Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
BTT_BROShURI_003_T_-_3__SIL_UST_ch_-_I_200.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
14.02.2015
Размер:
788.99 Кб
Скачать

Повітроочисник

На кожному двигуні машини встановлено повітроочисник інерційно – масляного типу з контактним фільтруючим елементом. Повітроочисник призначений для очищення повітря, яке надходить через карбюратор в двигун.

Основними елементами повітроочисника являються корпус масляної ванни і фільтруючий елемент. Фільтруючий елемент в зборі з кришкою представляє собою нерозбірну конструкцію.

В якості набивки фільтруючого елемента примінена капронова щетина з діаметром ниток 0,2 – 0,3 мм.

В нижній частині корпусу повітроочисника є спеціальна виштамповка, в яку заправляється 0,55 л масла, що приміняються в системі змащення двигуна.

Р о б о т а п о в і т р о о ч и с н и к а. При роботі двигуна повітря входить в кільцеву щілину між кільцем повітроочисника і корпусом фільтруючого елемента. Повітряний потік проходе по вертикальному кільцевому каналу між корпусом повітроочисника і корпусом фільтруючого елемента вниз, робить різкий поворот на 1800 над масляною ванною. При цьому великі частини пилу, продовжуючи рухатись по інерції вниз, попадають в масло і осідають на дно ванни. Потім повітря входить в фільтруючий елемент, де мілкі частини пилу стикаються з промасленими нитками набивки і затримуються фільтруючим елементом.

По мірі збільшення витрати повітря, тобто швидкості його проходження в зоні масляної ванни, повітря утягує частину масла в фільтруючий елемент, де воно постійно знаходиться рухомому стані, пересуваючись по набивці.

Це збільшує змоченість ниток маслом і підвищує ефективність очистки повітря в фільтруючому елементі.

При зниженні витрати повітря масло стікає назад в масляну ванну і утягує за собою основну масу виловлених в фільтруючому елементі мілких частинок пилу, які також осідають на дно ванни.

Карбюратор

На кожному двигуні на впускній трубі встановлено двокамерний з падаючим потоком ему­льсійний з одночасним відкриванням дросельних заслінок і балансованою поплавковою камерою карбюратор марки К – 126 Б.

Карбюратор призначений для виготовлення паливної суміші, яка надходить у циліндри двигуна, і забезпечення якісного і кількісного регулювання суміші в залежності від режи­му роботи двигуна.

Для забезпечення безперебійної роботи двигуна на всіх режимах карбюратор має наступні дозуючі системи:

- система холостого ходу;

- головна дозуюча система;

- система економайзера;

- система пуску холодного двигуна;

- система прискорювального насосу.

Всі елементи дозуючих систем розташовані в трьох корпусних деталях карбюратора:

- в корпусі поплавцевої камери;

- в кришці з фланцем корпусу поплавцевої камери;

- в корпусі змішувальних камер, який конструктивно об'єднаній з корпусом виконавчого механізму пневмовідцентрового обмежувача числа обертів колінчастого валу двигуна.

Між кришкою поплавцевої камери, її корпусом і корпусом змішувальних камер встановлені ущільнюючі прокладки.

В кришці поплавцевої камери розташована повітряна затулка з двома автоматичними клапанами і кріпиться поплавцевий механізм.

Привід повітряної затулки з'єднаний з віссю дросельних заслінок системою важелів і тяг для забезпечення під час пуску холодного двигуна відкривання дросельних заслінок на кут, необхідний для підтримки пускових обертів двигуна ( приблизно 120 ).

До кришки поплавкової камери привернутий фланець з тримачем гвинта кріплення повітроочисника.

Поплавцевий механізм карбюратора складається із поплавця, підвішеного до вісі, яка закріплена в стійках кришки поплавцевої камери, і клапана подачі бензину.

В корпусі змішувальних камер розташовані дві дросельні заслінки і два регулювальні гвинти системи холостого ходу.

Основні системи карбюратора працюють по принципу пневматичного ( повітряного ) гальмування бензину.

Система економайзера працює без гальмування, як елементарний карбюратор.

Система холостого ходу і головна дозуюча система є в кожній камері карбюратора.

Система прискорювального насосу і система пуску холодного двигуна загальні на обидві камери карбюратора.

Система економайзера має загальний на дві камери клапан економайзера і окремі розпилювачі, виведені в кожну камеру.

Регулювання рівня бензину в поплавцевій камері.

Рівень бензину в поплавковій камері карбюратора повинен знаходитись у межах 18,5 - 21,5 мм від площини роз'єму поплавцевої камери з кришкою.

На машині цей рівень перевіряється через оглядове вікно за допомогою дзер­кала, встановленого перед вікном ( пряме спостереження у вікно неможливе ). Рівень бензину повинен знаходитися між верхніми і нижніми крайками спеціальних приливів, які є у оглядовому вікні.

Якщо рівень не відповідає цим вимогам, необхідно зняти кришку поплав­цевої камери і відрегулювати установлення поплавця підгинанням його язичка.