Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
сверстанная шпора на укр яз.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
186.88 Кб
Скачать

Заготовочний апарат. Типологія заголовків, їх зміст і форма.

Заголовок повинний містити в собі чи тему ідею добутку, може перегукуватися з проблематикою. Він повинний бути виразним, коротким, змістовним, цікавим, легкоугадывающимся. Дати точний заголовок - велике мистецтво. В історії є випадки, коли зміна заголовка змінювало сприйняття змісту тексту. У великих редакціях є цілі відділи. У сучасної ж-кі є тенденція до оформлення заголовків як оповідальних пропозицій і перетворення їх у маленькі Лиды. Дієслівні конструкції витісняють називні. Просторіччя, жаргонізми..

Заголовки бувають інформативним і мотивирущими.

Соціальна позиція журналістики. Засади журналістики.

Ж-т повинний мати свою соціальну позицію. Під принципами ж-ки розуміємо теоретико-методологічні основи ж-який деят-ти. Вони не мають нормативного х-ра. Етичні принципи передували законодавчій базі і є дуже древніми. Соціально відповідальна модель ж-ки передбачає активність принципів ж-ки. У сов часи були такі принципи: партійність, класовість, народність (трудові класи).

Принципи ж-ки:

1. Гуманізм. Людин-вища цінність. Верховенство прав людини. Біблійні заповіді. Моральний закон усередині нас.

2. Патріотизм.

3. Інтернаціоналізм. Зовнішній і внутрішній аспекти. Зовнішній: ознайомлення читачів зі світом, повідомлення української аудиторії кращих зразків закордонної літератури і культури, ознайомлення світу з Україною. Внутрішній: пропаганда ідей міжнаціонального світу і згоди в самій Україні.

4. Демократизм. Демократія - народовладдя. Ж-ка забезпечує участь громадян у керуванні гос справами. І з іншої сторони матеріали ОМИ повинні бути доступними масам. Постояннй діалог з аудиторією. Ж-ка повинна бути доступної аудиторії в ціні.

5. Правдивість. Об'єктивність і неупередженість. Правдивість дозволяє зняти протиріччя між об'єктивністю факту і суб'єктивністю повідомлення.

6. Оперативність.

Теорія масових комунікацій Маклюена.

Теорія масових комунікацій у Західному світі одержала широке поширення. Пояснює сучасні инф-ные процеси. Теорія масових комунікацій сост із таких розділів:

* Розгляд типів поширення инф-ции як рушійних сил історії. Саме СМИ, а не народ і т п. СМИ визначають процеси взаємодії об-ва про особистість, виробляють стереотипи поводження. Розвиток і зміни техніки приводять до 2 наслідкам: зміні суспільних епох, що відзначаються внутрішньою сталістю, стабільністю саме завдяки пануючому способу распр-ния инф-ции; еволюції світоглядних с-м людства. 4 епохи: дописьменность, писемність, печатка, ефірні СМИ.

* Аналізу процесів *технологічного розширення свідомості* за допомогою ефірних ОМИ. СМК підсилюють не окремі органи людини, а розширюють почуття і думки, тобто ера *технологічного розширення свідомості*. Психіка чел-ка страждає. До втрачає здатність до винахідництва, до опору інформаційній навалі. Епоха включеної свідомості. Обумовлює регрес людства.

* Вивчення ТВ як нового типу видеожур=ма, що відкриває нову епоху майбутніх с-м мас ком-ций. ТВ стало поштовхом до виникнення масової культури, низькопробних добутків лит-ры і куль-ры. Телестилістика. Індивідуум живе *включеною свідомістю*. Зник простір. Людство перемістилося назад, в акустичний простір. *Глобальне село*.

Знеособленим об-вом легко керувати. Знеособлювання.