Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЭДУ 184.doc
Скачиваний:
69
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
1.24 Mб
Скачать
  1. Виставки та ярмарки в міжнародній економічній діяльності України

У сучасних умовах розвиток виставково-ярмаркової діяльності є одним з ефективних методів забезпечення розвитку економіки України, сти-мулювання інновацій, структурних змін на користь високотехнологічних ви¬робництв, просування передових вітчизняних технологій, товарів і послуг на внутрішній і зовнішній ринки. Всесвітня асоціація виставкової діяльності (UFI), членом якої є Вис-тавкова федерація України (ВФУ), прогнозує подальший динамічний розви¬ток виставкового бізнесу. На сьогодні лідерами серед українських операторів є такі найбільші виставкові оператори: “ “КиївЕкспоПлаза” (Київ), “Міжнародний виставковий центр” (Київ), “Прем’єр-ЕКСПО” (Київ) тощо.

Виставкова діяльність в Україні добре вписується в розбудову ринко¬вої економіки, яка формується. Вони дають можливість швидко вивчити ри¬нок і зібрати в короткий термін необхідну інформацію. Це найбільш вигідне місце для позиціювання підприємства, формування партнерських договірних відносин із посередниками, споживачами, іншими господарюючими суб'єк¬тами ринку.

Представлені на виставці нові товари та послуги ха¬рактеризують зміни і тенденції, властиві певній галузі в даний час. А сьогодні, як відомо, своєчасне отримання необхідної інформації може сприяти створенню пев¬ної конкурентної переваги за умов швид¬кої та правильної реакції фірми.

В Україні зародження виставкової справи існуючого світового зразка по¬чалося на початку 90-х років, тому цей вид бізнесу є досить молодим і перспек¬тивним. Разом з тим, вже сформувались певні тенденції розвитку національного виставкового бізнесу, які можна вважати позитивними:

• дедалі зростає частка спеціалізова¬них виставкових та ярмаркових заходів у загальній їх кількості;

• більшій частині заходів, що прово¬дяться а Україні, надається статус міжна¬родних;

• окреслюються лідери серед компаній-організаторів на українському ринку;

• компанії-організатори тяжіють до спеціалізації (діяльність за певними тема¬тиками, робота з окремими галузями).

Заради підвищення ефективності науково-технічних та промислово-торговельних виставок для розвитку народного гос¬подарства України, розробили правові бази з питань здійснення виставкової діяльності, та визначели напрями її діяльності, це:

- підготовка пропозицій до щорічних програм участі України у виставках за кордоном;

- підвищення рівня виставкової діяльності, посилення її впливу на науко¬ во-технічне та технологічне оновлення вітчизняного виробництва;

- запровадження міжнародного досвіду з організації виставок, сприяння інтеграції виставкових організацій України у міжнародний виставковий рух;

- розробка і координація планів реалізації виставкових заходів в Україні. Тощо.

  1. Аукціони в міжнародній економічній діяльності

Одним із способів міжнародної торгівлі є аукціон. Аукціони - публічний продаж товарів, цінних паперів, майна підприємств, творів мистецтва та інших об'єктів, яка проводиться за заздалегідь встановленими правилами і шляхом цінового змагання між покупцями. На аукціоні здійснюється торгівля товарами, які мають індивідуальні особливості і властивості. Це виключає можливість заміни партій однакових за назвою товарів, тому що вони можуть мати різні властивості - якість, зовнішній вигляд, смак. Тому аукціонні товари до продажу на аукціоні повинні бути оглянуті або дегустовані покупцем. Попередній огляд є обов'язковою умовою аукціонної торгівлі, тому що ні влаштовувачі аукціону, ні продавці після продажу товару з аукціону не приймають ніяких претензій відносно якості товару. Основними предметами торгу на міжнародних аукціонах є такі товари як немита вовна, хутра, чай, тютюн, овочі, фрукту, квіти, риба, тропічні породи лісу, худоба (в основному коні). Нажаль такий вид аукціону не є популярний і притаманний для Україні. В нас користуються попитом земельні аукціони, аукціони з продажу майна підприємств. Протягом останніх років обсяги продажу земельних ділянок несільськогосподарського призначення значно зросли по всій Україні . У проведенні аукціону розрізнюють чотири стадії: підготовка аукціону, огляд товарів, аукціонний торг, оформлення і виконання аукціонної угодиї. Головною стадією аукціону є торг, під час якого і здійснюється купівля-продаж товарів. Перевага аукціонної торгівлі полягає в тому, що вона зручна і для постачальників і для покупців завдяки зосередженню великої кількості різних товарів і залученню велик. кількості покупців. В Україні аукціони розповсюджені

Центри аукціонної торгівлі. Норка - Нью-Йорк, Монреаль, Лондон, Копенгаген, Осло, Стокгольм, Санкт-Петербург; немита вовна є Лондон, Ліверпуль, тютюном є Нью-Йорк, Амстердам, Бремен, квітами - Амстердам, овочами та фрукти - Антверпен та Амстердам, рибою - США і порти західноєвропейських країн (крім Ісландії і Норвегії), кіньми - Довіль (Франція), Лондон та Москва.