Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
BTT_BROShURI_003_T_-_3__SIL_UST_ch_-_I_200.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
14.02.2015
Размер:
788.99 Кб
Скачать

Водяні радіатори

Водяні радіатори розміщені у відділенні силової установки за двигунами і призначені для охолодження охолоджу­ючої рідини.

Радіатор складається із серцевини, верхнього і нижнього бачків, двох бокових пластин і двох патрубків.

Серцеви­на кожного радіатора виконана з трьох рядів латунних овальних трубок, розташованих вертикально, і мідних охолоджу­вальних пластин, розташованих горизонтально, для збільшення поверхні охолодження. Для забезпечення доступу до ременів приводів водяних насосів, компресорів і ге­нераторів, а також до інших деталей і вузлів, розміщених між двигунами і радіаторами, останні можуть відкидатися назад. При цьому подушки нижнього кріплення радіаторів виконують роль шарнірів.

Водяні теплообмінювачі

Водяні теплообмінювачі слугують для охолодження охолоджу­ючої рідини забортною водою під час руху машини на плаву.

Кожен із водяних теплообмінювачів конструктивно об'єднаний в одному блоці з масляним теплообмінювачем і по своїй будові аналогічний останньому.

Знизу до фланця водяного теплообмінювача приєднаний кран для зливу охолоджуючої рідини з системи, управляємий тягою.

Заливні горловини

Для заправки охолоджу­ючої рідини в систему охолодження на машині встановлені дві заливні горловини.

Кожна заливна горловина закривається пробкою, в якій

змонтовані паровий і повітряний клапани, що запобігають пошкодженню трубопроводів і радіаторів системи при підвищенні або зниженні тиску в системі під час нагрівання або охолодження охолоджуючої рідини. Вони, відкриваючись, з’єднують порожнину радіатора з розширювальним бачком.

Пружина парового клапана відрегульована на надлишковий тиск відкриття 0,45 – 0,6 кгс/см2, а повітряного – на розрідження 0,01 – 0,1 кгс/см2.

Розширювальні бачки

Розширювальні бачки слугують компенсаторами зміни об’єму охолоджуючої рідини при її нагріванні і охолодженні, а також парозбирачами, у яких при роботі двигунів збирається і конденсується пара.

До нижньої половини корпуса бачка припаяний фланець трубки, по якій при нагріванні охолоджуючої рідини пара із радіатора відводиться в бачок, а при охолодженні рідина із бачка поступає в радіатор.

Заливна горловина бачка закривається пробкою, в якій є отвір для з’єднання порожнини бачка з атмосферою.

Вентилятори і їх приводи

У задній частині відділен­ня силової установки, за радіаторами, встановлені два шестилопастні вентилятори, призначені для створення потоку охолоджуючого повітря через радіатори системи охолодження. Привід до кожного вентилятора здійснюється від носка колінчастого вала двигуна з допомогою двох кар­данних передач і кутового редуктора. В картері редуктора для заливання і зливу масла МТ – 16 п є отвори, що закриваються пробками. Бокові отвори являються і контрольними. Порожнина картера редуктора з’єднується з атмосферою через сапун.

Жалюзі

Жалюзі призначені для зміни інтенсивності потоку охолоджуючого повітря, що проходить через радіатори, тобто для регулювання теплового режиму роботи двигунів під час руху по суходолу. Під час руху на плаву жалюзі повинні бути закриті, щоб не допустити попадання води у відділення силової установки.

Потік охолоджуючого повітря регулюється механізмом приводу жалюзі за рахунок пересування по вертикалі кришок грибовидної форми, які закривають вхідні отвори в кришках надмоторних люків, і поворотом пластин у вихідних люках кришок на задньому листі корпусу машини через систему важелів і тяг.

На корпусі механізму приводу жалюзі закріплені: електродвигун, два кінцевих вимикача, червячна пара ( червяк і червячний сектор ) і електромагніт.

Управління механізмом приводу жалюзі здійснюється перемикачем ( на правій панелі щитка приладів водія ) з нефіксованими крайніми положеннями: „ Відкривання ” і „ Закривання ”.

Механізм приводу забезпечує також аварійне закриття жалюзі при тушінні пожежі у відділенні силової установки автоматичною системою протипожежного обладнання.