Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
сверстанная шпора на укр яз.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
186.88 Кб
Скачать

Воля слова і журналістика

Воля діяльності в будь-якій сфері виявляється в можливості ставити визначені цілі і бороти за їхнє здійснення на основі свідомого вибору і творчого рішення. Але абсолютна зводу людської діяльності не можлива. Людина обмежена: законами природи, законам об-ва, ступенем власного пізнання цих законів. Спиноза: *Воля - це усвідомлена необхідність*.

Розрізняють два основних види волі:

* економічна. Воля праці

* політична. Воля духовних пошуків.

Ж-ка народжується з прагнення людства до волі. Для ж-ки воля повинна розглядатися в двох аспектах: воля печатки і воля творчості. Воля печатки - право громадян і їхніх організацій вільно викладати свої погляди через ОМИ, це життєво необхідна умова для найбільш повного прояву політичного змісту і суспільних ф-ций друкованого слова.

У СРСР у 1922 створили Державний комітет з охороні гос-х таємниць у печатці (Головліт). Після більшовицької революції в країні було закрито дуже багато газет. У 1919м жодна рукопсиь не могла бути віддана в набір без дозволу Держвидаву. = попередня цензура. Під цензурою розуміється систематичний контроль над діяльністю ж-ки і книговидання шляхом конституційних, судових, адміністративних, фінансових чи чисто фізичних заходів, що проводяться чи владою за її рекомендацією. У 1485м з'явилися всі ознаки церковної цензури. У 1559 - перший список заборонених книг.

Сьогодні - наявність цензури - перша ознака тоталітарної з-ми. Умови здійснення волі печатки:

1. Безпристрасна всестороння инф-ция

2. Незалежне коментування

3. видання масової печатки

4. Духовна незалежність ж-тов

5. Самовідповідальність печатки

6. Високий діловий рівень видавців.

Воля творчості - визнання за автором права у відповідності лише зі своїми поглядами і смаками, відбивати, відтворювати і витлумачувати об'єктивну дійсність.

Два аспекти: гносеологическо-эстетический, соціальний.

Законодавство: *Декларація прав людини*, Європейська конвенція про права людини, Конституція України й ін закони.

Функції журналістики

У відповідностями з ф-ми ж-ки стають зрозумілими місце і призначення ОМИ. У сов час основними ф-циями були пропаганда, агітація, організація. Вальтер Хагеманн описав 5 ф-ций печатки: інформувати, впливати на публіку, рекламувати товари, розважати читача і повчати його. Автори *Чотирьох теорій печатки* америкосы вважають: преса повинна служити політичної с-мі, забезпечуючи її інформацією; обговорювати общ-і справи; просвіщати публіку; захищати права особистості перед урядом; служити економічної с-мі тобто реклама; розважати; підтримувати свою фінансову незалежність. Москаленко - 5 ф-ций: інформувати; пояснювати і витлумачувати події; керувати читача; розважати; реклама.

Потрібно виділяти загальні і спеціальні ф-ции. Загальні: збір, обробка, поширення, інформативна ф-ция, формування общ думки, Спеціальні: організаторська ( у керує гос-вом, ж-ка групує громадян по інтересах, кожна партія має партійну печатку = вербування, відкритість для будь-яких точок зору...); ф-ция *сторожового пса* (соціальна критика); ідеологічна (пропаганда визначених життєвих цінностей, агітація за ці цінності, соціальна орієнтація аудиторії, формування історичної свідомості); культурна (поширення культури, хроніка художнього життя, художня критика); розважальна (створення спеціалізованих чи видань тематичних чи сторінок розважальні елементи в кожнім матеріалі); рекламна.