Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт.docx
Скачиваний:
88
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
12.9 Mб
Скачать

53,1 22,6 6,7 6,4 4,5 3,4 3,3

На підприємствах промисловості зосереджено 1175 млн.дол.США (46,7% загального обсягу прямих інвестицій області), у т.ч. переробної – 990,9 млн.дол. та добувної – 163,3 млн.дол.США. Серед галузей переробної промисловості у металургійне виробництво та виробництво готових металевих виробів унесено 606,6 млн.дол. прямих інвестицій (24,1% від загального обсягу інвестицій), у виробництво іншої неметалевої мінеральної продукції – 151,5 млн.дол.США (6%), виробництво харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів – 85,8 млн.дол.США (3,4%), машинобудування – 51 млн.дол.США (2%). Серед інших видів економічної діяльності, на розвиток яких залучався іноземний капітал, виділяються операції з нерухомим майном, оренда, інжиніринг та надання послуг підприємцям – 415,2 млн.дол.США (16,5%), торгівля, ремонт автомобілів, побутових виробів та предметів особистого вжитку – 252 млн.дол.США (10%), фінансова діяльність – 245 млн.дол. США (9,7%), надання комунальних та індивідуальних послуг, діяльність у сфері культури та спорту – 244,8 млн.дол. (9,7%) [14].

Загальний обсяг прямих інвестицій (акціонерний капітал) з області в економіку країн світу на 1 січня 2012 рік склав 5939,8 млн.дол. США, що в загальному обсязі прямих інвестицій з України становить 86,1%. Майже весь обсяг вкладень області (99%) спрямований в економіку Кіпру.

В Донецьку проводиться Міжнародний Інвестиційний Саміт – найбільший для України бізнес-форум [ 58].

Донецьк увійшов у число головних ділових центрів світу. В Донецьку зосереджені головні офіси найбільших компаній України, – фінансово-промислові групи System Capital Management, ДТЕК, Метінвест Холдінг, Індустріальний Союз Донбасу, Укрінвест, HarvEast Holding, UMG. Останнім часом, Донецьк все частіше називають «діловою столицею України».

Авторитетне видання "Forbes" визнало Донецьк кращим містом України для ведення бізнесу за такими показниками як купівельна спроможність громадян, інвестиційний клімат, економічна стійкість, інфраструктура та комфорт [43].

Висновки. Донецька область – один із значних суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності в Україні. В останні роки за обсягом зовнішньоторговельного обсягу товарів вона поступається тільки місту Києву та Дніпропетровській області, а за експортом посідає перше місце. За обсягом імпорту товарів упродовж проаналізованого періоду Донецька область посідає третє місце після Київської та Дніпропетровської області. Сальдо зовнішньої торгівлі додатне Позитивне сальдо виникає в умовах успішної конкуренції регіону на зовнішніх ринках Основним партнером зовнішньоекономічної діяльності області є Російська Федерація, друге місце займає Ліван, третє – Туреччина.

Розглядаючи товарну структуру експорту Донецької області можна сказати, що найбільшим попитом користується недорогоцінні метали та вироби з них, а також мінеральні продукти.

Розглянемо найвизначніших експортерів Донецької області – металургійна галузь (Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча, Металургійний комбінат«Азовсталь»,Єнакієвський металургійний заводта ін.), машинобудівна (Концерн«Азовмаш», Концерн«Укрвуглемаш»,НКМЗта ін.) та харчова промисловість (Концерн «АВК»,«Київ-Конті»,Артемівський завод шампанських винта ін.).

Розвитку зовнішньоекономічних з'язків сприяло укладення облдержадміністрацією угод про торговельно-економічне, науково-технічне та культурне співробітництво Донецької області з областями Російської Федерації, а також регіонами Білорусі, Казахстану, Узбекистану, Грузії, Китаю, Польщі. Розвитку зовнішньоекономічних зв'язків буде також сприяти презентація Донецької області в Європарламенті в Брюсселі.

Донецька область має всі умови для залучення іноземних інвестицій - вигідне географічне розташування, вихід до моря, та зацікавленого сусіда-партнера – Росію. Прямі іноземні інвестиції спрямовані на виробництво кондитерських товарів, напоїв, тютюну і, на жаль, значно меншими інвестиціями в машинобудування, металургійну та хімічну промисловість.

Область добре розвинена, та має всі умови для ведення бізнесу та підписання угод міжнародного значення.