Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЭДУ 184.doc
Скачиваний:
69
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
1.24 Mб
Скачать
  1. Охарактеризуйте тарифні інструменти торгівельної політики України

Митний тариф – це податок, який установлюється на імпорт товарів з метою підвищення їхньої ціни на ринку країни-імпортера та забезпечення безпосередніх надходжень до державного бюджету. Основними мотивами використання митного тарифу можуть бути:

а) захист національного товаровиробника; б) наповнення державного бюджету країни.

Тарифне регулювання зовнішньої торгівлі застосовується в Україні з використанням таких інструментів: митного тарифу, класифікації товарів відповідно до товарної номенклатури зовнішньоекономічної діяльності, визначення країни походження товару, його митної вартості, а також застосування системи митних пільг та преференцій.

Митно-тарифне регулювання зовнішньоторгівельної діяльності в Україні почало розвиватися з 1991 р. Правовою основою його став Закон України "Про Єдиний митний тариф. З окремими країнами Україна уклала угоди про вільну торгівлю, а також угоди про надання режиму найбільшого сприяння чи національного режиму.

У наш час більшість країн використовують комбіновані товарні номенклатури, побудовані на основі Гармонізованої системи опису та кодування товарів (ГС), яка була розроблена Всесвітньою митною організацією. Україна також приєдналась і застосовує ГС з 1991 р. Під ГС розуміється номенклатура, яка містить в собі товарні позиції, субпозиції та цифрові коди. ГС забезпечує стабільність і передбачуваність класифікації товарів у митних тарифах, і тим самим систем митного регулювання усіх країн — учасниць.

В Україні застосовуються такі види мита: адвалерне (що нараховується у відсотках до митної вартості товарів та інших предметів, які обкладаються митом); специфічне (нараховується у встановленому грошовому розмірі на одиницю товарів та інших предметів, які обкладаються митом); комбіноване (поєднує обидва ці види митного обкладення). З метою захисту економічних інтересів України можуть застосовуватися особливі види мита: спеціальне мито; антидемпінгове мито; компенсаційне мито. В світовій практиці і в Україні використовується також сезонне мито, яке встановлюється в основному на окремі товари на певний період (в Україні не більше чотирьох місяців).

Отже, враховуючи кращі зразки практики країн – членів Європейського Союзу, доцільно було б більш активно поєднувати тарифне регулювання з антидемпінговими розслідуваннями, нетарифними методами регулювання та субсидіями національним товаровиробникам. В аспекті наповнення бюджету – ширше використовувати акцизи та розширювати базу оподаткування.

  1. Реклама в міжнародній економічній діяльності України

Ефективний вихід українських товаровиробників на зовнішні ринки потребує активного використання усього арсеналу просування продукції, який використовується у світі. У цьому сенсі реклама є важливим засобом проникнення на міжнародні ринки, засобом контролю за ринком національним, інструментом конкурентної боротьби та фактором розвитку виробництва.

Реклама в міжнародній економічній діяльності є засобом впливу на свідомість іноземних цільових аудиторій з метою сприяння експорту продукції, пошуку партнерів по міжнародному інвестиційному співробітництву або реалізації інших комерційних завдань. Міжнародна реклама, на відміну від реклами, яка спрямовується на внутрішній ринок, має враховувати особливості споживання та ринкової поведінки фізичних і юридичних суб’єктів за кордоном, характер іноземного правового регулювання, наявність інших нормативних джерел та регламентуючих інститутів національного та міжнародного рівнів.

Міжнародна реклама виконує кілька функцій: вона інформує про виробника та його товар, формує та підтримує їх образ, ставлення до них, психологічний характер їх сприйняття. Технічно на рекламному ринку відбувається продаж послуг суб’єктом рекламної діяльності рекламодавцеві. Роль суб’єкта рекламної діяльності може відігравати спеціалізоване рекламне агентство або рекламний відділ одного із засобів масової інформації. Рекламодавцем здійснюється оплата рекламних послуг відповідно до існуючих тарифів. З відповідних коштів формується прибуток рекламного агентства у формі комісійної винагороди рекламного агентства, а також оплати відповідних творчих робіт.

Важливою рисою ефективної реклами є цілеспрямованість — націленість на певний контингент покупців, на конкретну групу споживачів.