Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
сверстанная шпора на укр яз.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
186.88 Кб
Скачать

Загальні уявлення про журналістику. Визначення журналістики.

1. Журналістика - найбільш стресова спеціальність. По шкалі стресів ж-ка - 3 місце. Багато жертв: Гонгадзе, Александров...

2. Успіх залежить від міри таланта. Ж-ка - ремесло?

3. Професія ж-та - самовдосконалення.

4. Величезна моральна відповідальність.

5. Вічне спілкування

6. Область універсальної духовної діяльності.

7. Ж-ка - це професія професій.

Ж-ка це:

* Форма суспільної і літературної діяльності по зборі, обробці і поширенню інформації через канали масової комунікації, під якими розуміються насамперед преса, радіомовлення, телебачення, інформаційні агентства, Інтернет, кіно, фото...

* Періодичні видання в цілому, а останнім часом і всі засоби масової інформації, включаючи електронні.

* Наукова дисципліна, що вивчає різноманітні проблеми даної спеціальності.

* Професія журналіста

* Ж-ка - це соціальний інститут, створений для забезпечення всебічного й об'єктивного інформування всіх суб'єктів громадського життя про соціальну дійсність, що необхідно для оптимального функціонування об-ва як саморегулюючої системи. (соціальна місія ж-ки - у формуванні суспільної думки і керуванні масовими емоціями. Ж-ка-вертикальный соц інститут, к-ий обслуговує і поєднує все суспільство. Саме головне й істотне визначення).

* Це історія сучасності. (У рад час зневажали історичним значення. Ж-ка - це дзеркало об-ва).

* Це бізнес.

Об'єкт ж-ки-вся дійсність. Суб'єкт - хто осущ. познавательнуюю деят-ть. Предмет - суспільно значима новина. Ж-ка: теорія й історія. Теорія - наука про сутність і специфіку ж-ки, її місці в стр-рі об-ва, її ф-циях і принципах... Теорія з явищ виводить закони.

Поняття про інформаційне суспільство.

Життя об-ва забезпечується різними соціальними інститутами. У соотв із з інформаційними нестатками в створило ж-ку. Її призначення - забезпечувати всю об-ную горизонталь і вертикаль всебічними і точними повідомленнями про навколишню дійсності. Далі визначення ж-ки як соціального інституту. Суб'єкти общ життя розташовані по всій тер інформаційного простору старны. Вони бідують для забезпечення нормальної своєї діяльності в точній, повній і об'єктивній інформації. = ж-ка вертикальний соціальний інститут. Якщо канали інформації на мить зламаються, то ми виявимося в середньовіччя. Ж-ка забезпечує соц регулюванні суспільства, суб'єкт соц керування. У дем об-ві роль ж-ки зростає.

Типи журналістської освіти. Перші у світі навчальні запоклажі, що розпочали підготовку журналістів. Ж-ка освіта в Україні.

Раніш ж-ка обходилася без спец утворення. Потім произв-во газети і журналу усе більш ускладнювалося. З'явилася фотографія у в.п. ХІХ. Потім - ТВ ж-ка. На рубежі 19-20 вв. сталивозникать уч закладу. 6 січня 1900-у Берліні. У 1902- у Лондоні.. Це були окремі частки закладу. Учили практики. Потім зрозуміли, що учити повинні педагоги.= злиття навчальної ж-ки з університетським утворенням. У Швейцарії в Цюрихском универе - у 1903р. У цьому ж і в США. Викладав Джон Пулитцер. У Росії - у 1904м прф права Владимиров. Але особливий розвиток ж-ка придбала в радянський час. У 1918 у Ком

інституті Свердлова - центральні газетні курси. У 1921 - Гос інститут Жур-ки (ГИЖ) у Москві. 1924 - секції газетної справи в Ком-м ун-рі трудящих Сходу і Заходу. З 1930 - створюються інститути і фак-ты ж-ки. =ж-яке утворення - надбання ХХ століття.

Три типи підготовки:

1. школа инструктажної освіти. Країни з тот режимом.

2. школа виховання інформатора. Країни Зап Європи, Англія, Скандинавія. Журналіст працює з фактами, а не з коментарями. В об-ві є фахівці, що зможуть прокоментувати. Свіжість новини. Погоня за смаженими новинами. Зайнятість людей. Відчуженість ж-тов, ж-т - це тільки репортер, усі матеріали підлягають редакційному контролю.

3. школа виховання аналітика.Німеччина, Франція, Іспанія. Вища школа ж-ки в Германі-Німецький інститут публіцистики. Модель зовнішнього, а не внутрішнього, плюралізму. Власний взгля на факти, здатність до коментарів, до аналітики. Зрозумілий стиль, у відмінності від фахівця. Знову ж зайнятість людей=така нформация заощаджує їхній час.

В Україні: вперше в Кому универе їм Артема (Харків). Створене за рішенням ЦК КПБУ 1 квітня 1922р. Спочатку два відділенн-основний і лекторський. Піт-відділення ж-ки і підготовчий. Навчання-3 роки. + річні курси підвищення кваліфікації.. У 1926 на базі ф-та ж-ки Кому универа їм Артема - Український коммунист-й інститут журналістики (УКИЖ). Термін навчання-3 роки. Був робітфак. У 1941 УКИЖ перенесений в Алма-Ату=ф-т ж-ки в Казахстанському универе. У1930-х роках сущ-л Харківський технікум журналістики ім. Островського. Готував фахівців для районних і відомчих газет. У 1947-відділення ж-ки в нашому. Було два випуски:52 і 53. Потім воно партійним рішенням переведено в Київський їм Шевченко. Львів: у 53-відділення ж-ки, у 54 - фак-т. У 80-х було всего два ВУЗА, що навчали ж-тов. Тому в ж-ти йшли випускники фил факов і т.д. Чи випускники російських ВУЗОВ. У 91-підготовкою ж-тов зайнявся Дніпропетровський универ, у 96 Харківський і Луганський.