Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
BTT_BROShURI_003_T_-_3__SIL_UST_ch_-_I_200.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
14.02.2015
Размер:
788.99 Кб
Скачать

Газорозподільний механізм.

Газорозподільний механізм призначений для подання паливної суміші у циліндри двигуна і випуску відпрацювавших газів згідно з робочим процесом двигуна.

До складу газорозподільного механізму входять: дві розподільні шестерні, розподільний вал, 16 штовхачів, 16 штанг, 16 коромисел, їх дві вісі та стійки, 16 клапанів ( 8 впускних і 8 випускних ), їх направляючі втулки і сідла, 16 пружин і деталі їх кріплення.

Газорозподільний механізм має привід від колінчастого валу через дві шестерні.

Ведуча шестерня металева з тридцяттю зубами посаджена на передній носок колінчастого валу на сегментній шпонці.

Ведена шестерня текстолітова з шестидесяттю зубами, з чавунною ступицею, посаджена на передній носок розподільного валу також на сегментній шпонці.

Для правильного встановлення розподільного валу відносно колінчастого валу на шестернях газорозподілу є спеціальні позначки, які під час збирання повинні співпадати.

Розподільний вал сталевий, кований, обертається у п'яти підшипниках, які уявляють собою втулки, що звернуті із сталевобобітової стрічки. Вал має кулачки, що відшліфовані на конус, ексцентрик приводу паливного насоса і шестерню приводу масляного насосу.

Ш т о в х а ч і сталеві, мають збоку два отвори для витоку масла, що змащує кулачки розподільного валу.

Ш т а н г и штовхачів виготовлені з алюмінієвого сплаву ( для компенсації теплових змін розмірів блока і головки циліндрів з метою забезпечення стабільності зазорів між коромислами і клапанами ).

К о р о м и с л а клапанів відлиті, сталеві. Кожне коромисло має регулювальний гвинт, що стопориться від провертання контргайкою, для регулювання зазору між коромислами і клапанами.

В і с ь к о р о м и с е л ( загальна для всіх коромисел однієї головки блоку ) опирається на чотири стійки із ковкого чавуну. Вона порожня, через неї підводиться масло для змащення верхніх кінців штанг і втулок клапанів розбризкуванням.

К л а п а н и виготовлені з жаростійких сталей: впускний клапан – із хомокремнистої, а випускний клапан – із хромонікельмарганцевистої з присадкою азоту. Зовнішній діаметр тарілки впускного клапана 47 мм, випускного клапана – 36 мм.

Клапани мають зворотні п р у ж и н и, які з однієї сторони опираються на ш а й б у, а з другої – на т а р і л к у пружини. В тарілці пружини знаходиться в т у л к а, в якій щільно сидять с у х а р і, що в свою чергу входять виступом в виточку на стержні клапана.

ЕКСПЛУАТАЦІЙНИЙ РЕЖИМ РОБОТИ ДВИГУНІВ

( середній )

Температура охолоджувальної рідини, °С

80 – 90

Температура масла, °С

80 – 90

Тиск масла ( при вимкнених масляних радіаторах ), кгс/ см2

2,75 – 4

Тиск масла при мінімально стійких обертах холостого ходу ( при вимкнених масляних радіаторах ), кгс/см2 , не менше

0,8

ДОГЛЯД ЗА ДВИГУНАМИ

При щоденному технічному обслуговуванні ( ЩТО ) пустити по одному двигуни і прослухати їх роботу на різних режимах. Якщо є стук клапанів, то перевірити і відрегулювати зазор між коромислами і клапанами.

Зазор між коромислами і клапанами повинен бути 0,25 – 0,30 мм як для впускних, так і для випускних клапанів на холодному двигуні ( при температурі 15 – 20 0С ).

Р е г у л ю в а н н я величини зазору між коромислами і клапанами проводиться в наступному порядку:

- виконати всі роботи по підготовці для доступу до коромисел і клапанів двигунів ( згідно вимог ,, Інструкції по обслуговуванню бронетранспортера БТР – 70 “ );

- провернути колінчастий вал двигуна спеціальним ключем за зубчату шайбу на проміжному валі біля роздаточної коробки ( при вимкнених передачах в роздаточних коробках і ввімкненій четвертій передачі в коробках передач ) до співпадання шарика на маховику із стрілкою на картері зчеплення в такті стиску в першому циліндрі ( впускний і випускний клапани повинні бути закриті );

- перевірити величину зазорів між коромислами і клапанами першого циліндра ( при правильно відрегульованому зазорі щуп 0,25 мм буде вільно проходити між коромислом і клапаном, а щуп 0,30 мм – закусуватиме );

- для регулювання послабити контргайку на регулювальному гвинті коромисла, встановити по щупу потрібну величину зазору, обертаючи викруткою регулювальний гвинт, і затягнути контргайку до упору;

- зняти бігунок розподільника запалення;

- перевірити і при необхідності відрегулювати зазори між коромислами і клапанами інших циліндрів в послідовності порядку їх роботи ( 1 – 5 – 4 – 2 – 6 – 3 – 7 – 8 ), обертаючи колінчастий вал двигуна на 900, що відповідає набіганню чергового кулачка розподільника запалення на важіль рухомого контакту переривача і розмиканню контактів;

- перевірити і при необхідності відрегулювати зазори між коромислами і клапанами на другому двигуні в тій же послідовності, що і на першому двигуні;

- поставити на місця раніше зняті деталі в послідовності, зворотній їх зняттю;

- запустити почергово двигуни і на слух перевірити роботу кожного.

Після першої 1000 км пробігу машини, а в подальшому при кожному технічному обслуговуванні № 2 ( ТО № 2 ) перевірити затяжку гайок шпильок головок блоку циліндрів і гайок кріплення впускної труби ( згідно вимог ,, Інструкції по обслуговуванню бронетранспортера БТР – 70 “ ).

При ТО № 2, крім перевірки затяжки гайок шпильок головок блоку циліндрів, перевірити кріплення двигунів до рами і рами до корпусу машини.

СИСТЕМА ЖИВЛЕННЯ

Система живлення двигунів призначена для подання бензину з баків до карбюраторів, виготовлення паливної суміші і підведення її до циліндрів двигунів у кількості, яка відповідає визначеним режимам їх роботи, а також для зберігання палива у кількості, яка забезпечує необхідний запас ходу машини.

ТЕХНІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА СИСТЕМИ ЖИВЛЕННЯ

Паливо, що вживається

Бензин А – 76

Бензинові баки

Два бака ємністю 290 л

( по 145 л кожний )

Бензиновий

фільтр – відстійник

Один, з пластинчатим фільтром. Встановлений у відділенні силової установки на лівому борту

Фільтр тонкої очистки ( по одному на двигун )

Сітчастий, встановлений на впускній трубі двигуна.

Бензиновий насос ( по одному на двигун )

Б – 9Д, діафрагмовий з додатковим ручним приводом

Карбюратор ( по одному на двигун )

К – 126Б, двохкамерний, вертикальний, з падаючим потоком, емульсійний

Повітроочисник ( по одному на двигун )

Інерційно – масляний

з контактною очисткою

Обмежувач максимального числа обертів ( по одному на двигун )

Пневмовідцентровий з приводом датчика від розподільного вала

У систему живлення входять:

- два бензинових бака;

- бензиновий фільтр - відстійник;

- два крани; - - два бензинових насоса; - два фільтра тонкого очищення палива; - два карбюратора; - два повітроочисника; - привід управління дросельними і повітряними заслінками карбюрато­рів; - бензопроводи і газопроводи.

Бензинові баки

Бензинові баки встановлені у кормовій частині БТР з обох бо­ків, в ізольованих від відділення силової установки відсіках.

Баки з'єднані між собою трубками через фільтр - відстійник.

На фільтрі - відстійнику встановлені два крани, закри­ваючи які можна вимикати будь-який бак. При нормальній експлуатації машини обидва крани потрібно тримати відкритими, щоб паливо випрацьовувалось рівномірно з обох баків.

Для вимірювання кількості бензину в кожному баку є стрижневий вказівник, розміщений у заливній горловині. Крім того, для контролю за кількістю бензину в обох баках встановлені датчики електромагнітного вказівника, розміщеного на щитку приладів водія. Вказівник до датчиків підключається двокінцевим перемикачем на щитку приладів водія, який може займати одне з двох положень: ліве – при замірі кількості бензину в лівому баці і праве – при замірі кількості бензину в правому баці. Вказівник працює тільки при увімкненому запаленні.

Заправку баків робити через заливні горловини, які знаходяться під кришками лючків в кормовій частині корпуса.

Заливні горловини баків закриваються пробками, в яких є два клапани: впускний ( відкривається при розріджені в баці в межах 45 – 350 мм вод. ст. ) і випускний ( відкривається при підвищенні тиску в баці в межах 45 – 350 мм вод. ст. )

У днищі кожного бака є зливний отвір закритий пробкою, для доступу до якої потрібно викрутити кришку лючка у днищі машини. На правому і лівому бортах машини зовні можуть бути встановлені додаткові ємності для бензину ( 4 каністри ємністю по 20 л ).