Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт.docx
Скачиваний:
88
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
12.9 Mб
Скачать

Розділ 3 економіко-географічні особливості черкаської області

    1. Суспільно-географічне положення

Черкаська область розташована у центральній частині України, в басейні середньої течії Дніпра. Межує на півночі з Київською, на сході – з Полтавською, на півдні – з Кіровоградською і на заході – з Вінницькою областями (рис 3.1).

Рис. 3.1. Черкаська область на карті України

Площа Черкаської області становить 20,9 тис. кв. кілометрів, що складає 3,5 % території держави (18 місце в Україні) [86].

Область простягнулася із південного заходу на північний схід на 245 км, із півночі на південь – на 150 км. Крайня північна точка лежить неподалік від села Кононівка Драбівського району, південна – поблизу села Колодисте Тальнівського району, західна – біля села Коритня Жашківського району, східна – неподалік села Стецівка Чигиринського району. За математичними розрахунками географічним центром області є точка поблизу села Журавки Городищенського району [73].

Територія Черкаської області в цілому рівнинна і умовно поділяється Дніпром на дві частини – правобережну і лівобережну. Переважна частина правобережжя розміщена в межах Придніпровської височини з найвищою точкою області, що має абсолютну висоту 275 м над рівнем моря (поблизу Монастирища). В прилягаючій до Дніпра частині правобережжя знаходиться заболочена Ірдино-Тясминська низовина, а також підвищення – Канівські гори. Низинний рельєф має лівобережна частина області, яка розташована в межах Придніпровської низовини.

Черкаська область не омивається морями, але завдяки, річці Дніпро, яка є судноплавною, має вихід до Чорного моря.

Черкаська область має вигідне транспортно-географічне положення. Через неї пролягають залізничні та автомобільні магістралі, що сполучають право- і лівобережні райони України, а водний дніпровський шлях дає вихід до Чорного моря. Територію Черкаської області перетинає велика кількість залізничних доріг і автомобільних магістралей. Залізниці зв'язують південь і північ України, а основні автомобільні магістралі сполучають захід і схід держави. Залізничні перевезення в області забезпечують підприємства й організації Шевченківської дирекції залізничних перевезень. Дирекція розташована на перетині двох головних напрямків: Москва-Одеса та Донбас-Карпати. Довжина колії становить 840 км [79].

В Черкаській області дуже активно розвивається річковий транспорт. Функціонує Черкаський річковий порт і три пристані в м. Канів, смт. Іркліїв і с. Адамівка. Річковим транспортом виконується доставка народногосподарських вантажів по Дніпру.

Область має дуже вигідне сировинне положення. Вона межує з Кіровоградською областю, по території якої простягається «Український Щит», яка багата на металеві та неметалеві корисні копалини. На території Полтавської області є родовища нафти і природного газу, тому дана область може повністю забезпечити свої сировинні потреби.

Черкаська область має дуже потужні ринки збуту. Зовнішня торгівля товарами Черкаської області здійснювалась з партнерами зі 103 країнами світу. У географічній структурі експорту частка країн Азії склала 35,2%, Європи – 27,5%, країн СНД – 26,9%, країн Америки та Африки – по 5,2% (рис. 3.2).

Рис. 3.2. Географічна структура експорту підприємств Черкаської області за січень-травень 2012 р.

(побудовано автором за даними [73])

Порівняно з січнем–травнем 2011 року відбулося зростання обсягу експорту товарів до країн Америки – в 3,1 рази, країн Європи – в 1,6 рази, Азії – на 26,2%. Експорт товарів зменшився до країн СНД на 6,9%. Експорт товарів до країн ЄС склав 26,8% від загального обсягу і збільшився порівняно з відповідним періодом попереднього року в 1,6 рази [73].

Таким чином, Черкаська область займає дуже вигідне економіко-географічне положення. Вона знаходиться в центрі України, по її території проходять важливі транспортні шляхи з Європи в Азію, з Азії в Європу. Негативним в ЕГП є те, що область не омивається морями і не має виходу до державного кордону.