Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЭДУ 184.doc
Скачиваний:
69
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
1.24 Mб
Скачать
  1. Проблеми та перспективи участі України в снд

Україна здійснює розвиток співробітництва в рамках СНД з урахуванням обраного державою стратегічного курсу на європейську та євроатлантичну інтеграцію.

Свою діяльність у рамках СНД вітчизняна дипломатія здійснює на основі визначених керівництвом держави концептуальних засад участі Укр в СНД.

Виходячи з національних інтересів, Укр не підписала Статут СНД. Таким чином, вона має в СНД юридичний статус асоційованого члена,і не більше. Україна не бере участі в Митному та Платіж­ному союзах.

Сьогодні інтеграційні спроби розгортаються на якісно новому етапі. Якщо раніше країни переживали досить глибоку кризу, то сьогодні можна говорити про економ стабілізацію і навіть ек зростання. Водночас дається взнаки тягар колишніх проблем. Така тяжка спадщина для Укр — нагромаджений зовнішній борг (передусім перед Росією й Туркменістаном).

В умовах посилення конкуренції на світових ринках національні виробники прагнуть зміцнити свої позиції на ринках країн СНД, хоча в цьому разі коректніше говорити про «перезавоювання» цих ринків, зокрема і в конкуренції з виробниками третіх країн. А інструментом такого зміцнення можуть стати й субрегіональні економічні угруповання. Таким чином, на нашу думку, у перспективі на території СНД й далі розвиватиметься процес формування субрегіональних угруповань. Це постійно ставитиме перед Україною проблему відпрацювання своєї позиції, що неможливо без чіткого визначення національних економ інтересів і місця України у світі загалом і Євразійському регіоні зокрема.

Безумовною є тісна співпраця України у сфері ек співр-ва з країнами колишнього СРСР як історично пов’язаними, в минулому географічноцілісними господарськими одиницями. Але при всьому цьому у співроб-ві Укр та СНД спостерігаються наступні проблеми: 1)сировинна, енергетична та збутова залежність У від РФ та кр-н СНД, що блокуються з нею у ек сфері, 2)деформована географ струк-ра Е та І, а ж до монопольної залежності від окремих кр-н СНД, 3)дискремінаційна пол-ка окрем держав СНД щодо У (квотування на укр-ки труби,цукор, велика кіл-ть антидемп-их процесів), 4)низька конкурентоспром-ть укр-ої прод-ії, 5)неплатоспром-ть основних суб-в ЗЕД та велика кіл-ть товарообмінних операцій, 6)недійова сис-ма митного контролю – як наслідок, значні обсяги контробанди, 7)нерозвиненність інфрастр-ри МЕД, в тому числі інформаційної, 8)значна кіл-ть фіктивних інозем-их інвестицій, 9)значна еміграція висококваліфікованих спеціалістів та претік нелегалів (в основному з країн Середньої Азії), 10)значна зарегульованість зовнішньоек операцій з окрем кр-ми СНД, 11)значний зовнішній борг У та його неврегульованість, проблема обслуг-ня і через це- намагання окрем-их російських струк-р зкупити укр-ку власність за борги. Незважаючи на все вище зазначене, кр-ни СНД залишаються пріорітетними ек партнерами У.

  1. Співробітництво України з Організацією Чорноморського економічного співробітництва

Україна є однією з одинадцяти країн, що 25 червня 1992 р. підписали Стамбульську декларацію про Чорноморське економічне співробітництво /ЧЕС/, в якій були визначені загальні рамки діяльності цього міждержавного об’єднання.

Організація ЧЕС визначає основні напрями співробітництва:

- торгівля та економічний розвиток;

- банківська справа і фінанси;

- зв'язок;

- енергетика;

- транспорт;

- сільське господарство і агропромисловість;

- охорона здоров'я і фармацевтика;

- охорона навколишнього середовища;

- туризм;

- наука і техніка;

- обмін статистичними даними та економічною інформацією;

- співробітництво між митними та іншими прикордонними органами;

- контакти між людьми;

- боротьба з організованою злочинністю, незаконною торгівлею наркотиками, зброєю та радіоактивними матеріалами, з усіма актами тероризму та нелегальною міграцією.

В рамках Організації Україною підписано низку регіональних угод та Меморандумів:

- Угода про співробітництво у боротьбі зі злочинністю, зокрема організованою;

- Угода про співробітництво у галузі запобігання та ліквідації наслідків природних та техногенних катастроф;

- Меморандум з розвитку водних магістралей та Меморандум зі спільного розвитку автомагістралі „Чорноморське кільце”.

- Угода про спрощення візових процедур для підприємців

- Меморандум про взаєморозуміння з розвитку морських магістралей у регіоні ОЧЕС

-Меморандум про скоординований розвиток Чорноморського транспортного кільця швидкісних автомагістралей

- Угода про спрощення візового режиму для водіїв вантажного автотранспорту.

У сферах запобігання надзвичайним ситуаціям та співробітництва правоохоронних органів завершено підготовку до започаткування діяльності мереж офіцерів зв’язку з метою здійснення координації країн-членів на зазначених напрямках.

Україна бере активну участь в діяльності галузевих допоміжних органів ОЧЕС.