Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт.docx
Скачиваний:
88
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
12.9 Mб
Скачать

3.4. Економіка регіону

Черкаська область - одна з провідних в Україні виробників продукції сільського господарства і харчової промисловості, особливо цукру. Промисловість області представлена ​​в основному підприємствами харчової промисловості. Тут працює більше десятка великих і середніх по потужності цукрових заводів. Серед інших галузей промисловості варто виділити хімічний комплекс, який представлений рядом підприємств, з числа яких виділяються два особливо великих - ВАТ "Азот" і ВАТ "Черкаське хімволокно". За структурою господарства область є індустріально-аграрною. У сукупності валової продукції величезну роль відіграє промисловість (36%) і сільське господарство (27%). Відноситься до центрального економічного району [14].

В області працюють понад 300 промислових підприємств, які виробляють електроенергію, видобувають вугілля, випускають мінеральні добрива, аміак, хімічні волокна, обчислювальну техніку, технологічне обладнання для переробної галузі, машини та обладнання для тваринництва і кормовиробництва, товари народного споживання. У харчовій промисловості найбільшого розвитку набули такі галузі, як цукрова, м'ясопереробна, молочна, лікеро-горілчана, консервна. Протягом двох минулих років заводи спиртової та лікеро - горілчаної промисловості області освоїли виробництво 17 нових видів алкогольних напоїв. Один з кращих в Україні «Золотоніський лікеро горілчаний завод». Його торгову марку «Златогор» презентує понад 30 видів лікеро - горілчаних виробів. Про високу якість продукції заводу свідчать призи і нагороди міжнародних конкурсів в Парижі та Мадриді. Черкащина славиться і своїм оригінальним пивом, зокрема такими марками, як «Князь», «Черкаське бурштинове» (закритого акціонерного товариства «Черкаське пиво»), «Казбет» і «999» (заводу «Богдан»).

Уманський консервний завод, Золотоніський підприємство «Універсал», Катеринопільський, Корсунь - Шевченківський плодоконсервні заводи відомі своїм широким асортиментом продукції, яка реалізується в регіонах України, державах СНД, Німеччини, Данії, Австрії, країнах Прибалтики.[Черкаси. – Режим доступу wikipedia.org] Широко відома продукція підприємств хімічної галузі області: мінеральні добрива, хімічні волокна, лакофарбові матеріали, хімічні реактиви, розчинники, препарати догляду за автомобілем, плівки полімерні, лікарські препарати. Підприємства медичної промисловості області освоїли і виробляють широкий асортимент ліків, медичних препаратів, медичної вати та виробів з неї. Досить серйозне місце в економіці Черкаської області займає машинобудівний комплекс, що включає в себе підприємства приладо - і машинобудування для легкої, харчової промисловості, сільського господарства, які виготовляють верстати і складне технологічне обладнання. В області діє понад 300 промислових підприємств. У структурі промислового виробництва за минулий рік переважають харчова (36,2%) та хімічна (28,4%) промисловості. На частку машинобудування та металообробки припадає 7,6%, електроенергетики - 11,8%, легкій промисловості - 4,7%. Підприємства виготовляють також пральні машини, телевізори, побутові годинник, телефонні апарати, електром'ясорубки, фарфоропорцелянового і майолікові вироби та широкий асортимент інших виробів культурно-побутового призначення.

Провідним молокопереробним підприємством області є ЗАТ «Юрія», яке випускає понад 50 видів молочної продукції, що користується попитом у багатьох областях України. Також широко відома продукція молокозаводів області торгових марок «Молочний світ», «Білосвіт» [14].

«Черкаська бісквітна фабрика» - нове підприємство володіє сучасними технологіями виробництва. Її потужності щорічно забезпечують виробництво до 18 тис. тонн різноманітних видів кондитерських виробів: печива, вафель, цукерок, шоколадно-вафельних тортів.