Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
BTT_BROShURI_003_T_-_3__SIL_UST_ch_-_I_200.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
14.02.2015
Размер:
788.99 Кб
Скачать

Кривошипно - шатунний механізм

Кривошипно – шатунний механізм призначений для перетворення хімічної енергії згоряння робочої суміші в механічну енергію і зворотно-поступового руху поршнів в обертальний рух колінчастого валу.

Складові частини кривошипно – шатунного механізму: - блок циліндрів з гільзами;

- шатунно - поршнева група;

- колінчастий вал;

- дві головки блоку циліндрів.

Блок циліндрів двигуна відлитий під тиском із алюмінієвого сплаву і підданий пропитці спеціальною штучною смолою, яка забезпечує герметичність відливки.

Блок складається з двох коробок, розташованих під кутом 900 одна до одної, стінки яких являються водяною сорочкою циліндрів.

П'ять кришок корінних підшипників колінчастого валу виготовлені із ковкого чавуну і прикріплюються до блоку шпильками.

Задня кришка і три середні одинакові, а передня має виточки для розташування упорних шайб. Кришки корінних підшипників розточують сумісно з блоком, при зборці їх потрібно встановлювати тільки на свої місця.

Сумісно з блоком обробляють також картер зчеплення, який встановлений на блоці за допомогою двох штифтів. Не допускається перестановка картера зчеплення з одного двигуна на другий.

Г і л ь з и ц и л і н д р і в вставні, мокрі, з сірого чавуну. У верхню частину гільз запресовані втулки із спеціального неіржавіючого чавуну, завдяки чому підвищується довговічність гільз. У верхній частині гільзи ущільнюються прокладкою з азбестового полотна. Унизу між гільзою і блоком розміщена мідна прокладка.

Шатунно-поршнева група

П о р ш н і виготовлені з алюмінієвого сплаву. Для покращення приробітки поршні покриті шаром олова. Юбка поршня в поперечному перерізі являє собою еліпс і шліфується по спеціальному копіру. В поздовжньому напрямку юбка обробляється на конус.

Поршні підбирають до гільз індивідуально. Для полегшення підбору їх розбивають на п'ять груп ( А, Б, В, Г, Д ) по розмірах ( діаметрах ).

Умовне позначення груп на поршні вибито на днищі, а гільза маркірується на зовнішній шліфованій поверхні.

Поршні на боковій поверхні, біля отвору під поршневий палець, мають напис ПЕРЕД. Цей напис повинен бути звернений до передньої частини двигуна ( в сторону розподільних шестерень ).

Кожний поршень має два компресійних і одне маслоз’ємне кільце.

Компресійні поршневі кільця виготовлені з сірого чавуну. Зовнішня циліндрична поверхня верхнього компресійного кільця, працюючого в найбільш важких умовах, покрита шаром пористого хрому. Зовнішня циліндрична поверхня нижнього компресійного кільця для покращення приробітки покрита шаром олова.

В якості маслоз’ємного кільця встановлюється комплект деталей, який складається з двох сталевих, хромірованих по зовнішній поверхні, дисків, осьового розширювача, збезпечуючого правильне розташування кілець в канавці по висоті, и радіального розширювача, створюючого необхідний тиск на стінку циліндра.

П о р ш н е в і п а л ь ц і плаваючого типу, сталеві. Від осьових пересувань пальці утримуються в поршні стопорними кільцями із круглого пружинного дроту.

Ш а т у н и ковані із сталі. На одній шатунній шийці колінчастого валу встановлено два шатуни, які великими головками безпосередньо дотикаються один другого.

В верхню головку шатуна запресована втулка із бронзи. Кришку і шатун розточують спільно, тому не можна переставляти кришку з одного шатуна на другий.

Різниця між масами комплектів ( шатун з поршнем і поршневим пальцем ), які встановлюються на один двигун, не повинна перевищувати 8 грам.

Тонкостінні взаємозаміняємі шатунні вкладиші виготовлені з сталевої стрічки, на яку нанесено шар алюмінієвого високоолов'янистого сплаву.

В верхньому вкладиші є отвір, який слугує для подачі масла через канал в шатуні. Отвір в нижньому вкладиші зроблено для забезпечення взаємозаміняємості вкладишів.

Колінчастий вал п’ятиопірний, відлитий з високоміцного чавуну, має порожнисті шатунні та корінні шийки. Діаметр ко­рінних шийок 70 мм, шатунних - 60 мм.

Масло у порожнину кожної з шатунних шийок надходить по каналу через отвір у корінній шийці. Порожнини шатунних шийок закриті пробками, вкрученими по різьбі і закерненими.

На передній кінець колінчастого валу насаджена на шпонці ступиця і закріплена болтом.

До ступиці болтами кріпляться шків ( приводів водяного насоса, компресора і генератора ) і фланець приводу вентилятора.

До фланця з заднього кінця колінчастого вала прикріплений маховик.

Вкладиші корінних підшипників виготовлені з сталевої стрічки, на яку нанесено шар алюмінієвого високоолов'янистого сплаву. Вкладиші мають кільцеву канавку для підводу масла до шатунних підшипників і по два отвори, через які подається масло із канавки в блоці і кришці підшипника. Всі вкладиші взаємозаміняємі.

Головки блоків циліндрів виготовлені з алюмінієвого сплаву. Обидві головки ( без вкручених в них шпильок ) одинакові. Кожна головка прикріплена до блоку 18 шпильками.