, має Черкаська область в 2011 році. Крім цього ми можемо розрахувати коефіцієнт покриття імпорту експортом зовнішньої-торгівлі в Черкаській області, користуючись формулою:

Кпокр. = Е/І;

Кпокр. = 452714,4/712379 = 0,6%

Розрахувавши даний показник та порівнявши його з показником за 2010 рік, який склав 0,4% ми можемо сказати, що в 2011 році покриття імпорту експортом має більш оптимістичний характер ніж в попередні роки, що дає нам змогу говорити про поступове покращення економіки даного регіону.

Рис.3.35 Картосхема експорту та імпорту

основних продуктів Черкаської області

(побудовано автором за даними [5])

Відносно зовнішньої торгівлі послугами Черкаської області можна сказати, що серед них переважають послуги з ремонту, вантажні перевезення автотранспортом, туристичні послуги. В імпорті послуг значну питому вагу складають фінансові послуги, роялті, послуги транспорту [93].

На протязі 2009–2010 років стабільно працюють, отримуючи прибутки понад 100 тис. грн. 59 товариств області, серед них найкраще спрацювали: ВАТ «Азот» (361 465,2 тис. грн.); ЗАТ «Галлахер Україна» (57 699,5 тис.грн.); ЗАТ «Графія Україна» (42 454,3тис.грн.); ВАТ «Черкасиобленерго» (30 210,0 тис. грн.); СТОВ ім. Шевченка (28 079,1 тис. грн.) ЗАТ «Миронівська птахофабрика» (27 847,2 тис. грн.) ЗАТ «УКРАГРО НПК» (15 552,7 тис. грн.).

ВАТ "Азот", який виробляє 25,4% від загального обсягу виробництва промислової продукції області, основним напрямком дiяльностi Вiдкритого акцiонерного товариства "Азот" було i залишається виробництво мiнеральних добрив: амiачної селiтри, карбамiду, амiачної води, рiдких азотних добрив (КАС), сульфату амонiю. Близько 80–90% виробленої продукцiї у цiновому вiдображеннi товариство експортує. У цiлому в 2009 роцi мiнеральних добрив вироблено на 82,2 тисячi тонн бiльше, нiж у 2008 роцi, збiльшення становить 17,1%. Частка доходу вiд реалiзацiї основних видiв продукцiї в загальному обсязi чистого доходу (виручки) вiд реалiзацiї продукцiї становить 84%, в т.ч.: амiаку – 11,3%; амiачної селiтри – 20,2%; карбамiду – 34,5%; капролактаму – 18%. За останні два роки збiльшилися обсяги виробництва та реалiзацiї товарної продукцiї. Досягненi найбiльшi в iсторiї пiдприємства показники видобутку амiаку (для потужностей, що експлуатуються), карбамiдо–амiачної сумiшi (КАС), двоокису вуглецю. Збережена конкурентна позиція підприємства серед українських виробників аналогічної продукції. Прибуток від продажу продукції підприємства «Азот» в 2010 році був доволі значним (рис. 3.36.). Доля Черкаського "Азоту" у сукупному виробництві України така: з виробництва амiчної селітри – 25%, з виробництва карбаміду – 21%; з вiдвантаження амiачної селiтри 34%, з вiдвантаження карбамiду – 6%. Географiя поставок продукцiї ВАТ "Азот" є досить широкою та включає власне Україну, СНД, ринки Центральної та Схiдної Європи, Туреччину, Азiатсько–Тихоокеанський регiон, Латинську Америку, Австралiю [92].

Рис. 3.36 Обсяги прибутку від звичайної діяльності підприємства Азот в грн. за період 2010-2011 рр.

(побудовано автором за даними[86])

Вслід за "Азотом" у списку найбільших підприємств Черкащини розмістилося спільне українсько-німецьке підприємство ЗАТ "Графія України" – 6% від загального обсягу виробництва промислової продукції області. Компанія безпосередньо виробляє: етикетки, послуги з постачання пари і гарячої води електростанціями. Види економічної діяльності: промисловість, переробна промисловість, целюлозно–паперове виробництво, видавнича дiяльнiсть, виробництво паперової маси, паперу, картону та виробiв з них, тиражування записаних носіїв iнформацiї, полiграфiчна дiяльнiсть та пов’язані з нею послуги, друкування газет, друкування газет.

Компанія експортує товари в наступні країни: Австрія, Чехія, Німеччина, Казахстан, Киргизстан, Румунія, Росія [22]. Компанія імпортує товар з наступних країн: Австрія, Фінляндія, Німеччина, Угорщина, Італія, Нідерланди, Росія, Швеція, Швейцарія, Туреччина, Великобританія, Сполучені Штати.

ТОВ "Світ ласощів" (бісквітна фабрика) – 2,8% від загального обсягу виробництва промислової продукції області. Виробництво сухарів, печива, пирогів і тістечок з тривалим терміном зберігання. ТОВ "Світ ласощів" входить в п’ятірку найбільших виробників солодкої продукції в Україні (рис. 3.37.).

Рис. 3.37. Структура частки виробників солодкої продукції у різних сегментах в Україні у 2010 році

(побудовано автором за даними [86])

Компанія експортує товари в наступні країни: Азербайджан, Білорусь, Естонія, Грузія, Німеччина, Ізраїль, Казахстан, Киргизстан, Монголія, Молдова, Росія, Таджикистан, Туркменистан.

ДП "Перемога Нова" (птахофабрика в селі Будище Черкаського району) – 2,5% від загального обсягу виробництва промислової продукції області. Компанія безпосередньо виробляє: м'ясо свійської птиці, субпродукти харчові свійської птиці (у т. ч. печінка), м'ясо свійської птиці заморожене, борошно м'ясне нехарчове, борошно кров'яне, послуги з постачання пари і гарячої води електростанціями. Компанія імпортує товари з наступних країн: Болгарія, Нідерланди, Сполучені Штати.

ВАТ "Звенигородський комбінат". Продукція яку виробляє комбінат: молочна продукція, сири, масло тваринне, морозиво. Компанія імпортує та експортує товари в країни Східної та Західної Европи. Черкаська продовольча компанія спеціалізується на такій продукції як м’ясні та ковбасні вироби. Поставляє свою продукцію в Молдову та по областях України [94].

УКРАГРО НПК, ЗАТ, компанія займеться виробництвом мінеральних добрив з 2006 року. Компанія співпрацює з різними державами, експортує товари в наступні країни: Італія, Молдова, Єгипет та імпортує товари з наступних країн: Білорусь, Німеччина, Литва, Польща, Росія.

Одним із не менш важливих помазаників зовнішньоекономічних зв’язків Черкаської області являється показник іноземних інвестицій. Іноземний капітал вкладено у підприємства області партнерами з 34 країн світу. Основні країни-інвестори – Сполучені Штати Америки (51% від загальної суми прямих інвестицій, або 26,2 млн. дол. США), Німеччина (13% – 6,9 млн. доларів США), Великобританія (10%, або 5,3 млн. доларів США). Прямі іноземні інвестиції з країн ЄС складають більше 21 млн. доларів США. 85% іноземних кредитів, а саме 30,4 млн. доларів США, надійшло з Ліхтенштейну [94].

Інвестиційну діяльність з іноземними партнерами розвивають також підприємства торгівельної, харчової, поліграфічної та деревообробної галузей.

На початок 2010 року сукупний капітал іноземних інвесторів в Черкаській області у вигляді прямих іноземних інвестицій (у перерахунку на долари США) становив 289,3 млн. доларів США (рис. 3.38.).

Рис. 3.38. Динаміка залучення прямих іноземних інвестицій в економіку Черкаської області млн. доларів США за період 2007-2011 рр.

( побдовано автором за даними [93] )

Як ми бачимо з динаміки (рис.3.38.) в економіку Черкаської області поступило іноземних інвестицій найбільше в 2011 році, це спричинено тим, що після економічної кризи в 2008-2009 роках, іноземні інвестори поступово почали відновляти свої грошові вливання в економіку інших країн.

Прямі інвестиції надійшли з 45 країн світу. До основних країн–інвесторів, на які припадає 86,4% загального обсягу іноземного капіталу, належать: Кіпр – 120,9 млн. доларів, Великобританія – 54,2 млн. доларів, Німеччина – 26,8 млн. доларів, Франція – 14,4 млн. доларів., США – 7,8 млн. доларів, та Російська Федерація – 6,2 млн. доларів (рис. 3.39.).

Рис. 3.39. Країни інвестори Черкаської області в млн. долларах

за період 2010-2011 рр.

(побудовано автором за даними[8])

Найбільшу зацікавленість щодо вкладення капіталу викликають у інвесторів такі галузі економіки, як підприємства хімічної та нафтохімічної промисловості, де зосереджено 107,2 млн. доларів США або 40% усіх прямих інвестицій області; підприємства які займаються виробництвом харчових продуктів, напоїв і тютюнових виробів – 51,7 млн. доларів США (19%), сільськогосподарські підприємства – 25,5 млн. доларів США або 9,0%, підприємства, які займаються целюлозно–паперовим виробництвом і видавничою діяльність – 18,2 млн. доларів США (6,0%) (рис. 3.40.).

Рис. 3.40. Галузевий розподіл прямих іноземних інвестицій, млн. доларів США за період 2010-2011 рр.

(побудовано автором за даними [8])

Порівнюючи дані іноземних інвестицій Черкаської області за 2009 та 2010 роки ми можемо звернути увагу на те, що хімічна промисловість, харчова промисловість та машинобудування отримали в 2009 році більше інвестицій ніж в 2010 році, причинами цього стало те, що деякі іноземні інвестори, які раніше підписали довгострокові угоди з українськими підприємствами, не мали змоги продовжити інвестування в попередніх об’ємах, внаслідок світової економічної кризи. Але дана тенденція не відобразилась на целюлозно-паперовій промисловості, сільському господарстві та будівництві Черкаської області. Іноземні інвестиції в 2010 році поступили в ці галузі в більших об’ємах порівняно з 2009 роком, це свідчить про хай і поступовий, але все ж економічний розвиток даних галузей.

В свою чергу, заборгованість підприємств–резидентів за кредитами, торговими кредитами та іншими зобов'язаннями (боргові інструменти) перед прямими іноземними інвесторами на 1 липня 2011 року становила 60,6 млн. доларів. Черкащина має найбільші обсяги зобов’язань за борговими інструментами перед прямими інвесторами з Франції, Болгарії, Словенії, Іспанії та Швеції

Черкащина має преференції щодо розвитку туристично–рекреаційної сфери, адже володіє для цього унікальними можливостями. Це – розгалужена мережа транспортних коридорів, наявність всіх видів транспорту (автодорожнього, залізничного, водного, повітряного); наближеність до столиці держави, м’який клімат, наявність трудових ресурсів; сприятливі умови для інвесторів (низька внутрішня конкурентність); розвинений аграрний сектор; традиційна гостинність місцевого населення . Черкащина являється досить популярним регіоном до неї з’їжджаються з різних куточків світу.

Головними факторами розвитку туристичної галузі є багатогранний історико–культурний, історико–архітектурний та природно–рекреаційний потенціал регіону [4, с.106]. На території області знаходяться: 4 національні та 5 державних історико–культурних заповідників, 21 музей державної та комунальної форм власності, 26 районних та міських музеїв, 247 музеїв на громадських засадах, значні історико–архітектурні пам’ятки (132 об’єкти регіонального та 37 загальнодержавного значення).

У межах області розташовані понад 400 об’єктів природоохоронних територій, а також 21 об’єкт природно–заповідного фонду загальнодержавного значення.

Наразі напрацьовано партнерські зв'язки з Міністерством туризму Автономної республіки Крим, Запорізькою, Закарпатською, Чернівецькою, Київською та Миколаївською областями, з якими розпочато роботу над впровадженням спільних проектів. Триває робота з налагодження співпраці з аналогічними управліннями туризму міст Київ, Львів, Одеса, які мають значний досвід у розбудові туристичної інфраструктури тощо.

Цікаво, що внутрішній туризм більш, ніж у три рази переважає попит на виїзний туризм, що засвідчує пріоритетність розвитку цього напрямку.

Велике значення приділяється міжнародно–правовому співробітництву, що передбачає впровадження досвіду Російської Федерації, Австрії, Іспанії, Туреччини, Угорщини, Чехії, Німеччини та інших країн, а також укладання двохсторонніх міжурядових договорів про співробітництво в галузі туризму.

Не менш важливим є розвиток релігійного паломництва на території Черкащини. Щорічно зростає кількість паломників–хасидів, наразі ведеться переписка з Престонською радою, фондом, що зацікавлений у розбудові туристичної інфраструктури м. Умань [89.].

Так, є перспектива отримання грантової допомоги у розмірі 500 тисяч доларів на реконструкцію Корсунь–Шевченківського музею з Посольства США.

Нині органи виконавчої влади в області та органи місцевого самоврядування, туристичні фірми при громадській підтримці спрямовують зусилля на забезпечення якісного обслуговування та створення позитивного туристичного іміджу Черкаської області.

Для розвитку економічної та культурної співпраці між громадою Черкаської області та містами закордонних країн, місто Черкаси активно розширює міжнародне співробітництво, насамперед, активізуючи вже напрацьовані зв’язки.

У 1989 р. почалось співробітництво м. Черкаси з м. Санта – Роза, штат Каліфорнія, США, в різних напрямках. Безстрокова угода про поріднення міст була підписана мерами міст 06 березня 1991 р. За час, що минув, відбувся обмін делегаціями різного спрямування. Громада м. Санта–Роза та Черкас разом працювали над створенням першого в Україні жіночого центру, який зареєстровано у 1997 році [89.].

З 1998 року місто Черкаси включено в Програму Партнерства Громад з поширення досвіду місцевого самоврядування ( проект Фундації “Україна–США”, який здійснюється за фінансовою підтримки Агентства США з міжнародного розвитку). Містом–партнером м.Черкаси визначено м. Де Мойн, штат Айова, США. В рамках цієї програми проводились стажування представників обох сторін, було розроблено стратегічний план дій Черкаського водоканалу строком на 25 років. Триває щорічний обмін досвідом в рамках проекту „Збагачення продуктів харчування мікроелементами”.

17 вересня 2000 року підписано угоду про співробітництво між м. Черкаси та м. Бидгощ, Республіка Польща.

Відразу ж були здійснені конкретні кроки реалізації умов договору, окреслились першочергові сфери співробітництва – культура та освіта, малий та середній бізнес, охорона здоров’я.

Відбувається обмін творчими колективами, групами художників, взято участь підприємців Черкас у виставці – ярмарку м. Бидгощ.

20 серпня 2001 року підписана угода про співробітництво між містами Перм, Російська Федерація та м. Черкаси.

В активі: співпраця між підприємцями міста–побратима з Черкаською торгово – промисловою палатою, обміни офіційними групами.

Давні культурні стосунки зв’язують місто Черкаси з містом Сомбор, Республіка Сербія, про що свідчить підписаний протокол 21 грудня 1995 року.

Відповідно до нього активно співпрацюють Сербсько–Українське товариство Сомбор – Черкаси та Українсько–Сербське товариство на принципах рівноправності та довгострокового партнерства у гуманітарній сфері.

З метою розвитку дружби та співробітництва між народами Азербайджанської Республіки та України, зміцнення економічних зв’язків 03. 09. 2003 р. була підписана безстрокова угода про відновлення дружніх побратимських зв’язків між містами Сумгаїт та Черкаси .

Сторони розвивають співробітництво в галузях виробництва, розвитку малого і середнього бізнесу, зовнішньоекономічних зв’язків, культури та спорту.

16 листопада 1995 року підписана угода про поріднення міст Черкаси і Гірін, Китайська Народна Республіка. У результаті – обмін офіційними групами, співробітництво у торгово–економічній сфері.

На підставі спільного китайсько–українського комюніке 12 вересня 2003 року у Черкасах підписана угода про споріднення міст Ваньчжоу, Китайська Народна Республіка і Черкаси.

Плідно розвиваються відносини у сфері освіти. Перша міська гімназія, яка є Асоційованою школою ЮНЕСКО, встановила дружні стосунки з середньою школою Ваньчжоу; підписаний договір в галузі охорони здоров’я.

В Черкаській торгово–промисловій палаті відбулась виставки продукції підприємств міст Ваньчжоу та знайомлення з діловими кілами Черкащини.

Підписанню взаємовигідних угод про співпрацю сприяв офіційний візит у Ваньчжоу делегації Черкаських бізнес кіл.

Активно розвиваються відносини з містом Шаторальяуйгей, Угорська Республіка. Відбувся обмін дитячими колективами танцю.

Черкаська делегація на чолі з міським головою у серпні 2005 року здійснила перші кроки для активізації розвитку українсько–чеських відносин, відвідавши м. Хрудим та домовившись про подальше культурне та економічне співробітництво.

Місто Черкаси має давні дружні зв’язки з м. Тирасполь, Республіка Молдова:

  • щорічний обмін делегаціями з нагоди святкування національних свят;

  • обмін досвідом у різних сферах життєдіяльності міст–партнерів.

Активно підтримується співпраця м. Черкаси із представниками торгово–економічних місій, дипломатичними представниками Посольств зарубіжних країн в Україні, найбільше з Посольствами Франції, Німеччини, Польщі, Китайської Народної Республіки, Латвії, Болгарії, Молдови, Росії, Чехії, Азербайджану та США [78].

Висновки. Таким чином, не дивлячись на те, що Черкаська область займає лише 18 місце в країні за площею, по єкономічним показникам та по зовнішньоекономічним зв’язкам, в порівнянні з іншими областями України, Черкащина має дуже вражаючі результати. В 2010 році Черкаська область підтримувала торговельні зв'язки з партнерами 95 країн світу. Обсяг експорту товарів становив 547,3 млн. дол. США, імпорту – 437,2 млн. дол. США. А сальдо зовнішньої торгівлі товарами було позитивне.

В географічній структурі експорту частка країн СНД склала 26 %, країн Європи –25 %, Азії – 33 %, Америки – 9 %, Африки – 4 %. З 81 країни світу, до яких експортувались товари, найбільшу питому вагу мають: Росія – 18 %, Китай – 16 %, Туреччина – 9 %, Німеччина – 7 %, США – 6 %, Польща – 4 %.

Імпорт здійснювало 301 підприємство області, а найбільші обсяги імпортних товарів надійшли до: ЗАТ «Галлахер Україна», українсько-німецьке ЗАТ «Графія Україна», ВАТ «Азот», ТОВ Черкаська продовольча компанія, ВАТ «Черкаське хімволокно», ВАТ «Черкаський автобус». За обсягами експорту товарів Черкаська область посідає 17 місце серед регіонів України і має частку –1,0%. За обсягами імпорту – 15 місце та 0,9 %.

Щодо інвестицій, то найбільшими інвесторами для Черкащини є такі країни – Кіпр, Великобританія, Німеччина, Франція та США. Найбільшу зацікавленість країни-інвестори Черкаської області виявляють до таких галузь економіки, як підприємства хімічної та нафтохімічної промисловості, де зосереджено 107,2 млн. доларів США.

В туристичній сфері Черкаська область напрацювала партнерські зв'язки з таким країнами, як Російська Федерація, Австрія, Іспанія, Туреччина, Угорщина, Чехія, Німеччина та інші країни.

Отже, ми бачимо, що Черкаська область має добрі напрацювання у зовнішньоекономічних зв’язках та має гарні перспективі для подальшого розвитку економіки у області.