Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт.docx
Скачиваний:
90
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
12.9 Mб
Скачать

2.5. Туризм та рекреація

Запорізька область розташована в південно-східній частині України на чорноземах степової зони, крім потужного промислово - енергетичного потенціалу, має досить цінні природні та історико-культурні ресурси, що створює сприятливі умови для сталого розвитку туристичної та курортно-рекреаційної сфери (рис. 2.18.).

Рис. 2.18. Туристичний потенціал Запорізької області по районах

(побудовано автором за даними [15])

Територія області з населенням близько 1 787 426 чол. (станом на 1 травня 2012 р.), займає 27,18 тис. кв. км, і має розвинену систему транспорту: залізничного, автомобільного, водного та авіаційного.

Важливе значення мають:

  • наявність на півдні області азовського морського узбережжя загальною протяжністю близько 380 км;

  • природного ареалу в басейні р. Дніпро;

  • залишки колишніх плавнів історичного Великого лука.

Своєрідністю краю є унікальне поєднання природних умов, ландшафтів, різноманітних рекреаційних ресурсів із рядом емоційно потужних пам’яток історії, археології, монументального мистецтва та архітектури. Сприятливий клімат, чудові прибережні пейзажі Дніпра, джерела мінеральної води і лікувальні грязі, ласкаве, тепле Азовське море приваблюють туристів.

В цілому курортні та рекреаційні території складають майже 15% території області. Всього на Азовському узбережжі та в акваторії р. Дніпро в регіоні функціонує понад 500 оздоровчих установ.

У межах області розвідані та використовуються мінеральні води та лікувальні грязі практично всіх відомих бальнеологічних типів. В оздоровчих і лікувальних цілях широко використовується озокерит та спелеотерапія.

У загальній кількості оздоровчих закладів 66 % перебувають у колективній власності, 20,6 % – державній, 5,7 % – комунальній та 7,7 % – у приватній. Причому в останні роки, питома вага оздоровчих закладів, що знаходяться у приватній власності, збільшується. В цілому це позитивно впливає на поліпшення якості послуг, але призводить до збільшення вартості відпочинку. Зокрема, з 1995 р. вартість санаторно–курортних послуг збільшилась майже у 18 разі.

Міста Бердянськ, Приморськ, смт. Кирилівка і інші місця відпочинку в Приазов'ї користуються великою популярністю як курортні. Значну роль у розвитку регіону відіграло прийняття Верховною Радою України 11.01.2005 Закону України «Про оголошення лікувально-оздоровчої території м. Бердянськ курортом державного значення».

Основу курортних ресурсів Запорізької області складають лікувальні грязі, мінеральні води і м'який клімат. Запаси лікувальних грязей знаходяться на півдні в приморських лиманах, солоних озерах (Велике і Червоне поблизу Бердянська). На базі цих родовищ функціонують курорти Бердянськ та Кирилівка. Родовища мінеральних вод приурочені в основному до південних районах області - Якимівського, Приазовського, Приморського, Бердянському. Переважають води низької мінералізації і складного хімічного складу (гідрокарбонатні сульфатно-хлоридні і хлоридно-сульфатні магнієво-натрієві кальцієво-натрієві, гідрокарбонатно-хлоридні натрієві і хлоридно-гідрокарбонатні натрієві поблизу селищ Бабановка, Ботіево, Приморський Посад, м. Мелітополь). Ці води використовуються для розливу під назвою "Мелітопольська". Біля Бердянська виведені на поверхню хлоридні натрієві води з високою мінералізацією, що містять йод і бром. У санаторіях Бердянська застосовують також ропу солоних озер, на курорті Кирилівка - ропу Углюкского лиману. Функціонують в Бердянську бази відпочинку: «Азовчанка», "Бригантина", "Південний берег", дитячі оздоровчі табори: "Весна", "Червона гвоздика", "Іскра"," Факел "," Мрія ", морський курорт" Ореанда " , оздоровчий комплекс "Золотий Берег", пансіонати: "Агарський мис", "Бердянськ-Асторія", "Славутич", "Зв'язківець"; санаторії: "Азов", "Бердянськ", "Лазурний", "Приазов'я", "Нафтохімік України ". У Приморську функціонують пансіонати:" Берізка "," Дорожник "," Перли ", оздоровчий комплекс" Мотор ", туристсько-оздоровчий комплекс" Перлина ". У Кирилівці функціонірут бази відпочинку: «Буревісник», «Діана», «Золоті піски»," Троянда ", дитячий оздоровчий табір" Зміна "і санаторій" «Кирилівка ".

Запорізька область має 310 територій і об'єктів природно-заповідного фонду, у тому числі Заповідник “Хортиця”, кургани III – I тис. до н. е. в м. Біленькому, історико-архітектурні пам'ятки V – III ст. до н. е. у селах Великій Знам'янці і Балках, частину філії Українського степового заповідника “Кам'яні Могили”,Дніпрогес та ін.

З кожним роком збільшується кількість туристів Запорізької області (рис. 2.5.2), у тому числі тих із них, метою відвідування яких були відпочинок та лікування. Зростає також питома вага дітей серед туристів: якщо у 2003 р. їх було 5,6 %, то у 2010 – 16,9 %, а у 2011 – 19 % [38].

Рис. 2.19. К-ть туристів Запорізької області за період 2007 – 2011 рр. (побудований автором за даними [83])

Основні види туризму, які розвинені в Запорізькій області:

  1. Лікувальний туризм:

− кліматолікувальний;

− бальнеолікувальний;

− морелікувальний;

− грязелікувальний;

− плодоволікуваний;

− молоколікувальний тощо.