Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЭДУ 184.doc
Скачиваний:
69
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
1.24 Mб
Скачать
  1. Особливості становлення ринку послуг у відкритій економіці України

Торгівля послугами відіграє особливу роль у міжнародній економічній діяльності України. Позитивним явищем для України є порівняно значний розвиток сфери послуг, який розпочався в 2000 р. і триває й досі Це відбувалось завдяки наявності таких особливо важливих для торгівлі послугами переваг міжнародної економічної діяльності, як сприятливе географічне розташування ( в економічній термінології – транзитний статус), наявність відповідно до історичних традицій участі в міжнародній торгівлі розгалуженої транспортної інфраструктури рухомого складу. Цей транспортний потенціал , порівняно з переважною частиною економіки, розглядатись як достатньо потужне джерело валютних надходжень. Отже, можна відзначити, що позитивним явищем для України є порівняно значний розвиток сфери послуг. У послуг як виду економічної діяльності є низка об’єктивних переваг, які мають велике значення для трансформаційної економіки України.

Так, інвестиції, взагалі кошти, які вкладаються у сферу послуг, мають, як правило порівняно невеликий термін окупності. Відносно менші обсяги капіталу, що потрібні для організації виробництва, означають більші можливості для бізнесу, створення робочих місць.

Але структура сфери послуг, яка бере участь у міжнародному співробітництві є дещо гіпертрофованою. На транспортні послуги припадає –85% ,зокрема на трубопровідний транспорт –67% (Н-д: для Росії, Європейського Союзу транспортні послуги становлять ¼ від загального показника експорту послуг). Водночас рівень експорту ділових, туристичних послуг, а тим більше послуг інформаційних та таких, що пов’язані з докладанням висококваліфікованих виробничих зусиль, не відповідає потенціалу України. Проте останнім часом спостерігається стрімкий розвиток цих послуг. Також в Україні туристична індустрія перебуває в стадії становлення як самостійний сектор економіки. Обсяг в'їзного туризму зріс на 31,8% порівняно з минулими роками, стрімко скорочується кількість одноденних відвідувачів.

Структура транспортних послуг комунікацій у системі України в Міжнародну транспортну мережу характеризується широкою номенклатурою: до неї входить залізничний, автомобільний, морський, річковий, авіаційний та інші види транспорту.

Розвиток страхової галузі в Україні супроводжується появою значної кількості малих страховиків

Також відбулося становлення виробничо-комерційних послуг, які входять до системи міжнародної

торгівлі послугами - це: лізинг; франчайзинг; інжиніринг; ліцензійний обмін; міжнародні орендні операції.

  1. Видова структура міжнародних послуг України

Послуга – це цілеспрямована дія економічного змісту, результат якої виражається в термінах споживання вартості та проявляється як задоволення конкретної потреби людини. Основою в цій сфері постає частка транспортних послуг − 82,7%, особливо послуг трубоп-ровідного транспорту

Специфіку окремих видів послуг України визначає характер учасників ринку послуг і порядок їх взаємодії, технологія надання послуг та їх природа і мета. Інакше кажучи, характер їх учасників і факторів, а саме: суб’єктів послуг; предметів і об’єктів послуг; взаємин між учасниками ринку послуг; механізм реалізації послуг.

Згідно з класифікаційними критеріями МВФ виділяє такі види послуг, які присутні в Україні це: морські перевезення; транспортних послуг; подорожі; приватні послуги та інші офіційні послуги. Структура транспортних мереж характеризується широкою номенклатурою: до неї входить залізничний, автомобільний, морський, річковий, авіаційний та інші види транспорту.

Пропозицію інформаційних послуг на українському ринку можна поділити на три основні сектори:

– чисто інформаційні послуги , інформаційно-консалтингові послуги, тобто послуги, які мають ознаки як інформаційного, так і консалтингового характеру ; консалтингові послуги (консультування із зовнішньоекономічної діяльності, юридичні консультації тощо).

Крім вище зазначених послуг до видової структури послуг України відносяться: фінансові; будівельні; професійні та ділові (юридичні, медичні тощо) комерційні; туристичні; аудіовузельні (теле-, відео-кінематографічні)

Також виділяють виробничо-комерційні послуги, які входять до системи міжнародної

торгівлі послугами які присутні в Україні - це: лізинг; франчайзинг; інжиніринг; ліцензійний обмін; міжнародні орендні операції.

Відбувається збільшення частки послуг у структурі українського імпорту. Україна закуповує транспортні, комунікаційні, будівельні, фінансові, професійні послуги. У структурі імпорту транспортні послуги становлять 23,4%, подорожі − 4,2%, послуги зв'язку − 5,7%, фінансові та страхові − 8,3%, будівельні послуги − 2,3%, різні ділові, професійні та технічні послуги − 13,8%. У структурі експорту транспортні послуги замають провідне місце і головна частка припадає на трубопровідний транспорт. Також питому вагу складає залізничні , морські, автомобільні , повітряні послуги. У сфері послуг зайнято десь 65% населення України.