Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт.docx
Скачиваний:
88
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
12.9 Mб
Скачать

Висновки

У рамках навчальної професійно-орієнтованої практики другого курсу ми відвідали підприємства, установи і заклади розташовані у Донецькій, Черкаській та Запорізькій областях. Під час польового етапу практики виїзди проводились за таким маршрутом: Харків – Запоріжжя – Харків – Артемівськ – Святогірськ – Харків – Умань – Субботів – Чигирин – Харків. Ми відвідали такі підприємства, установи і заклади: Дніпрогес, о. Хортиця, «Музей історії зброї» (Запоріжжя); Артемівський завод шампанських вин, Святогірський монастир (Донецька обл.) Софіївський дендропарк, Чигирин, Суботов (Черкаська обл.).

Під час камерального етапу ми займалися вивченням рекреаційного потенціалу, економіко-географічних особливостей діяльності промислових та сільськогосподарських підприємств цих областей.

Донецька область має вигідне економіко-географічне, транспортне положення, широкий доступ до сировинних баз та ринків збуту сусідніх регіонів, та інших країн. Значно цьому сприяє вихід до Азовського моря. Важливу роль відіграє близьке взаємодоповнююче розташування області по відношенню до Подніпров’я.

Завдяки розвиненій економіці і багатим природним ресурсам, Донецький регіон є базисом для розвитку української економіки. Також регіон є одним з найважливіших ланок ланцюга комплексного розвитку регіонів України. Проте економіка Донецького регіону стикається з деякими проблемами як, наприклад, галузеві диспропорції і проблеми екології.

Чисельність міського населення Донецького регіону складає 6 091,7 тис. чол. або 90%; сільського -740,6 тис. чол. або 10%. Трудові ресурси Донецького регіону складають 5 млн. чол. На протязі 2000 - 2008 рр.. відбулося зменшення економічно активного населення на 107,5 тис. чол. або 3%. За цей же період кількість зайнятого населення збільшилася на 461 тис. чол. або на 1,46%. У національному складі населення регіону українці переважають над росіянами.

Промисловий потенціал області складає основу господарського комплексу регіону і займає важливе місце в економіці України. Область володіє майже п'ятою частиною основних промислово-виробничих фондів України. Зараз потенціал області складає 25 % потенціалу країни. Основними галузями промисловості є вугільна і чорна металургія. Також розвинені кольорова металургія, видобуток кам'яної солі, хімічна промисловість, важке машинобудування, виробництво будматеріалів. Донецький регіон є добре розвиненим, володіє великим промисловим потенціалом і зростаючою економікою.

Донецька область має високорозвинені автотранспортні, залізничні та авіаційні комунікації. Використовуючи вихід до Азовського, Чорноморського та Середземноморського басейнів здійснюються торгівельні відношення з країнами Балканського півострова, Близького Сходу, Африки, Центральної та Південно-Східної Азії.

Кількість туристичних суб'єктів у Донецькій області складає біля 5% від загальної кількості зареєстрованих в Україні. Природні туристичні ресурси зосередженні на півночі та півдні області. Природно-антропогенних усього 89 об’єктів, найбільша кількість рекреаційних ресурсів зосереджена в Артемівському, Старобешівському та Олександрівському районах регіону.

Донецька область – один із значних суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності в Україні. Основним партнером зовнішньоекономічної діяльності області є Російська Федерація, друге місце займає Ліван, третє – Туреччина. Найбільшим попитом користується недорогоцінні метали та вироби з них, а також мінеральні продукти. Розвитку зовнішньоекономічних з'язків сприяло укладення облдержадміністрацією угод про торговельно-економічне, науково-технічне та культурне співробітництво з Російською Федерацією, а також регіонами Білорусі, Казахстану, Узбекистану, Грузії, Китаю, Польщі.

Донецька область має всі умови для залучення іноземних інвестицій - вигідне географічне розташування, вихід до моря, та зацікавленого сусіда-партнера – Росію. Прямі іноземні інвестиції спрямовані на виробництво кондитерських товарів, напоїв, тютюну і, на жаль, значно меншими інвестиціями в машинобудування, металургійну та хімічну промисловість.

Запорізька область займає вигідне економіко-географічне положення. Вона розташована у південно-східній частині України і межує з Херсонською, Дніпропетровською, Донецькою областями. Південні кордони області омиваються водами Азовського моря. З Чорним морем не прямий зв'язок через річку Дніпро. Вихід до Світового океану значно опосередкований.

Запорізька область сформована на Українському щиті, і на його схилах у південно-західній частині області, що зумовило належність області до одного з провідних місць в Україні за різноманітністю і багатством мінерально-сировинних ресурсів. Регіон має перспективні газові родовища, основним з яких є Приазовське газове родовище. Загалом ґрунтово-ресурсний і агрохімічний потенціал земель у регіоні має значні резерви.

Відбувається значне скорочення населення, також зниження тривалості життя і негативне міграційне сальдо. Міграційні процеси перш за все пов'язані з функціонуванням ринку праці. низька зарплата, низькій рівень і якість життя населення, спричиняє його відтік за межі країни. У області значна кількість пенсіонерів і щороку їх кількість лише збільшується, що свідчить про непрацездатність населення. Однак, однією з найголовніших причин пов’язаною з поганою демографічною ситуацією в Запорізькій області є несприятлива екологічна ситуація регіону.

Запорізька область є однією з найбільш розвинених промислових регіонів України. В області зосереджені практично всі основні промислові галузі, серед яких ключовими є електроенергетика, металургія, машинобудування, металообробка та хімія. Також область є одним з найбільших виробників сільськогосподарської продукції та виробів харчової промисловості серед регіонів України, адже площа сільськогосподарських угідь області складає 2246,3 тис. га

Запоріжжя відноситься сьогодні до числа небагатьох регіонів України, які мають найкращу динаміку зростання чисельності обслугованих туристів, не дивлячись на недостатньо розвинуту туристичну інфраструктуру.

Однак, не дивлячись на це, сьогодні курортно-туристична сфера регіону ще не в змозі стати стабілізуючим фактором збереження довкілля та наявної історико-культурної спадщини. До 60 відсотків її об'єктів перебуває у незадовільному стані та потребує проведення робіт з реставрації або реконструкції, облаштування для туристичних відвідувань та виконання в повній мірі соціально-економічної та культурно-дозвільної функцій

Запорізька область на сьогодні є тим регіоном, який прагне динамічно розвивати свої зовнішньоекономічні зв'язки, підтримуючи відносини зі старими партнерами та шукаючи нові можливості для співробітництва. В умовах наявної інтернаціоналізації системи світового господарства, що супроводжується також і поширенням глобальних економічних проблем, тільки широке співробітництво між різними країнами та регіонами дозволить позбавитися сучасних кризових явищ із якомога меншими втратами.

Черкаська область займає вигідне економіко-географічне положення, адже вона знаходиться в центрі України, по її території проходять важливі транспортні шляхи з Європи в Азію, з Азії в Європу. Негативним в ЕГП є те, що область не омивається морями і не має виходу до державного кордону.

Черкаська область найкраще забезпечена земельними, водними та рекреаційними ресурсами, про це говорять її досягнення у галузі виробництва сільськогосподарської продукції, та розвитку туризму, зокрема на берегах річок. Площа лісів недостатня і доволі не рівномірна, мінеральні ресурси майже вичерпані, але якість і унікальність їх зберігається. І попри те, що область розташована в центрі України багато важливих питань пов’язаних з ресурсним потенціалом віднесені на другорядний план.

Для Черкаської області в останні роки характерна тенденція зниження чисельності населення, але не настільки катастрофічна, як у деяких інших областях України. Особливістю національного складу населення області є його багатонаціональність. Переважає рух населення із сільської місцевості в міські поселення, за рахунок чого міське населення збільшується. Працересурсний потенціал Черкаської області складає:

• Всього трудових ресурсів, тис. осіб - 798,4

• Рівень зайнятості населення, в % - 64,6

• Частка працездатного населення, в % - 49,6

• Рівень безробіття населення, в % - 11,2

Черкаська область - одна з провідних в Україні виробників продукції сільського господарства і харчової промисловості, особливо цукру. Промисловість області представлена ​​в основному підприємствами харчової промисловості. За структурою господарства область є індустріально-аграрною. В області працюють понад 300 промислових підприємств, які виробляють електроенергію, видобувають вугілля, випускають мінеральні добрива, аміак, хімічні волокна, обчислювальну техніку, технологічне обладнання для переробної галузі, машини та обладнання для тваринництва і кормовиробництва, товари народного споживання. У харчовій промисловості найбільшого розвитку набули такі галузі, як цукрова, м'ясопереробна, молочна, лікеро-горілчана, консервна.

На Черкащині добре розвинуті всі основні види рекреаційних об’єктів, вони досить рівномірно розміщені на території області, деякі з них мають не тільки місцеве, а загальнодержавне та навіть світове значення. Щороку Черкащину відвідує більше 500 тис. туристів. В туристичній сфері Черкаська область напрацювала партнерські зв'язки з таким країнами, як Російська Федерація, Австрія, Іспанія, Туреччина, Угорщина, Чехія, Німеччина та інші країни. Найбільше туристів цікавлять Умань, Канів, Чигирин та Шевченківські місця на Звенигородщині, дендрологічний парк «Софіївка».

По єкономічним показникам та по зовнішньоекономічним зв’язкам, в порівнянні з іншими областями України, Черкащина має дуже вражаючі результати. В 2010 році Черкаська область підтримувала торговельні зв'язки з партнерами 95 країн світу. Обсяг експорту товарів становив 547,3 млн. дол. США, імпорту – 437,2 млн. дол. США. А сальдо зовнішньої торгівлі товарами було позитивне.

Щодо інвестицій, то найбільшими інвесторами для Черкащини є такі країни – Кіпр, Великобританія, Німеччина, Франція та США. Найбільшу зацікавленість країни-інвестори Черкаської області виявляють до таких галузь економіки, як підприємства хімічної та нафтохімічної промисловості, де зосереджено 107,2 млн. доларів США.

Отже, ми бачимо, що Черкаська область має добрі напрацювання у зовнішньоекономічних зв’язках та має гарні перспективі для подальшого розвитку економіки у області.

Отже ми дали економіко-географічну характеристику Донецької, Черкаської, Запорізької областей, промислових підприємств цих областей, сільськогосподарських підприємств, оцінили їх рекреаційний потенціал, ознайомились з особливостями природи та окремих природних компонентів, результатами дії сучасних і минулих фізико-географічних процесів, забрудненням довкілля, географічними пам'ятками та унікальними природними об'єктами; оволоділи методами суспільно-географічних досліджень, збору, обробки, аналізу фондових матеріалів.