Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЭДУ 184.doc
Скачиваний:
69
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
1.24 Mб
Скачать
  1. Правові та інституційні засади розвитку співробітництва України з єс

На міжнародному рівні базовим правовим документом, який регулює процес європейської інтеграції України, є Угода про партнерство і співробітництво між Україною та ЄС.

Угода встановлює як рамки широкого політичного діалогу між сторонами, так і важливі економічні пріоритети. Важливою метою щодо цього є погоджена перспектива створення між Україною та Європейським Союзом зони вільної торгівлі.

Узагалі цей документ можна вважати одним з найважливіших міжнародних документів, які були коли-небудь підписані Україною. Фактично Угода встановила загальні принципи двостороннього співробітництва у сферах торгівлі, руху капіталів, здійснення взаємних платежів, кооперування в промисловості та агропромисловому секторі, науково-технічному співробітництву. В Угоді декларується підтримка Євросоюзом ринкового реформування української економіки.

Угода визначила порядок застосування режиму найбільшого сприяння, а також національного режиму для європейських компаній в Україні та вітчизняних у країнах ЄС. Україна отримала квоти на експорт з найбільш захищених від імпорту в ЄС товарних позиціях — текстилю, виробів зі сталі та ін.

У відносинах між Україною і ЄС діє ряд угод, які регламентують різні аспекти двостороннього співробітництва. Це, зокрема, такі акти:

-Угода між Європейськими співтовариствами та Україною про торгівлю текстильними виробами;

-Угода між Урядом України і Комісією європейських співтовариств про заснування представництва Комісії європейських співтовариств України та про його привілеї й імунітети;

- Угода між Урядом України і Комісією європейських співтовариств про створення Контактної групи щодо вугілля та сталі;

- Угода між Європейським співтовариством з вугілля та сталі й Урядом України про торгівлю сталеливарними виробами;

- Угода про співробітництво між Кабінетом Міністрів України та Європейським співтовариством з атомної енергії у галузі керованого термоядерного синтезу;

- Угода про співробітництво між Кабінетом Міністрів України та Європейським співтовариством з атомної енергії в галузі ядерної безпеки,а також інші документи, які стосуються сфер науково-технічного співробітництва, мирного використання ядерної енергії, включаючи торгівлю ядерними матеріалами, та ін.

  1. Інтеграційні процеси за участю країн регіону Центральної та Східної Європи та їх наслідки для України.

Найсуттєвішим інтеграційним процесов в країнах Центральної та Східної Європи є європейська інтеграція.

Що стосується інституційних рамок європейської інтеграції, то протягом 90-их років країнами Центрально-Східної Європи були підписані і вступили в силу так звані Європейські угоди з ЄС, метою яких було досягнення повного членства в Європейському Союзі, скорочення торгових бар'єрів, співробітництво в економічній, фінансовій, технічній і культурних сферах, а також ведення політичного діалогу.

Існують такі тенденції європейської інтеграції в країнах Центральної та Східної Європи:

Першою тенденцією виокремлює напрям до ринку.

Другою тенденцією є розвиток приватного сектору.

Наступною тенденцією виділяється відтворення макрорівноваги.

Формування конституційної держави - є четвертою тенденцією.

Наступною тенденцією є створення демократичних інститутів.

Ще однією тенденцією є переосмислення поняття національної спільності. Лише після цього може слідувати розвиток наднаціональних структур чи допуск у вже існуючі.

Останньою тенденцією виділяє нерівномірний ріст матеріального благополуччя населення.

Використання досвіду країн Центрально-Східної Європи дає можливість активно поглиблювати процеси ринкових перетворень і сприяти подальшій демократизації суспільств в сусідніх постсоціалістичних країнах.