Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
BTT_BROShURI_003_T_-_3__SIL_UST_ch_-_I_200.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
14.02.2015
Размер:
788.99 Кб
Скачать

Робота системи змащення

При роботі двигуна масло всмоктується верхньою секцією масляного насосу із картера двигуна через маслоприймач і нагнітається в головну масляну магістраль двигуна для змащення поверхонь, що труться. Частина масла із головної масляної магістралі поступає у внутрішню порожнину запобіжного клапана, де розділяється на два паралельних потоки: один по маслопроводу направляється для змащення деталей компресора, що труться, а другий, відкриваючи запобіжний клапан ( при тиску в головній масляній магістралі більше 1 кгс/cм2 ), через відкритий запірний кран направляється до масляного радіатора і масляного теплообмінювача для охолодження.

Із компресора і масляного теплообмінювача масло по трубопроводах зливається в картер двигуна.

Для очистки масло засмоктується верхньою секцією масляного насосу із картера двигуна через маслоприймач і подається в фільтр відцентрової очистки, де очищається і зливається назад в картер двигуна.

Вентиляція картерів

Вентиляція картера кожного двигуна відкрита, витяжна. Гази і пари із картера двигуна відсмоктується через витяжну трубу, а свіже повітря поступає у картер двигуна через патрубок, який одночасно слугує і маслозаливною горловиною. Щоб не попадав пил в двигун на патрубку встановлений фільтр нерозбірної конструкції із капронового волокна.

Догляд за системою змащення

При КО і ЩТО:

- переконатися у відсутності течі в системі змащення;

- перевірити заправку системи змащення і при необхідності дозаправити до норми.

При ТО № 2:

- замінити масло в картерах двигунів; - очистити і промити фільтр відцентрової очистки масла і фільтри вентиляції картерів.

Зливається масло через отвори у нижній частині піддо­нів картерів двигунів, які закриті пробками, з попереднім викручуванням пробок у днищі машини.

СИСТЕМА ОХОЛОДЖЕННЯ

Система охолодження призначена для підтримання необхідного теплового режиму роботи двигунів.

ТЕХНІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА СИСТЕМИ ОХОЛОДЖЕННЯ

Тип

Рідинна, закрита з примусовою циркуляцією

Марка рідини

Літом – вода, зимою – низькозамерзаюча охолоджувальна рідина

Заправочна ємність системи, л

70 – при заправці водою,

69 – при заправці низькозамерзаючою охолоджувальною рідиною

Водяний радіатор ( по одному

на двигун )

Трубчато – пластинчатий, трьохрядний

Водяний теплообмінювач ( по одному на двигун )

Трубчатий, включається послідовно з водяним радіатором і охолоджується на плаву забортною водою, кожний виконаний в одному блоці з масляним теплообмінювачем.

Водяний насос ( по одному на двигун )

Відцентрового типу

Вентилятор ( по одному на двигун )

Вісевий з карданним приводом від носка колінчастого вала через одноступінчастий редуктор з парою конічних шестерень

Жалюзі

З електричним приводом і дистанційним управлінням з місця водія

Система охолодження кожного двигуна складається з водяної сорочки блока і головок ци­ліндрів, водяного насоса, радіатора, водяного теплообмінювача, термостата, вентилятора з приводом, зливного кра­на, розширювального бачка, пробки заливної горловини, жалюзі з приводом, регулюючих потік охолоджуючого повітря, з'єднувальних трубопроводів і шлангів. Система охолодження обох двигунів з'єднується одна з другою трубами пускового підігрівача з кранами.

Водяний насос

Водяний насос забезпечує примусову циркуляцію охолоджучої рідини у системі охолодження під час роботи двигунів. Кожен насос болтами кріпиться до кришки розподільних шестерень двигуна.

Насос складається із корпуса, валика, встановленого на двох шарикопідшипниках, сальника і ступиці.

Привод до кожного насоса забезпечується ремінною пере­дачею від шківа колінчастого вала двигуна через натяжний ролик.

Шків приводу водяного насоса кріпиться до ступиці чотирьома болтами.

Термостат

Для прискорення прогрівання холодного двигуна і запобігання його від переохолодження у патрубку виходу охолоджу­ючої рідини з випускної труби кожного двигуна встановлений одноклапанний термостат з твердим наповнювачем, регулюючий кількість циркуляції охолоджу­вальної рідини через радіатор.

Термостат складається із клапана з пружиною, і термосилового елемента з штоком. Наповнювач знаходиться в балоні термосилового елемента.

При підвищенні темпе­ратури охолоджуючої рідини до 78 – 82 °С наповнювач, збільшуючись в об'ємі, пересуває балон вниз по штоку, в результаті чого зв'язаний з балоном клапан, долаючи опір пружини, починає відкриватись і частина рідини пропускається до радіатора.

При температурі 91 – 95 °С клапан відкривається повністю.

Ступінь відкриття клапана термостата визначає кількість рідини, яка циркулює через радіатор, і забез­печує підтримання теплового режиму роботи двигуна.