Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Самостоятельная работа по механике.doc
Скачиваний:
58
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
2.53 Mб
Скачать

7. Віртуальний практикум з фізики

Цей вид практикуму є новим способом виконання лабораторних робіт із загального курсу фізики. Комп’ютерні моделі, які використовуються для проведення віртуальних лабораторних робіт у якості своєрідних експериментальних установок (комп’ютерних тренажерів), суттєво доповнюють реальні фізичні експерименти і допомагають студентам більш глибоко засвоїти суть фізичних процесів та явищ. У деяких випадках віртуальний практикум з фізики є єдиною можливістю для проведення лабораторних робіт.

Використання віртуальних лабораторних робіт дає можливість здійснити індивідуалізацію і диференціацію процесу навчання. У процесі виконання таких лабораторних робіт студенти можуть самостійно здійснювати самоконтроль і корекцію рівня своїх знань. Вони також одержують навички самостійної роботи з комп’ютером. Оволодіння технологією віртуальних вимірювань дає можливість студентам більш впевнено діяти в процесі виконання експериментальних лабораторних робіт.

Зрозуміло, що комп’ютерне моделювання не може підмінити реальний навчальний фізичний експеримент, в ході якого студенти вчаться здійснювати вимірювання з використанням різноманітних приладів і методик, розвивають свої дослідницькі здібності. Оптимальним для підготовки сучасного фахівця-дослідника є поєднання віртуальних лабораторних робіт з наполегливою роботою на лабораторному обладнанні, яке є в навчальній фізичній лабораторії.

Серед існуючих віртуальних практикумів з фізики як один з найбільш повних і досконалих на даний час слід виділити практикум, що як складова частина входить до інтерактивного курсу фізики «Открытая физика 1.1», розробленого в Московському фізико-технічному інституті. Саме його фізичні моделі автори посібника [62] вибрали як основу для створення власного оригінального варіанта методичних інструкцій щодо виконання 9 віртуальних лабораторних робіт з механіки, адаптованих до завдань експериментального практикуму, що функціонує на кафедрі експериментальної фізики Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна.

Студенти, які цікавляться фізикою, мають змогу придбати у роздрібному продажу ліцензовані навчальні мультимедійні диски «Открытая физика 1.1» чи «Открытая физика 2.6», розроблені Ю.В. Тихомировим за редакцією професора С.М. Козела. Ці інтерактивні навчальні курси містять лише комп’ютерні моделі фізичних явищ, але в них не наведені методичні матеріали, які регламентують виконання віртуальних лабораторних робіт з різних розділів фізики.

Користуючись посібником [62], студенти можуть самостійно чи за завданням викладача виконати певну кількість віртуальних лабораторних робіт з механіки, а потім обговорити і захистити одержані результати під час спілкування з викладачем, який контролює їх самостійну роботу. З особливостями самостійної роботи з виконання віртуального практикуму з основ класичної механіки можна ознайомитись на сайті http://www.physicon.ru/products12.html.

Таким чином, СРС є індивідуальною роботою, яку студентам доводиться виконувати в аудиторії, у фізичній лабораторії, в методичному кабінеті, в бібліотеці, в читальному залі, в комп’ютерному класі, а також у домашніх умовах. Тільки в процесі виконання різних видів самостійної роботи студенти можуть навчитись активно, осмислено і цілеспрямовано займатись вивченням загального курсу фізики і, зокрема, механіки.

Завдання викладачів полягає в тому, щоб навчити студентів використовувати відповідні технології навчання, контролювати хід виконання СРС і сприяти тому, щоб нелегка студентська праця була для студентів не важкою повинністю, а приємною необхідністю.

Додаток №1